2024/04/29

 

PENKIASDEŠIMT AŠTUNTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Lenkai pasirengę duoti kraujo ukrainiečiams

Daugiau kaip 10 tūkst. lenkų jau užsiregistravo duoti kraujo ukrainiečiams, jeigu iškils tokia būtinybė, praneša portalas RMF24.

Anksčiau Lenkijos nacionalinis kraujo centras paskelbė renkąs piliečių, norinčių tapti kraujo donorais Ukrainai, deklaracijas.

Šias deklaracijas gali užpildyti visi asmenys, atitinkantys donorystės sąlygas. „Reikalavimai: minimalus amžius – 18 metų, minimalus svoris – 55 kilogramai. Kiekvienas žmogus, norintis duoti kraujo, gali palikti savo duomenis ir informaciją apie kraujo grupę“, – paaiškino Nacionalinio kraujo centro direktorė Małgorzata Lorek.

Pasak jos, kol kas Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija neprašė kraujo. Jei tokių signalų bus gauta, su žmonėmis, užsiregistravusiais naujoje duomenų bazėje, bus greitai susisiekta.

Ukrainos medikai pastarosiomis savaitėmis pranešė, kad jiems reikalinga įranga kraujui imti. Daugelyje vietovių ji buvo sunaikinta rusams apšaudant Ukrainos ligonines.

M. Lorek pabrėžė, kad kraujo atsargos Lenkijos medicinos įstaigose yra optimalaus lygio.

Atšaukiamas planuotas jo susitikimas su patriarchu Kirilu

Popiežius Pranciškus pranešė, kad dėl karo Ukrainoje atšaukiamas planuotas jo susitikimas su Rusijos ortodoksų bažnyčios patriarchu Kirilu.

„Deja, Vatikanas turėjo atšaukti birželį Jeruzalėje turėjusį įvykti antrąjį mano susitikimą su patriarchu Kirilu“, – interviu argentiniečių laikraščiui „La Nacion“ teigė Katalikų bažnyčios vadovas. Vatikano diplomatai esą bendru sutarimu nusprendė, kad toks susitikimas gali sukelti sumaištį.

Popiežius Pranciškus pastarąjį kartą gyvai matėsi su patriarchu Kirilu 2016 metais Kuboje. Šių metų kovo viduryje jie vaizdo ryšiu pasikalbėjo apie situaciją Ukrainoje.

Pontifikas apibūdino savo santykius su Rusijos ortodoksų bažnyčios vadovu kaip labai gerus.

Popiežius taip pat sureagavo į jo adresu teikiamus raginimus apsilankyti Ukrainos sostinėje Kyjive ir nurodė, kad tai šiuo metu niekam neatneštų jokios naudos. „Kokią naudą atneštų popiežiaus vizitas Kyjive, jei karas kitą dieną tęsis?“ – retoriškai klausė jis.

Rusijos generolas: bus siekiama visiškos Ukrainos pietų ir rytų kontrolės

Rusijos kariuomenė, pasak generolo Rustamo Minekajevo, sieks visiškos Ukrainos pietų ir rytų kontrolės.

„Antrajame specialiosios operacijos etape vienas iš Rusijos kariuomenės tikslų yra visiška Donbaso ir Pietų Ukrainos kontrolė“, – pareiškė R. Minekajevas ir pridūrė, kad tai leis suformuoti sausumos koridorių į aneksuotą Krymą.

Generolo teigimu, užėmus Ukrainos pietus taip pat būtų galima pasiekti nuo Moldovos atskilusią Padniestrę. Čia neva užfiksuota „rusakalbių engimo atvejų“.

Tai yra bene detaliausias iki šiol iš Rusijos pusės girdėtas antrojo karo etapo tikslų apibūdinimas. Antroji puolimo fazė prasidėjo, kai Maskvos pajėgos pasitraukė iš Kyjivo.

Netoli Mariupolio aptiktos masinės kapavietės, kuriose gali būti palaidota iki 9 000 žmonių

Naujausios JAV bendrovės „Maxar Technologies“ iš palydovų darytos nuotraukos rodo, jog Mangušo kaime, esančiame už 20 km nuo Mariupolio, yra daugiau kaip 200 masinių kapaviečių. Remiantis ankstesnėmis nuotraukomis, pirmosios kapavietės iškastos kovo pabaigoje ir nuo tada jų vis daugėjo, pranešė bendrovė, kuria remiasi agentūra AP.

Vien tik šiame kaime okupantai galėjo palaidoti iki 9 000 gyventojų, „Telegram“ kanale pareiškė Mariupolio administracija. „Jie kasa 30 metrų ilgio duobes ir sunkvežimiai veža mūsų Mariupolio gyventojų kūnus“, – sakė meras Vadymas Boičenka „Youtube“ transliuotoje spaudos konferencijoje. Jo teigimu, per Rusijos atakas nuo miesto apsiausties pradžios žuvo mažiausiai 20 000 žmonių.

Meras apkaltino Rusiją genocidu ir paragino tarptautinę bendruomenę imtis veiksmų. Jis kalbėjo apie „naują Babin Jarą“. Babin Jare per Antrąjį pasaulinį karą buvo nužudyta 34 000 žydų. „Tada Hitleris žudė žydus, romus ir slavus. O dabar V. Putinas žudo ukrainiečius“ , – teigė V. Boičenka. Mariupolyje jis jau esą nužudė dešimtis tūkstančių civilių.

Iš palydovų darytose nuotraukose matyti ilgos kapų eilės, besiribojančios su esamomis Mangušo kapinėmis.

Rusų daliniai per 24 valandas Donecke užėmė 42 vietoves

Rusijos pajėgos, Kyjivo duomenimis, per 24 valandas užėmė 42 vietoves Donecko srityje šalies rytuose. Tai per Ukrainos vienybės televiziją pareiškė Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėja Olena Simonenko, kurią cituoja agentūra UNIAN.

Iš viso rusų daliniai šiuo metu visoje Ukrainoje kontroliuoja daugiau kaip 3 500 vietovių. Koviniai veiksmai vyksta 11 500 šalies vietų, sakė O. Simonenko.

Ketvirtadienį Ukraina pranešė, kad rusai kontroliuoja 80 proc. kaimyninio Donecko regiono Luhansko.

Rusija atmetė pasiūlymą dėl paliaubų per stačiatikių Velykas

Rusija, pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, atmetė pasiūlymą dėl paliaubų per stačiatikių Velykas. Tai parodo, ką Rusijos vadovams reiškia krikščioniškas tikėjimas ir viena džiaugsmingiausių bei svarbiausių švenčių, sakė V. Zelenskis naktį į penktadienį paskelbtame vaizdo įraše.

„Tačiau mes vis tiek išlaikysime viltį. Taikos viltį. Viltį, kad gyvenimas nugalės mirtį“, – pabrėžė prezidentas.

Be kita ko, popiežius Pranciškus prieš šį sekmadienį švenčiamas stačiatikių Velykas paragino nutraukti ugnį Ukrainos kare. Šventasis sostas ir Šventasis tėvas prisijungė prie atitinkamo JT generalinio sekretoriaus Antonuo Guterreso ir Ukrainos graikų katalikų bažnyčios didžiojo arkivyskupo Sviatoslavo Ševčuko kreipimosi.

Ortodoskai krikščionys šiais metais Velykas švenčia balandžio 24 dieną. Jie sudaro didžiausią tikėjimo bendruomenę Ukrainoje.

Mariupolis toliau priešinasi Rusijai

Kyjivo duomenimis, pasipriešinimas Ukrainos Mariupolio uostamiestyje tęsiasi. Miestas toliau priešinasi Rusijai, nepaisant visko, ką okupantai sako, naktį į penktadienį paskelbtame vaizdo įraše pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienio rytą pareiškė, kad Mariupolis užimtas. Tačiau, rusų duomenimis, „Azovstal“ plieno gamykloje dar yra per 2 000 Ukrainos kovotojų ir užsienio samdinių. Jie iki šiol nereagavo į V. Putino reikalavimus sudėti ginklus.

V. Zelenskis sakė, kad Rusija toliau permeta dalinius karui Ukrainoje. „Jie telkia pajėgas ir į mūsų šalį permeta naujus taktinius batalionus“, – teigė jis. Ukrainos rytuose ir pietuose Rusijos daliniai esą daro viską, kad galėtų kalbėti bent apie kokias nors pergales.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video