2024/05/04

 

TRISDEŠIMT PIRMA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

J. Bidenas pažadėjo daugiau karinės paramos

JAV pažadėjo suteikti Ukrainai daugiau karinės paramos, po susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

„Jokia kita šalis nėra suteikusi Ukrainai daugiau paramos nei JAV. Ir tai yra labai svarbu, – BBC cituoja D. Kulebą. – Ukrainiečių ištvermė ir vakarietiški – daugiausiai amerikietiški – ginklai yra sėkmės receptas karo lauke.“

Ministras nedetalizavo, tačiau nurodė: „Šiandien sulaukėme daugiau JAV pažadų dėl mūsų bendradarbiavimo gynybos srityje plėtimo.“

Netoli Lvivo nugriaudėjo trys galingi sprogimai

Šeštadienį netoli Ukrainos miesto Lvivo nugriaudėjo trys galingi sprogimai, remdamasi vietos pareigūnais, skelbia agentūra „Reuters“.

„Reuters“ cituoja Lvivo srities gubernatorių Maksymą Kozytskį, kuris socialiniuose tinkluose paskelbtame įraše teigė, kad šiuo metu mieste aidi apie oro antskrydžių pavojų perspėjančios sirenos, ir paragino vietos gyventojus išlikti ramius ir vykti į slėptuves.

„Reuters“ šaltiniai matė iš miesto šiaurės rytų pusės sklindančius juodus dūmus.

Per Rusijos apšaudymą apgadintas Charkivo Holokausto memorialas

Per Rusijos apšaudymą apgadintas Ukrainos Charkivo priemiesčiuose esantis Holokausto memorialas.

Tai šeštadienį pranešė portalas „KharkivToday“. Jis nenurodė, kada surengtas šis smūgis.

Drobickij Jaro memorialas skirtas atminti nacių okupacijos metu 1941–1942-aisiais netoli Charkivo nužudytus 6 000–20 000 žydų ir sovietų kalinių.

Per kautynes Ukrainoje apgadinta ir daugiau Charkive esančių memorialų.

J. Bidenas pavadino V. Putiną skerdiku

JAV prezidentas Joe Bidenas, šeštadienį Varšuvoje susitikęs su karo pabėgėliais iš Ukrainos, pavadino savo kolegą iš Rusijos Vladimirą Putiną skerdiku.

Po susitikimo su pabėgėliais paklaustas, ką mano apie V. Putiną, J. Bidenas atsakė: „Jis yra skerdikas.“

Pietų Osetija skelbia siunčianti į Ukrainą savo karius

Nuo Sakartvelo atskilusi Pietų Osetija paskelbė nusiuntusi į Ukrainą savo karių, kad „padėtų apsaugoti Rusiją“, šeštadienį pareiškė jos lyderis.

„Mūsų vyrai atliks savo karinę pareigą su išdidžiai iškelta vėliava“, – socialiniame tinkle „Telegram“ teigė Anatolijus Bibilovas. Jis nenurodė, kiek karių buvo dislokuota, tačiau paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti keli autobusai ir sunkvežimiai.

Apie tai paskelbta 31-ąją Rusijos Ukrainoje sukelto karo dieną. Jo metu jau žuvo tūkstančiai žmonių, o dar daugiau kaip 10 mln. buvo priversti palikti savo namus. Pasak Rusijos prezidento Vladimiro Putino, Maskva siekia „demilitarizuoti“ ir „denacifikuoti“ Ukrainą.

Per jau vieną kautynių mėnesį Rusijos kariams nepavyko palaužti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pasipriešinimo. Penktadienį Rusija leido suprasti, kad, užuot siekusi užimti visą šalį, dabar susitelks į rytinę jos dalį.

2008 metais Rusija ir Sakartvelas kariavo trumpą, tačiau kruviną karą dėl Pietų Osetijos. Karui pasibaigus, Rusija pripažino Pietų Osetijos ir dar vieno separatistinio regiono – Abchazijos – nepriklausomybę ir ten įsteigė nuolatines karines bazes.

Ukrainoje prasidėjus visapusiškam karui, Sakartvele nuvilnijo solidarumo banga ir šimtai kartvelų prisijungė prie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų.

JAV prezidentas Varšuvoje susitiks su dviem Ukrainos ministrais

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas šeštadienį prisijungs prie Lenkijos sostinėje Varšuvoje numatomo Ukrainos užsienio reikalų ir gynybos ministrų susitikimo su jų kolegomis iš JAV, pranešė Baltieji rūmai.

„Šį rytą prezidentas J. Bidenas prisijungs prie sekretorių (Antony’io) Blinkeno ir (Lloydo) Austino bei Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos ir Ukrainos gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo susitikimo“, – teigė Baltieji rūmai.

Pagrobtas Ukrainos Slavutičiaus miesto meras

Rusijos kariai pagrobė Ukrainos Slavutičiaus miesto merą Jurijų Fomičiovą, remdamasis Kyjivo srities karinės administracijos vadovu Oleksandru Pavliuku, informuoja portalas „Ukrinform“.

Nepaisant to, pasak O. Pavliuko, miesto taryba tęsia darbą.

Kyjive vėl skelbiama komendanto valanda

Ukrainos sostinės Kyjivo meras Vitalijus Klyčko pranešė, kad mieste vėl skelbiama komendanto valanda. Šį kartą ji galios nuo šeštadienio vakaro iki pirmadienio ryto.

„Karinė vadovybė nusprendė grąžinti komendanto valandą. Ji prasidės 20 val. šeštadienį ir tęsis iki 7 val. pirmadienį“, – socialiniame tinkle „Telegram“ pranešė V. Klyčko.

Rusija kursto branduolinio ginklavimosi varžybas

Rusija, girdamasi apie savo turimus branduolinius ginklus, kursto pavojingas ginklavimosi varžybas, šeštadienį Dohos forumui teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Jie giriasi, kad savo branduoliniais ginklais gali sunaikinti ne tik kurią nors šalį, tačiau ir visą planetą“, – forumo metu parodytame vaizdo įraše teigė V. Zelenskis.

Ukrainos premjeras prašo miestų merų pagalbos Rusijos sukeltame kare

Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis kreipėsi į viso pasaulio miestų merus ir tarptautinius partnerius, prašydamas jų pagalbos Rusijos sukeltame kare.

„Su šiuo prašymu kreipiuosi ne tik į tų šalių vyriausybes, su kuriomis esame draugai, tačiau ir į Europos ir kitų pasaulio miestų merus“, – teigė D. Šmyhalis.

„Šią akimirką Rusija naikina mūsų miestus ir miestelius, kaip tai prieš 80 metų darė naciai, – kalbėjo Ukrainos premjeras. – Prašome jūsų: atnaujinkite miestų–dvynių tradiciją. Paremkite Ukrainos miestus humanitarine pagalba ir atsistatymui skirtomis priemonėmis.“

Kovo viduryje D. Šmyhalis skaičiavo, kad Ukrainoje karo pridaryta žala jau siekia 515 mlrd. eurų, o oficialūs ukrainiečių duomenys rodo, jog vien žala infrastruktūrai sudaro apie 108 mlrd. eurų. Šių skaičių nepriklausomai patikrinti neįmanoma.

Rusija rengia karines pratybas Kurilų salose

Rusija rengia karines pratybas Kurilų salose, į kurias pretenduoja Japonija, remdamasi japonų žiniasklaida, praneša agentūra „Reuters“.

Penktadienį Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ citavo šalies Rytų karinę apygardą, kuri teigė, kad salose rengia karines pratybas, kuriose dalyvauja daugiau kaip 3 000 karių ir šimtai technikos vienetų. Karinė apygarda nenurodė, kurioje konkrečiai salų dalyje vyksta pratybos. Pasak Japonijos žiniasklaidos, jos organizuojamos teritorijoje, kurią Sovietų Sąjunga prisijungė Antrojo pasaulinio karo pabaigoje ir į kurią pretenduoja Tokijas.

Kilus teritoriniam konfliktui dėl šių salų, Rusija ir Japonija iki šiol negalėjo pasirašyti oficialios taikos sutarties. Kai Tokijas paskelbė Maskvai sankcijas dėl jos invazijos į Ukrainą, Rusija nusprendė nutraukti derybas dėl atitinkamo susitarimo. Į tai Japonija sureagavo pareikšdama griežtą protestą.

Ukrainoje kasdien daugėja smūgių ligoninėms

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad Ukrainoje iki šiol jau surengta daugiau kaip 70 atskirų atakų prieš ligonines, greitosios pagalbos automobilius ir gydytojus, ir jų kasdien daugėja.

Pasak PSO, smūgiai sveikatos priežiūros įstaigoms tapo šiuolaikinės karo strategijos ir taktikos dalimi. Organizacija nurodė nuo vasario 24-osios gavusi ir patvirtinusi pranešimus apie 72 atskiras atakas prieš tokias įstaigas, per kurias žuvo mažiausiai 71 žmogus ir dar 37 sužeisti.

„Nerimaujame, kad šis skaičius kasdien auga, – transliuotojui BBC teigė PSO atstovas Ukrainoje Jarno Habichtas. – Sveikatos priežiūros įstaigos turėtų būti saugi vieta ne tik gydytojams ir slaugytojams, tačiau ir pacientams. Taip vykti neturėtų.“

Parengta pagal ELTA inf.

 

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video