2024/04/29

 

PENKIASDEŠIMT ŠEŠTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Daugiau kaip 200 religinių bendruomenių palieka Maskvos patriarchatą

Prasidėjus Rusijos plataus masto agresijai prieš Ukrainą, daugiau kaip 200 religinių bendruomenių pareiškė, kad pereina iš Maskvos patriarchato Ukrainos stačiatikių bažnyčios (MPUSB) į Ukrainos stačiatikių bažnyčią (USB).

Tai trečiadienį interviu naujienų agentūrai „Ukrinform“ pranešė Ukrainos Aukščiausiosios Rados Humanitarinės ir informacinės politikos komiteto pirmininkas Nikita Poturajevas.

„Paraiškų skaičius palyginti su ankstesniais metais smarkiai išaugo. Bijau suklysti, bet galiu tiksliai pasakyti, kad jų gauta daugiau kaip 200. Tiesiog per vieną mėnesį“, – teigė parlamentaras.

Jo manymu, sprendimą dėl MPUSB visavertės integracijos į USB turi priimti dvasininkija ir tikintieji, valstybė neturėtų kištis į šį procesą.

Į Ukrainą grįžo daugiau kaip milijonas šalies piliečių

Nuo vasario 24 d., kai prasidėjo Rusijos plataus masto karas prieš Ukrainą, iš užsienio į tėvynę grįžo 1 mln. 100 tūkst. Ukrainos piliečių.

Tai trečiadienį pranešė Ukrainos valstybinės sienos apsaugos tarnybos atstovas Andrijus Demčenka, kuriuo remiasi UNIAN.

Pasak pareigūno, iš pradžių didžiąją dalį grįžtančiųjų sudarė vyrai, norintys įsijungti į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gretas ar kitaip padėti ginti šalį nuo priešo. Bet pastarosiomis savaitėmis į Ukrainą grįžta vis daugiau moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių.

Luhansko srityje agresoriai rusai sugriovė beveik visas cerkves

Luhansko srityje agresoriai rusai sugriovė beveik visas cerkves ir per Velykas gali griebtis teroro. Būtų geriau, jei regione likę tikintieji dalyvautų Velykų pamaldose nuotoliniu būdu.

Kaip praneša trečiadienį „Ukrinform“, tai „Telegram“ kanale pareiškė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Sergijus Gaidajus.

„Luhansko srityje beveik neliko nenukentėjusių šventyklų – jas sugriovė Rusija. Cerkves, kurios buvo pavaldžios Maskvos patriarchatui, atakavo „rusų pasaulio“ atstovai. Nes priešui tas pats. Rusai gali pasinaudoti mūsų papročiais ir griebtis teroro per vieną svarbiausių krikščionių švenčių. Jeigu jiems bus įsakyta atakuoti cerkves per Velykas, jie nedvejos. O rusai, esu tuo įsitikinęs, mėgins tai daryti. Todėl verčiau likite namie – nerizikuokite gyvybe“, – parašė regiono vadovas.

Jis tikintiesiems priminė, kad Velykų pamaldos bus transliuojamos per televiziją ir internetu.

Rusų milijardierius kaltina Rusijos pajėgas žudynėmis Ukrainoje

Rusijos milijardierius Olegas Tinkovas apkaltino rusų pajėgas vykdant žudynes Ukrainoje. Žinutėje instagrame jis antradienį pareikalavo nutraukti beprotišką karą prieš kaimyninę šalį. 90 proc. rusų yra prieš karą, – rašė užsienyje gyvenantis banko „Tinkoff-Bank“ įkūrėjas. Tik mažuma esą remia karą. „Tačiau kiekvienoje šalyje yra 10 proc. idiotų“, – pridūrė O. Tinkovas.

O. Tinkovas yra vienas Rusijos oligarchų, kuriam dėl karo prieš Ukrainą taikomos Vakarų sankcijos. Dabar savo įraše instagrame jis griežtai užsipuolė Rusijos kariuomenę ir prezidento Vladimiro Putino vadovybės žiedą.

„Rusų generolai jau suprato, kad jų armija šūdina –, rašė O. Tinkovas. – O kaip armija gali būti gera, kai visa likusi šalies dalis yra šūdina, įklimpusi nepotizme, pataikavime ir servilizme“. Jis pats teigė nematąs nė vieno šio beprotiško karo, dėl kurio tik miršta nekalti žmonės ir kariai, laimėtojo.

O. Tinkovas angliškai kreipėsi į Vakarus: „Prašau, parodykite ponui V. Putinui aiškią išeitį, kuri leistų jam išsaugoti savo veidą ir sustabdyti šias žudynes. Prašau, būkite racionalesni ir humaniškesni“.

Anot O. Tinkovo, tarp Rusijos elito tvyro nepasitenkinimas Vakarų sankcijų Maskvai padariniais. Kremliaus pareigūnai esą šokiruoti fakto, kad jie ir jų vaikai nebegalės vasarą atostogauti prie Viduržemio jūros. „Verslininkai mėgina išgelbėti tai, kas dar likę iš jų turto“, – teigė oligarchas.

„Tinkoff-Bank“ pareiškė nekomentuosiąs O. Tinkovo asmeninės nuomonės. Įmonės įkūrėjas esą nebėra banko darbuotojas ir jau seniai nebuvo Rusijoje. Be to, jis pastaraisiais metais turėjo sveikatos problemų.

Rusijos institucijos griežtai elgiasi su Ukrainos invazijos kritikais. Už pasisakymus, kuriuos vyriausybė įvertina kaip melagienas, gresia iki 15 metų kalėjimo.

JAV rengia dar vieną 800 mln. dolerių vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai

JAV ketina patvirtinti dar vieną 800 mln. dolerių vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai, praėjus mažiau nei savaitei po to, kai buvo paskelbta apie ankstesnę tokio pat dydžio pagalbą, antradienį pranešė JAV žiniasklaida.

Naujojo paketo detalės dar tikslinamos, teigia CNN, kuri citavo tris aukšto rango prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnus.

„NBC News“ pranešė, kad tikimasi, jog naujajame pakete bus daugiau artilerijos ir dešimtys tūkstančių sviedinių, kurie padės Kijevui kovoti su Rusijos invazija, vis stiprėjant mūšiams Ukrainos rytuose.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki antradienį sakė, kad J. Bidenas su kitais  pasaulio lyderiais dalyvavo pokalbyje, per kurį aptarė papildomos amunicijos ir saugumo pagalbos suteikimą Ukrainai.

Balandžio 13 dieną J. Bidenas pristatė Kyjivui skirtą 800 mln. dolerių vertės įrangos paketą, įskaitant sraigtasparnius, haubicas ir šarvuočius.

Pirmadienį Pentagonas pranešė, kad pirmosios šio paketo siuntos jau atvyko prie Ukrainos sienų ir turėjo būti perduotos jos kariuomenei.

Didžiąją dalį tarptautinės karinės pagalbos, kurią Kyjivas gavo nuo praėjusių metų rudens, buvo suteikta JAV.

Valdant J. Bidenui Ukrainai suteikta daugiau kaip 3,2 mlrd. dolerių saugumo pagalbos, neįskaitant numatyto naujojo paketo.

Kanada perduos Ukrainai sunkiųjų ginklų

Kanada perduos Ukrainai sunkiosios artilerijos ginklų, kad ši galėtų gintis nuo Rusijos puolimo. Taip atsižvelgiama į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio prašymą, antradienį sakė ministras pirmininkas Justinas Trudeau. Detalės apie ginklus ir kaštus bus pateiktos ateinančiomis dienomis.

Ir Jungtinės Valstijos paskelbė apie sunkiosios ginkluotės, įskaitant artilerijos, tiekimą Ukrainai. 18 haubicų labai, labai greitai bus perduota Ukrainai, antradienį sakė Pentagono atstovas Johnas Kirby‘is.

J. Trudeau, be to, pristatė naujas sankcijas dar 14 su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu susijusių asmenų, įskaitant dvi jo suaugusias dukras. Įšaldomas jų turtas Kanadoje, draudžiama atvykti į šalį. Praėjusiomis dienomis JAV ir Didžioji Britanija paskelbė panašias sankcijas.

Padėtis Mariupolyje yra rimčiausia, kokia tik gali būti

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad padėtis Mariupolio uostamiestyje yra „rimčiausia, kokia tik gali būti“. Rusų pajėgos blokuoja visus mėginimus suorganizuoti humanitarinius koridorius iš išgelbėti Ukrainos piliečius, sakė V. Zelenskis vaizdo įraše, kuris paskelbtas naktį į trečiadienį.

Miesto gyventojus, esančius Rusijos dalinių rankose, anot jo, mėginama „deportuoti“ ar mobilizuoti į rusų pajėgas. Deja, sakė V. Zelenskis, negaunama atsakymo į pasiūlymą dėl apsikeitimo, kuris leistų išgelbėti civilius ir miesto gynėjus. Šio pasiūlymo detalių prezidentas nekonkretizavo. Duomenų nepriklausomai patvirtinti neįmanoma.

Padėtis smarkiai sugriautame Mariupolyje laikoma dramatiška. Rusija nori visiškai perimti strategiškai svarbaus uostamiesčio kontrolę ir antradienį dar kartą paragino Ukrainos kovotojus „Azovstal“ plieno gamykloje kapituliuoti, tačiau šie atsisakė.

Maskva antradienio vakarą pranešė, kad iki 22.00 val. (21 val. Vidurio Europos laiku) niekas nepasinaudojo koridoriais. Taip pat paskelbta apie vienašališkas paliaubas, įskaitant „humanitarinį koridorių“ iš plieno gamyklos trečiadienį 14.00 val. Maskvos laiku (13.00 val. Vidurio Europos laiku). Per šias paliaubas Ukrainos kovotojai gali pasiduoti, o civiliai – būti evakuoti, sakoma Rusijos generolo pulkininko Michailo Mizincevo pranešime antradienio vakarą.

Praėjusiomis savaitėmis abi pusės kaltino viena kitą sabotuojant civilių evakuaciją.

Ukraina pranešė TATENA, kad atkurtas ryšys su Černobylio AE

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad Ukraina ją informavo, jog atkurtas tiesioginis ryšys tarp Černobylio atominės elektrinės ir nacionalinio reguliuotojo, o TATENA vadovas Rafaelis Grossis pasveikino šią žinią.

TATENA teigė, kad ryšys tarp neveikiančios Ukrainos atominės elektrinės ir nacionalinio reguliatoriaus SNRIU buvo prarastas daugiau nei prieš mėnesį, kai Rusijos pajėgos kontroliavo objektą.

„Akivaizdu, kad tokia situacija nebuvo tvari, ir labai gera žinia, kad reguliavimo institucija dabar gali tiesiogiai susisiekti su elektrine, kai to reikia“, – sakė TATENA generalinis direktorius R. Grossis antradienį paskelbtame atnaujintame pranešime apie karą Ukrainoje.

Vėliau balandį R. Grossis planuoja su TATENA ekspertų misija atvykti į neveikiančią elektrinę patikrinti branduolinę saugą ir radiologinę padėtį, taip pat pristatyti įrangą ir suremontuoti agentūros nuotolinio saugos stebėjimo sistemas.

Vasario 24 dieną Rusijos pajėgos užėmė elektrinę ir laikė ją penkias savaites, o kovo 31 dieną pasitraukė.

Kovo 10 dieną Ukraina pranešė TATENA, kad prarado ryšį su elektrine ir kad reguliavimo institucija gauna iš jos informaciją „per aukštesnio rango elektrinės vadovybę, esančią už elektrinės teritorijos ribų“, nurodė agentūra.

Ukraina turi daugiau naikintuvų nei prieš dvi savaites

Pentagonas antradienį pranešė, kad Ukrainos kariuomenė gavo papildomų naikintuvų ir atsarginių dalių jų remontui, kad apgadinti orlaiviai vėl galėtų skraidyti.

Pentagono atstovas žiniasklaidai Johnas Kirby nepateikė išsamios informacijos apie tai, kurios šalys suteikė lėktuvus, tačiau pripažino, kad buvo perduota naujų orlaivių, ir sakė, kad Ukraina turi daugiau tinkamų naudoti naikintuvų nei prieš dvi savaites.

Ukraina paneigė sąjungininkų ir karinių ekspertų lūkesčius, nes praėjus beveik dviem mėnesiams nuo Rusijos invazijos pradžios ne tik išlaikė savo karines oro pajėgas, bet ir remontavo orlaivius ir sugebėjo papildyti jų atsargas.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video