2024/03/28

 

TARYBINIO KARIO PAMINKLO NELIKS ARTIMIAUSIU METU

Jurgitos Banionienės nuotrauka

Neseniai rašėme apie viešoje erdvėje pasirodžiusius raginimus nukelti sovietinius metus šlovinančius paminklus.
Iniciatyvos šiuo klausimu jau ėmėsi nemaža dalis šalies savivaldybių.
Sovietinio kario skulptūra stovi ir Kupiškyje, Laisvamanių kapinėse, Pergalės gatvėje.
Per balandžio 28 d. Kupiškio rajono savivaldybės tarybos posėdį buvo pateiktas klausimas aptarti dėl šio paminklo nukėlimo.

Jurga BANIONIENĖ

Gautas rajono Tarybos narės, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Kupiškio filialo pirmininkės Dalios Dyrienės, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąjungos rajono skyriaus pirmininkės Neringos Klimavičienės ir TS-LKD frakcijos rajono Taryboje seniūno Egidijaus Černiaus pasirašytas prašymas dėl tarybinio kario paminklo nukėlimo.

Vadovaujantis Lietuvos kultūrinių vertybių registru, prašoma Tarybos sutikimo dėl šio paminklo nukėlimo. Prašyme minima, kad šis paminklas neįtrauktas į Kultūrinių vertybių registro duomenų bazę. Monumentai, šlovinantys okupacinę tarybinę armiją, turi būti pašalinti.
Rajono meras Dainius Bardauskas teigė, jog įdomus dalykas, kad pati kario skulptūra neįtraukta kaip saugomas objektas, o postamentas – yra. Tačiau kliūčių jį nukelti nebūtų. Daugelyje savivaldybių tai vyksta. Galbūt, anot mero, tai reikėjo padaryti anksčiau.
„Kapinių niekas neliečia, lentelių su žuvusių karių pavardėmis niekas nedrasko, viskas lieka kaip buvę“, – per posėdį kalbėjo D. Bardauskas.
Pasak mero, kai kurios savivaldybės šiuo klausimu rengia sprendimo projektus. Teikiant šį klausimą aptarti, norėta išgirsti Tarybos narių nuomonę, gauti jų pritarimą ir tuomet bus pavesta atitinkamoms tarnybos tai padaryti.
D. Bardauskas taip pat pabrėžė, kad yra pasirašytas kultūros ministro Simono Kairio įsakymas, kuriuo nebesudaroma jokių kliūčių šiems procesams vykti.

Plačiau skaitykite gegužės 3 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Jokios meninės vertės jis neturi. Tai iš cementinio skiedinio lipdytas paminklas ir tokių standartinių buvo prikepta gana nemažai. Būtina jį kuo skubiau nugriauti.

    • Eik ir griauk jei tau trukdo :DDD Kam čia leist iš valstybės biudžeto. Rusofobai plaktukus į rankytes ir padirbėkit 😀

Rekomenduojami video