2024/03/29

 

J. BIDENAS: RUSIJOS INVAZIJA Į UKRAINĄ BUVO IŠBANDYMAS VISAM PASAULIUI

EPA-ELTA nuotrauka

JAV prezidentas Joe Bidenas, antradienį viešėdamas Lenkijos sostinėje Varšuvoje, pareiškė, kad JAV savo santykius su Lenkija laiko kritiškai svarbiais.

„Ryšys tarp lenkų ir amerikiečių yra labai stiprus, – susitikime su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda tvirtino J. Bidenas. – Mums tenka susidurti su daugybe iššūkių, tačiau esu tikras, kad juos galime įveikti drauge.“

JAV prezidentas taip pat kalbėjo apie abiejų šalių paramą Rusijos užpultai Ukrainai ir dėkojo Lenkijai už jos „nepaprastą“ įsipareigojimą remti Kyjivą ir Ukrainos žmones. Valstybės vadovas pabrėžė, kad Jungtinių Valstijų parama Ukrainai išlieka „nepalaužiama“.

J. Bidenas kartu gyrė NATO karinį aljansą ir vadino jį labai svarbiu.

„NATO šiuo metu stipresnė nei bet kada anksčiau, – sakė JAV prezidentas. – Tiesa ta, kad Jungtinėms Valstijoms reikia Lenkijos ir NATO tiek pat, kiek NATO reikia Jungtinių Valstijų.“

A. Duda savo ruožtu sveikino naujausią J. Bideno vizitą ir pažymėjo, kad jis siunčia svarbų signalą, jog JAV yra įsipareigojusios užtikrinti Europos saugumą.

„Amerika gali palaikyti pasaulinę tvarką“, – tikino Lenkijos lyderis.

A. Duda pridūrė, kad Lenkija šiuo metu saugi, nes šalyje yra dislokuota JAV ir NATO karių. Susitikime Lenkijos prezidentas taip pat ragino stiprinti Europos Sąjungos (ES) ir JAV santykius. „Daugiau Amerikos Europoje“, – kalbėjo valstybės vadovas.

JAV prezidentas Lenkijoje lankosi praėjus dienai po to, kai buvo nuvykęs į Ukrainą su netikėtu vizitu.

JAV prezidentas Joe Bidenas, antradienį sakydamas kalbą prie Karališkosios pilies Lenkijos sostinėje Varšuvoje, pareiškė, kad prieš beveik vienerius metus pradėta Rusijos invazija į Ukrainą buvo išbandymas visam pasauliui, praneša „Sky News“.

Tačiau valstybės vadovas pridūrė, kad pasaulis neatsuko savo nugaros ir reagavo į kilusią krizę. J. Bidenas pabrėžė, kad Ukrainos sąjungininkai karo akivaizdoje stojo ginti suverenumo ir demokratijos principų ir tai darys toliau.

JAV prezidentas dėstė, kad Rusijos vadovas Vladimiras Putinas tikėjosi greitos pergalės, kai 2022 m. vasario 24 d. jo tankai kirto Ukrainos sieną. Nepaisant to, anot J. Bideno, tokiems jo užmojams sutrukdė Ukrainos žmonių drąsa. „Mes buvome ypatingai vieningi, demokratija buvo ypatingai stipri“, – kalbėjo jis.

J. Bidenas pažymėjo, kad V. Putinas tikėjosi NATO šalių pasidalijimo.

„Tačiau NATO šiuo metu yra vieningesnė nei bet kada anksčiau“, – akcentavo JAV lyderis. Jis kartu nurodė, kad nevalia pataikauti autokratams – jiems esą galima tik priešintis. „Autokratai supranta tik vieną žodį – ne“, – tikino J. Bidenas.

JAV prezidentas pridūrė, kad Ukraina „niekuomet netaps Rusijos laimėjimu“. J. Bidenas pabrėžė, kad Ukraina šiuo metu išlieka „nepriklausoma ir laisva“ valstybe. Valstybės vadovas pakartojo savo jau anksčiau išsakytą teiginį, kad Vakarų parama Ukrainai nesiliaus, ir pažadėjo, jog sąjungininkai nepavargs.

JAV vadovas kalboje taip pat paskelbė, kad JAV kartu su savo Vakarų partneriais šią savaitę įves Rusijai naujų sankcijų.

Kreipdamasis į Rusijos žmones, J. Bidenas pabrėžė, kad Vakarai neturi jokių ketinimų pulti Rusijos. Prezidentas tikino, kad šį karą pasirinko būtent Rusija. Pasak jo, V. Putinas galėtų tarti žodį ir lengvai užbaigti karo veiksmus. Maskva esą galėtų sustabdyti invaziją, tačiau jei Ukraina nustotų gintis, tai, J. Bideno teigimu, reikštų Ukrainos, kaip valstybės, pabaigą.

JAV lyderis pakartojo JAV įsipareigojimą „Ukrainos ateičiai“ ir gyrė šiame kare gyvybės iki šiol netekusius „Ukrainos patriotus“.

Baigdamas kalbą, J. Bidenas padėkojo Lenkijai, Ukrainos kariams ir „visiems laisvės gynėjams“. „Ženkime į priekį kupini tikėjimo ir ryžto bei laikydamiesi tvirto įsipareigojimo būti sąjungininkais“, – pareiškė prezidentas.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video