2024/04/19

 

KARAS UKRAINOJE: LABIAUSIAI Į ATMINTĮ ĮSIRĖŽĘ MIESTAI, MIESTELIAI IR ĮVYKIAI

ELTOS nuotrauka

Vasario 24–ąją minimos pirmosios Rusijos invazijos į Ukrainą metinės. Per vienerius karo metus ukrainiečiai patyrė daug kančių, užfiksuota daugybė karo žiaurumų. Kai kurie įvykiai, miestai ir miesteliai ypač įsirėžė į atmintį – iš dalies jie atspindi padėtį visoje šalyje:

Lvivas, 2022 metų vasaris: Prasidėjus Rusijos puolimui, daug žmonių plūstelėjo į šį netoli sienos esantį miestą ir iš čia, kirtę sieną, paliko šalį, pavyzdžiui, traukiniu į Lenkiją. JT duomenimis, iš Ukrainos išvyko apie 8 mln. žmonių. Dar 5,4 mln. tapo pabėgėliais savo šalyje.

Irpinė, 2022 metų kovas: sudėtingomis sąlygomis žmonės iš šio į šiaurės vakarus nuo Kyjivo esančio miesto buvo evakuojami į saugias vietas. Šimtai civilių prieglobstį kuriam laikui rado po sugriautu tiltu.

Mariupolis, 2022 metų kovas: šis Pietų Ukrainos uostamiestis, kuriame prieš karą gyveno daugiau kaip 400 000 žmonių, tapo Rusijos vykdomų griovimų simboliu. Čia bombarduoti net gimdymo namai. Daug savaičių Mariupolyje vyko mūšiai dėl „Azovstal“ plieno gamyklos. Paskutiniai gynėjai galiausiai gegužę pasidavė.

Buča, 2022 metų balandis: šis Kyjivo priemiestis ypač asocijuojasi su karo žiaurumais. Pasitraukus rusų daliniams, čia rasta šimtai civilių kūnų – kai kuri jų gatvėse su kankinimų pėdsakais ir už nugaros surištomis rankomis.

Kramatorskas, 2022 metų balandis: šiame Rytų Ukrainos mieste raketa smogė geležinkelio stočiai, kurioje žmonės laukė evakuacijos. Žuvo apie 60 žmonių, tarp kurių buvo ir vaikų. JT Žmogaus teisių komisija šią ataką vėliau pavadino akivaizdžiu tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimu.

Odesa, 2022 metų rugpjūtis: po kelių mėnesių blokados rugpjūčio 1–ąją pirmasis krovininis laivas su grūdais palieka šį Juodosios jūros uostą. Ukrainai ir Rusija prieš tai, tarpininkaujant JT ir Turkijai, pasirašė susitarimą, sudaranti galimybes toliau eksportuoti grūdus iš Ukrainos.

Zaporižia, 2022 metų rugpjūtis/rugsėjis: čia esančios branduolinės elektrinės pavadinimas kelia prisiminimus apie grėsusią branduolinę katastrofą. Ukraina ir Rusija kaltino viena kitą apšaudžius branduolinį kompleksą. Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) iki šiol nesėkmingai reikalauja saugumo zonos apie elektrinę.

Izjumas, 2022 metų rugsėjis: išlaisvinus šią Rytų Ukrainoje esančią vietovę, miške rastos kapavietės su daugiau kaip 400 žuvusiųjų kūnais. Dauguma jų – civiliai.

Lymanas, 2022 metų spalis: Ukrainos pajėgos po daug savaičių trukusių mūšių atsikovojo šį strategiškai svarbų Rytų Ukrainos miestą. Žmonėms čia buvo būtina humanitarinė pagalba – kaip ir daugelyje kitų šalies regionų.

Kerčė, 2022 metų spalis: per sprogimą apgadinamas 19 km ilgio tiltas, jungiantis Rusiją ir 2014 metais Maskvos aneksuotą Juodosios jūros pusiasalį. Kremlius kalba apie teroristinį išpuolį, kurį įvykdė Rusija.

Chersonas, 2022 metų lapkritis: praėjus kelioms dienoms po Rusijos dalinių pasitraukimo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vyksta į šį didmiestį šalies pietuose – kad pareikštų žmonėms savo paramą. „Kad jaustumėte, kad apie tai ne tik kalbame, ne tik žadame, bet iš tikrųjų grįžtame, iškeliame savo vėliavą“, – sakė jis.

Lvivas, 2022 metų lapkritis: nėra elektros, dujos ir vandens – taip Ukrainos gyventojai gyvena daugelyje regionų, nes Rusija sąmoningai atakuoja kritinę infrastruktūrą, įskaitant energetinę.

Kyjivas, 2022 metų gruodis: sostinės metro stotys tampa svarbiu prieglobsčiu nuo Rusijos oro antskrydžių, nutaikytų prieš civilinę infrastruktūrą. Pirmaisiais karo mėnesiais žmonės čia praleidžia labai daug laiko, vėliau – reguliariai po kelias valandas. Ukrainoje beveik nebūna dienos, kad neaidėtų oro pavojaus signalas.

Bachmutas, 2023 metų vasaris: kova dėl šio Rytų Ukrainos miesto šiuo metu yra kruviniausias mūšis. Abiejų pusių duomenimis, čia patiriama daug nuostolių. Iš kažkada 70 000 žmonių, Ukrainos institucijų duomenimis, mieste telikę apie 5 000.

Rasa Strimaitytė (ELTA)

EPA-ELTA nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video