2024/05/02

 

NAUJAGIMIŲ HIGIENA – KĄ BŪTINA ŽINOTI IR KUO REIKIA PASIRŪPINTI?

Rasos Čepaitės nuotrauka

Tinkama kūdikių higiena yra viena svarbiausių tėvų atsakomybių. Tai taip pat svarbu, kaip ir apsaugoti vaiką nuo įvairių pavojų ar jį laiku pamaitinti, užmigdyti. Kadangi kūdikio imuninė sistema yra labai trapi ir jautri, jo organizmas gali labai lengvai užsikrėsti tam tikra infekcija ar liga. Vienas iš būdų, kaip būtų galima sumažinti viso to riziką – palaikyti tinkamą kūdikio higieną. Žinoma, suprasti, kas mažyliui yra gerai, o kas ne, naujai iškeptiems tėveliams gali būti kiek sudėtinga, todėl šiame straipsnyje pateiksime visą reikalingą informaciją, ką reikėtų žinoti apie kūdikių higieną.

Gimęs kūdikis neturi pilnai išsivysčiusios imuninės sistemos

Vienas pagrindinių dalykų, kodėl būtina tinkamai rūpintis kūdikio higiena, yra tai, jog jie neturi pilnai išsivysčiusios imuninės sistemos ar natūralios apsaugos nuo įvairių ligų ir infekcijų. Laikui bėgant, imunitetas vis stiprėja, tačiau norint tai pasiekti, pačioje pradžioje reikia atidžiai kūdikį stebėti ir juo pasirūpinti. Galbūt nustebsite, tačiau kūdikio organizmas negamina savo antikūnų iki tol, kol jiems sukanka 2-3 mėnesiai, o imuninė sistema susiformuoja apie šeštą jų gyvenimo mėnesį.

Būtina pradėti nuo geros higienos

Kuomet kūdikio organizmas yra veikiamas įvairių mikrobų, tikimybė susirgti tam tikromis ligomis yra tikrai nemaža. Būtent dėl to geriausia gynyba, norint išvengti įvairių sveikatos komplikacijų, yra tinkama kūdikio higiena, ypač kai vaiko imuninė sistema yra silpna. Tai padės kūdikiams išlikti sveikiems, o taip pat ir nuo pat mažens mokys gerų higienos įpročių, kuriuos vėliau vaikas praktikuos savarankiškai. Žinoma, vien geri higienos įpročiai neapsaugos nuo ligų, taip pat reikalingi ir kokybiški kūdikio higienos reikmenys.

Pasirūpinkite tinkama namų aplinka

Iš tiesų įvairūs pavojai, apimantys tokius mikroorganizmus kaip bakterijas, grybelius ir kita, gali tykoti ne tik lauke, bet ir namuose. Ypač į tai reikėtų atkreipti dėmesį tiems žmonėms, kurie namuose augina vaiką ir augintinį. Nors augintinis daro teigiamą įtaką mažyliui tiek fiziškai, tiek psichologiškai, tačiau kol kūdikiui nesukanka šeši mėnesiai, rekomenduojama augintinį laikyti atokiau nuo mažylio. Taip pat imkitės tam tikrų atsargos priemonių, tarkime, neleiskite augintiniui miegoti kūdikio lovoje, o gyvūno maistą, guolį ar kraiko dėžutę laikykite mažyliui nepasiekiamoje vietoje. Tam ypač pasitarnauti gali apsauginiai varteliai. Negana to, nepriklausomai nuo to, ar auginate gyvūną namuose ar ne, reguliariai valykite namus, o ypač vaiko kambarį. Be jokios abejonės, kūdikis geriausiai išsimiegos švarioje lovelėje, todėl kas savaitę keiskite jo patalynę. Pasirūpinkite ir tuo, jog kambaryje būtų kuo mažiau dulkių, bei kruopščiai išvalykite visus paviršius, kad pašalintumėte nuo jų visus mikrobus.

Maudynės – kuo pasirūpinti?

Visų pirmiausia, reikėtų išsiaiškinti, kas kiek laiko reikėtų maudyti kūdikį. Iš tiesų tai labai individualu, tačiau vis daugiau ir daugiau specialistų pataria tai daryti vieną ar du kartus savaitėje, kitomis dienomis tiesiog apiprausiant užpakaliuką, kadangi kasdien maudant kūdikį vonelėje, yra sausinama jo plona oda. Maudynių metu kruopščiau nuprauskite kūdikio kūnelį, išplaukite plaukus. Žinoma, reikėtų įsitikinti, jog tam naudojate hipoalergines higienos priemones, prausiklius ar šampūnus. Be viso to, nepamirškite patrumpinti ir kūdikio nagučių, nes purvas gali kauptis po jais, o kasymasis gali sukelti infekciją. Taip pat išvalykite ausytes, nosį bei švelniai nuvalykite traiškanas. Kuomet vaikas paūgės, plaukų šepetį bei dantų šepetuką duokite pačiam jam į rankas, o jūs padėkite ir vedžiokite vaiko ranką taip, kaip taisyklingai reikėtų valyti plaukus ar dantis – tokiu būdu jie greičiau išmoks juos išsivalyti patys.

Pasirūpinkite daiktais, reikalingais higieną palaikyti

Na, ir žinoma, dar prieš gimstant kūdikiui, reikėtų pasirūpinti daiktais, reikalingais kūdikio higieną palaikyti. Tai – kūdikių vonelės, vystymo lentos, stalai, sauskelnių konteineriai ir kiti, smulkesni reikmenys higienai. Visus juos įsigydami dar tada, kai lauksite kūdikio ateinant į pasaulį, galėsite būti užtikrinti, jog namuose bus viskas, ko gali prireikti, norint palaikyti gerą kūdikio higieną. Be to, ne paslaptis, jog gimus kūdikiui, daugelis tėvų susiduria su tam tikrais sunkumais, todėl pasirūpinę visais būtiniausiais daiktais iš anksto, sumažinsite sau galvos skausmą.

Market Rats inf.

Užs. Nr. 826

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video