2024/03/29

 

PENKIASDEŠIMT PENKTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Mariupolyje vyksta kovos

Strateginiame Mariupolio uoste „vyksta“ Ukrainos ir Rusijos pajėgų kautynės, antradienį CNN sakė vietos gubernatorius.

„Mariupolyje vyksta mūšiai. Tai gatvės mūšiai“, – sakė rytinės Ukrainos Donecko srities gubernatorius Pavlo Kyrylenka. Ukrainos pajėgos ten yra „smarkiai bombarduojamos“, tačiau „toliau gina Mariupolį“. „Yra tam tikrų rajonų, kuriuose tęsiasi gatvių mūšiai. Negaliu sakyti, kad rusai juos kontroliuoja“, – teigė P. Kyrylenka ir pridūrė, jog kautynės vyksta „ne tik smulkiais ginklais, bet ir tankų kautynės“.

Neįmanoma patikrinti abiejų pusių pateikiamos informacijos, atsižvelgiant į kovų mastą ir ryšių trūkumą. Manoma, kad Rusijos pajėgos pamažu veržiasi į miestą, stumdamos Ukrainos karius į milžiniškas gamyklas netoli uosto, kuriose įrengti didžiuliai požeminiai tuneliai. Rusija antradienį paskelbė naują ultimatumą, ragindama Ukrainos pajėgas Mariupolyje „nedelsiant“ sudėti ginklus. Jos Gynybos ministerija nurodė, kad Ukrainos pajėgų, vis dar esančių pagrindinėje nuniokotoje miesto metalurgijos gamykloje „Azovstal“, „padėtis yra katastrofiška“. „Kiekvienam, kuris padės ginklus, garantuotas išgyvenimas“, – teigė ministerija.

Mariupolio miesto taryba pirmadienį pranešė, kad gamykloje taip pat glaudžiasi šimtai civilių. „Metalurgijos gamyklos požeminėse patalpose yra mažiausiai 1000 civilių. Daugiausia moterys su vaikais ir pagyvenę žmonės“, – pranešė ji „Telegram“ kanale.

Praėjusią savaitę Rusija pareiškė, kad pasidavė daugiau nei tūkstantis Ukrainos karių iš vienos gamyklos Mariupolyje. Pasak prorusiškų Ukrainos separatistų, keli šimtai kitų tebekariauja įsitvirtinę didžiulėje „Azovstal“ gamykloje.

Manoma, kad mieste žuvo tūkstančiai civilių, o pabėgusieji pasakoja apie šiurpias sąlygas.

Jeigu Rusija smogs NATO bazei, Aljansas užbaigs karą per tris paras

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius antradienį pakomentavo Rusijos smūgio NATO bazei tikimybę. Pasak jo, tokiu atveju karas truktų tik kelias paras, praneša UNIAN.

Jis tai pareiškė nacionalinio televizijos maratono eteryje.

O. Arestovičius buvo paprašytas pakomentuoti Didžiosios Britanijos  pareigūno žodžius, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali įsakyti smogti NATO bazei, kad sustabdytų Ukrainos kariuomenei skirtų ginklų srautą.

„Na, tegul smogia. Manau, kad po to karas truks tris paras“, – sakė jis.

Anksčiau buvęs Jungtinės Karalystės vyriausybės pirmasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimams Peteris Rickettsas pareiškė, jog V. Putinas gali apsvarstyti galimybę atakuoti NATO bazę, kad nutrauktų ginkluotės tiekimą Ukrainai.

Savo ruožtu kompanijos „Defense Express“ analitikas Sergejus Zgurecas pareiškė, jog Ukraina negali atmesti Rusijos smūgio ginklų tiekimo iš NATO šalių keliams galimybės, bet Maskva taip pat turi suvokti, kad tai reikš tiesioginį Aljanso įtraukimą į karą.

Rusijos specialiosios pajėgos pradėjo „Azovstal“ gamyklos Mariupolyje šturmą

Rusijos specialiosios pajėgos antradienį pradėjo plieno gamyklos „Azovstal“ Mariupolyje šturmą. Apie tai pranešė naujienų agentūra „Nexta“, remdamasi apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ Vidaus reikalų ministerija.

Gamykloje, Rusijos duomenimis, yra 2 500 kovotojų, įskaitant 400 užsienio samdinių. Ukrainos teigimu, gamyklos rūsiuose glaudžiasi per 1 000 civilių, tarp jų – moterys ir vaikai.

Pasak prorusiškų separatistų atstovo Eduardo Basurino, gamyklos šturmui buvo sudarytas specialus dalinys, kuris pradėjo darbą. Pajėgas remia rusų karinė aviacija ir artilerija. Visi Mariupolio rajonai jau užimti.

Pasak „Nexta“, „Donecko liaudies respublikos“ vadovas Denisas Pušilinas sako, kad mėginama kuo greičiau išlaisvinti gamyklą „Azovstal“.

Vyriausybė Kyjive kaltina Maskvą, jog ši, nepaisant prašymų, neatidarė humanitarinių koridorių, kad žmonės galėtų evakuotis.

Rusija savaitgalį paskelbė ultimatumą Ukrainai dėl „Azovstal“ gamyklos ir patikino, kad kovotojai liks gyvi, jei sudės ginklus ir pasiduos. Ukrainos kariai tai atmetė ir pareiškė, jog priešinsis. Rusija tada pagrasino sunaikinti visus kovotojus gamykloje. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad tokiu atveju bus nutrauktos derybos su Rusija dėl karo pabaigos.

Separatistų atstovas E. Basurinas teigia, kad civilių gamykloje nėra. Ukrainos nacionalistai esą apie tai kalba tik tam, kad išvengtų puolimo.

Mariupolis laikomas strategiškai svarbiu miestu. Jis yra paskutinė prieiga Ukrainai prie Azovo jūros.

Sunaikinta ar apgadinta 30 proc. Ukrainos infrastruktūros

Per Rusijos invaziją, Ukrainos duomenimis, iki šiol apgadinta arba sugriauta iki 30 proc. šalies infrastruktūros. Padaryta žala siekia apie 100 mlrd. dolerių (92,4 mlrd.) eurų, sakė infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas, kurį cituoja agentūra „Reuters“.

Sugriauta arba apgadinta per 300 tiltų nacionalinės reikšmės keliuose, reikės tvarkyti arba atnaujinti daugiau kaip 8 000 km kelių. Be to, susprogdinta dešimtys geležinkelio tiltų. O. Kubrakovas pareiškė viltį, kad Vakarų šalys padės atstatyti Ukrainą.

Pentagonas: pirmieji ginklai iš naujo pagalbos paketo pasiekė Ukrainą

Pirmieji ginklai iš naujo JAV karinės pagalbos paketo pasiekė Ukrainos pasienį. Keturi lėktuvai sekmadienį atgabeno karinės įrangos Ukrainai, pirmadienį pareiškė aukštas JAV gynybos departamento pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. Netrukus esą laukiama penkto skrydžio.

Baltieji rūmai apie 800 mln. dolerių (737 mln. eurų) vertės karinę pagalbą Ukrainos pajėgoms kovoje su Rusijos invaziniais daliniais paskelbė trečiadienį. Į naująjį paramos paketą įtraukta 18 155 mm haubicų, 200 M113 tipo šarvuotų automobilių, 11 Mi-17 sraigtasparnių, 100 kitokių šarvuočių, taip pat artilerijos amunicija.

Pentagono atstovas Johnas Kirby‘is sakė, kad NATO rytiniame flange dislokuoti JAV kariai „per ateinančias kelias dienas“ pradės apmokyti ukrainiečių karius, kaip naudotis 155 mm haubicomis. Šių ginklų JAV Ukrainai perduoda pirmą kartą. 155 mm haubicos yra moderniausia šių ginklų versija.

Baltieji rūmai tuo tarpu pranešė, kad prezidentas Joe Bidenas neketina vykti į Ukrainą. Tokių planų nėra, patvirtino jo atstovė Jen Psaki. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį interviu CNN televizijai pareiškė viltį, kad JAV prezidentas aplankys jo šalį.

JAV vyriausybė ketina siųsti į Ukrainą kitą aukštą atstovą. Tai gali būti valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas arba gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Rusija pradėjo puolimą Donbase

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis patvirtino, kad Rusija pradėjo puolimą Ukrainos rytuose. „Galime patvirtinti, kad rusų daliniai pradėjo mūšį dėl Donbaso, kuriam seniai rengėsi, – sakė V. Zelenskis pirmadienio vakarą kalboje, paskelbtoje „Telegram“ kanale. – Šiam puolimui dabar bus panaudota labai didelė visos Rusijos kariuomenės dalis“.

„Tai pragaras. Puolimas, apie kurį kalbame kelias savaites, prasidėjo“, – feisbuke rašė ir Luhansko srities gubernatorius Sergijus Haidajus. Anot jo, mūšiai vyksta Rubižnėje ir Popasnoje, taip pat nesiliaujantys mūšiai kituose taikiuose miestuose.

Ukraina pranešėapie sprogimus palei rytinį frontą ir atakas kitose šalies dalyse. Ukrainos žiniasklaidos duomenimis, serija sprogimų nugriaudėjo Donecko regione. Vietos institucijos taip pat skelbia apie sprogimus Charkive, Mykolajive ir Zaporižėje.

Rusijos atakos, pasak mero Vitalijaus Klyčko, toliau gresia ir Ukrainos sostinei Kyjivui. „Kyjivas buvo ir lieka agresoriaus taikinys“, – sakė jis pirmadienio vakare „Telegram“ kanale. Jis primygtinai paragino iš miesto pabėgusius gyventojus geriau pasilikti saugesnėje vietoje. „Remdamiesi kariniais duomenimis ir atsižvelgdami į dabartinę situaciją, negalime atmesti tikimybės, kad Kyjivui ir toliau grės raketų raketos“, – pabrėžė V. Klyčko.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video