2024/04/25

 

MAZGELIŠKIAI ĮRAŠYTI Į KULTŪRINĖS ATMINTIES ŽEMĖLAPĮ

Renginio akimirkos.

Rugsėjo 2 dieną, penktadienį, Mazgeliškiuose, Šimonių seniūnijoje, ūkininko Henriko Gineikos kieme, buvo šventė – atidengta atminimo lenta dailininkei Bronislavai Jacevičiūtei-Jėčiūtei (1919–2013). Čia jos tėviškė, čia vasarota, čia sukurti įtaigiausi peizažai ir portretai, įkvėpti meilės ir padėkos savam kraštui, gamtai, medžiams, tėvams, kaimynams. Toks atminimo ženklas – tai padėkos liudytojas ne tik kūrėjai, bet ir tiems žmonėms, kurie išsaugojo Mazgeliškius per šimtmečio audras, istorijos lūžius, santvarkų pokyčius.

Virginija JUŠKIENĖ

Vertingą darbą atliko Kupiškio viešoji biblioteka, sumaniusi įamžinti žymių krašto žmonių atminimą vienu visaapimančiu projektu, įtraukiant daugelį rajono vietovių, meno, kultūros ir mokslo veikėjų vardų. Projektas „Atminties erdvės ir ženklai Kupiškio krašte“ yra finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Kupiškio rajono savivaldybės. Juo siekiama panaudoti šiuolaikines technologijas ir sukurti išliekamąją vertę turintį interaktyvų žemėlapį, kuris padėtų atgaivinti, išsaugoti ir skleisti žymių kupiškėnų atminimą. Mazgeliškai ir tapytoja Bronė Jacevičiūtė-Jėčiūtė yra vienas iš tokių kultūrinių adresų.

Žemėlapyje pateikiami iš įvairių šaltinių surinkti duomenys apie žymių kupiškėnų atminimo įamžinimo vietas ir ženklus – memorialines lentas, paminklus, atminimo akmenis, gimtąsias sodybas, jų vardais pavadintas institucijas, gatves, aikštes, parkus, rengiamus konkursus, festivalius, įsteigtas premijas ir kita. Žemėlapyje yra informacija apie 51 žymų kupiškėną, čia gimusį, ilgiau ar trumpiau gyvenusį, dirbusį. Suregistruoti 98 atminties ženklai, į žemėlapį sudėta 110 žymų. Pasak projekto vadovės, Kupiškio viešosios bibliotekos Kraštotyros ir edukacijos skyriaus vedėjos Linos Matiukaitės, daugiausia atminimo ženklų, po septynis, skirta Laurynui Stuokai-Gucevičiui, Unei Babickaitei, Povilui Matulioniui, po penkis ženklus – Jonui Černiui, Kaziui Šimoniui. Žemėlapyje galima surasti 26 atminimo lentas, 12 sodybų, 18 paminklų ar paminklinių akmenų, 21 gatvę, aikštę ar skverą.

Projekto sumanytojai ir vadovei Linai Matiukaitei surinkti ir apdoroti informaciją padėjo kolegės, projekto veikla, pasak vadovės, dar neužbaigta. Dar bus seniūnijose parengti pažintiniai edukaciniai maršrutai su įdomiausiais faktais, kurie padės prasmingiau keliauti, lengviau susipažinti su kultūriniu ir istoriniu Kupiškiu tiems, kurie dar savo krašto gerai nepažįsta.

Maža dailininkės kūrinių ekspozicija. Autorės nuotraukos

Plačiau skaitykite rugsėjo 10 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video