2024/04/24

 

V. PUTINAS SAVO METINIAME PRANEŠIME ŠVAISTĖSI KALTINIMAIS VAKARAMS

EPA-ELTA nuotrauka

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, skaitydamas savo metinį pranešimą, kartojo kaltinimus NATO šalims ir kaltino jas dėl Rusijos karo Ukrainoje. „Noriu pažymėti, kad Vakarai dar prieš prasidedant specialiajai operacijai pradėjo derybas su Ukraina dėl sunkiosios ginkluotės tiekimo“, – sakė V. Putinas antradienį Federaliniame Susirinkime.

V. Putinas taip pat pakartojo kitus žinomus propagandos naratyvus, kad Ukraina kūrė biologinio ginklo laboratorijas karui ir kad buvo rengiamasi rusakalbių gyventojų Donbase genocidui. „Noriu pakartoti: jie pradėjo šį karą, o mes tik panaudojome savo jėgas, kad šį karą sustabdytume“, – kalbėjo V. Putinas, aidint aplodismentams.

V. Putinas kaltino Vakarus, kad šie yra godūs pinigų ir teigė, kad šalys pelnosi iš karo.

Jis vėl minėjo ir „saugumo garantijas“, kurių Vakarai nesuteikė Rusijai po pakartotinių paklausimų. Taip pat vėl kaltino Vakarus ir Ukrainą rusofobija. „Viskas kartojasi, nėra nieko nauja. Vakarai viską paspartino, kai 2014-aisiais parėmė pučą Ukrainoje. Ideooginis to pagrindas buvo rusafobija ir nacionalizmas“, – pažymėjo V. Putinas. V. Putinas demokratinius protestus Maidane Ukrainoje 2014 metais vadina „puču“, kad juos delegimitizuotų.

V. Putinas, be to, kaltino NATO kariaujant prieš Rusiją. „Mes nekariaujame prieš Ukrainos žmones, – sakė jis. – Ukrainos žmonės tapo įkaitais Kyjivo režimo ir jo vakariečių šeimininkų, kurie iš esmės okupavo šią šalį politine ir ekonomine šio žodžio prasme“. V. Putinas kaltino Ukrainą ir Vakarus dėl daugybės karo aukų.

Tai 18-asis V. Putino metinis pranešimas. Šiuose pranešimuose pateikiamos pagrindinės politinės gairės Rusijos visuomenei.

Pastarąjį kartą V. Putinas metinį pranešimą skaitė 2021 metų balandį. Pernai jo nebuvo – Kremliaus vadovas tai argumentavo labai didele „įvykių dinamika“.

Šiais metais V. Putino kalba kelia didelį susidomėjimą visame pasaulyje ne tik dėl karo Ukrainoje. Po kiek daugiau nei metų Rusijoje vyks prezidento rinkimai. Stebėtojai mano, kad V. Putinas, kuriam dabar yra 70 metų, po daugiau kaip dviejų dešimtmečių valdžioje, 2024-aisiais sieks dar vienos kadencijos. V. Putinas pakeitė konstituciją ir gali likti prezidentu iki 2036 metų.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video