2024/04/25

 

ES TEISINGUMO INSTITUCIJA STEIGIA KARO NUSIKALTIMŲ UKRAINOJE TYRIMŲ CENTRĄ

Nuo plataus masto karo pradžios Rusija smogė beveik 5 tūkst. raketų ir 3,5 tūkst. aviacijos smūgių objektams Ukrainos teritorijoje, taip pat beveik 1100 smūgių, naudodama bepiločius orlaivius. EPA-ELTA nuotrauka

Praėjus beveik metams, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Europos teisminė institucija Eurojustas paskelbė, kad bus įkurtas Rusijos agresijos kriminalinių tyrimų centras.

Naujasis centras vasarą bus atidarytas Hagoje ir rinks įrodymus, kurie galimai bus panaudoti būsimuose teismo procesuose, ketvirtadienį pranešė Eurojustas.

Taip pat planuojama sukurti centrinę duomenų bazę apie karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui ir genocidą, pranešė institucija.

Rusijos lyderiai taip pat turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, sakė Ukrainos prokurorė ir Eurojusto narė Myroslava Krasnoborova.

„Nebaudžiamumas negali būti priimtinas“, – sakė ji.

Pasak prokurorės, iki šiol Ukrainos teismai yra nustatę daugiau nei 71 tūkst. įtariamų karo nusikaltimų.

Pasak jos, iki šiol kaltinimai pateikti tik 276 žmonėms, pradėti 99 teisminiai procesai ir paskelbti 26 nuosprendžiai. Karo nusikaltimai apima kankinimus, žmogžudystes, prievartavimą, perkėlimą ir atakas prieš civilius taikinius.

Tyrimo padalinyje bendradarbiaus septynios valstybės, taip pat Tarptautinis Baudžiamasis Teismas, praeityje inicijavęs karo nusikaltimų tyrimus.

Tačiau šis baudžiamasis teismas nėra pajėgus patraukti baudžiamojon atsakomybėn Maskvos už agresijos nusikaltimą kare prieš Ukrainą. Kol kas neaišku, ar specialiai tam bus įsteigtas tarptautinis tribunolas.

Eurojusto direktorius Ladislavas Hamranas sakė, kad svarbu atskleisti „sisteminius veiksmus“ vykdant atskirus nusikaltimus.

Tarptautinė bendruomenė padarys viską, kad „užtikrintų, jog už šiuos baisius nusikaltimus atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn“, sakė jis.

Viljama Sudikienė (DPA)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video