2024/04/30

 

TRISDEŠIMTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Ukraina sako, kad derybos su Rusija labai sunkios

Ukraina penktadienį pareiškė, kad derybos su Maskva labai sunkios, ir pažadėjo neatsitraukti nuo savo reikalavimų, praėjus daugiau nei mėnesiui po Rusijos invazijos.

„Derybų procesas yra labai sunkus“, – sakė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. „Ukrainos delegacija užima tvirtą poziciją ir neatsisako savo reikalavimų. Mes visų pirma reikalaujame paliaubų, saugumo garantijų ir Ukrainos teritorinio vientisumo“, – pridūrė jis.

Jis taip pat sakė, kad pagrindiniais klausimais su Rusija „nėra konsenso“. „Visų pirma, ukrainiečių kalba yra ir bus vienintelė valstybinė kalba Ukrainoje“.

D. Kuleba kalbėjo po to, kai Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį pareiškė, kad Kyjivas ir Maskva, atrodo, pasiekė susitarimą dėl keturių pagrindinių derybų punktų, įskaitant kalbos klausimą. Nors D. Kuleba teigė, kad tai netiesa, jis sakė, jog Ukraina „nuoširdžiai dėkinga“ Turkijai „už politinę ir humanitarinę pagalbą, taip pat diplomatines pastangas, kuriomis siekiama užbaigti Rusijos karą prieš Ukrainą“.

Maskva ilgus metus tvirtina, kad rusakalbiai Ukrainoje diskriminuojami, ir nurodo tai kaip pagrindinę priežastį pasiųsti kariuomenę į šalį

J. Bidenas atskrido į Lenkiją netoli Ukrainos sienos

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį nusileido Žešuvo mieste Pietryčių Lenkijoje – maždaug už 100 kilometrų nuo Ukrainos sienos.

J. Bidenas turi susitikti su rajone dislokuotais JAV kariais ir nevyriausybinėmis organizacijomis, padedančiomis Ukrainos pabėgėliams, bėgantiems nuo Rusijos invazijos.

Ukraina tvirtina nukovusi dar vieną Rusijos generolą

Kyjivas penktadienį paskelbė, kad jo pajėgos nukovė aukšto rango Rusijos karinį pareigūną – tai naujausias iš virtinės tokių tvirtinimų praėjus mėnesiui nuo invazijos į Ukrainą.

Vaizdo įraše prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius sakė, kad Ukrainos pajėgos nukovė aukštą Rusijos kariuomenės pareigūną per kautynes ​​šalies pietuose, netoli Chersono. Ukrainos pajėgos „nukovė 49-osios Rusijos pietinės apygardos armijos vadą generolą Jakovą Riazancevą per smūgį Černobajivkai prie Chersono“, sakė jis.

Keli Chersono, pirmojo Ukrainos miesto, atitekusio Rusijos pajėgoms, kai jos užpuolė Ukrainą, gyventojai neseniai sakė naujienų agentūrai AFP kiekvieną naktį girdintys Černobajivkoje vykstančias smarkias kautynes. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prieš kelias dienas pareiškė, kad Černobajivka „įeis į karybos istoriją“.

O. Arestovičius praėjusią savaitę sakė, kad Rusijos aštuntosios armijos vadas Rusijos generolas Andrejus Mordvičiovas irgi žuvo Černobajivkos aerodrome netoli Chersono. Prezidentūra teigė, kad jis buvo penktasis aukščiausio rango karininkas, žuvęs nuo vasario 24 d., kai prasidėjo invazija.

R. T. Erdoganas ragina V. Putiną garbingai pasitraukti iš Ukrainos

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paragino Vladimirą Putiną „garbingai pasitraukti“ iš Ukrainos. „Turime pasakyti: tu dabar turi būti žingsnio, kurį reikia žengti dėl taikos, architektas“, – sakė R. T. Erdoganas Rusijos prezidento adresu. Apie tai pranešė Turkijos prezidentūra.

R. T. Erdoganas pakartojo, kad nenori įvesti sankcijų Turkijai. Turkija negali nutraukti santykių su Rusija, teigė jis. R. T. Erdoganas sakė negalįs žmonių žiemą palikti šaltyje ir negalįs visiškai pertvarkyti ekonomikos. Ir Turkija yra priklausoma nuo rusiškų dujų ir kitų energijos išteklių. Be to, dauguma kasmet į Turkiją atvykstančių turistų yra iš Rusijos.

Ankara palaiko gerus santykius ir su Kyjivu, ir su Maskva. Dar penktadienį R. T. Erdoganas ketina kalbėtis su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu, o ateinančiomis dienomis – ir su V. Putinu.

Turkijos prezidentas sakė, kad susitarimas tarp Rusijos ir Ukrainos vis dar įmanomas, tačiau vis dar nesutariama kai kuriais derybiniais punktais.

Nuo invazijos pradžios jau nukauta maždaug 16 100 Rusijos karių

Nuo invazijos pradžios vasario 24-ąją Ukrainoje jau nukauta maždaug 16 100 Rusijos karių. Tai feisbuke pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, kuriuo remiasi portalas „Ukrinform“.

Be to, Rusija neteko 561 tanko, 1 625 šarvuočių, 291 artilerijos sistemos, 90 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 49 oro gynybos sistemų, 115 lėktuvų, 125 sraigtasparnių, 1 089 transporto priemonių, 5 laivų, 72 degalų cisternų, 53 dronų ir 18 specialiosios technikos vienetų.

Šie duomenys tikslinami. Jų rinkimą sunkina besitęsiančios intensyvios kautynės.

Rusijos pajėgos iš dalies suformavo sausumos koridorių į Krymą

Rusijos pajėgos iš dalies suformavo Ukrainos Donecko sritį ir Krymą jungiantį sausumos koridorių, Ukrainos gynybos ministeriją cituoja portalas „Sky News“.

„Priešui iš dalies pavyko suformuoti sausumos koridorių tarp laikinai okupuotos Krymo autonominės respublikos ir dalies Donecko srities“, – pranešė ministerija.

Dešimtys autobusų pasirengę evakuoti žmones ir Mariupolio

Dešimtys autobusų pasirengę evakuoti žmones iš apsiausto Mariupolio uostamiesčio – jie stovi netoliese esančiame Berdianske. „Yra 48 autobusai“, – penktadienį vaizdo žinutėje sakė vicepremjerė Iryna Vereščiuk. Be to, už maždaug 70 km nuo Mariupolio esančiame mieste stovi benzovežis, skirtas pripildyti degalais privačius automobilius.

Tolesnei žmonių evakuacijai su Rusija sutartas koridorius iki Zaporižios miesto. Taip pat susitarta dėl dar vieno humanitarinio koridoriaus iš rusų užimto Melitopolio į Zaporižią.

Pranešama, kad Mariupolyje žmonės pradeda mirti iš bado

Padėtis apsiaustame Mariupolio uostamiestyje Rytų Ukrainoje tampa vis dramatiškesnė. Laikraštis „Kyiv Independent“ tviteryje pranešė, kad miesto valdžia skubiai prašo pagalbos, nes žmonės pradeda mirti iš bado.

Ukrainos vyriausybė tikisi, kad penktadienį bus atidarytas vienas evakuacinis koridorius. Jis skirtas civiliams, kurie gali išvykti iš miesto asmeniniai automobiliais, sakė Ukrainos vicepremjerė Iryna Vereščiuk.

Daug savaičių dėl Mariupolio uostamiesčio verda nuožmūs mūšiai. Vietos institucijų duomenimis, čia žuvo daugiau kaip 3000 žmonių.

Miesto valdžia, be to, kaltina Rusijos dalinius, kad šie tūkstančius gyventojų prieš jų valią veža į Rusiją. Jie pradžioje esą atvežami į stovyklas, o tada padalijami po Rusijos miestus. Pasai ir kiti ukrainietiški dokumentai iš žmonių atimami.

Po didelių nuostolių dalis rusų pajėgų atsitraukia

Kyjivo duomenimis, Ukrainos šiaurės rytuose didelių nuostolių patyrę rusų daliniai iš dalies atitraukė. Tai naktį į penktadienį pranešė Ukrainos generalinis štabas. Esą stebimas tam tikrų rusų dalinių atsitraukimas už Rusijos sienos po to, kai pajėgos neteko daugiau kaip pusės personalo.

Rusijos daliniai toliau blokuoja antrąjį pagal dydį Charkivo miestą ir Sumų didmiestį. Prie Iziumo Charkivo srityje rusų pajėgos rengiasi naujam puolimui. Maskvai iš dalies pavyksta išlaikyti sausumos jungtį tarp Rusijos Rostovo srities prie Ukrainos sienos ir Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Ukrainos duomenimis, naktį į penktadienį, be to, Ukrainos pajėgos buvo atakuojamos Dnipropetrovsko regione. Rusija surengė dvi raketų atakas prieš dalinį Dnipro pakraštyje, feisbuke pranešė vietos tarnybos.

Po mėnesio karo fronto linijos Ukrainoje praktiškai įšalo

Rusijos invazijai į Ukrainą perkopus į antrą mėnesį, fronto linijos tarp abiejų pusių praktiškai įšalo, teigia Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vyresnysis patarėjas Oleksijus Arestovyčius.

Cituodamas Ukrainos kariuomenės generalinį štabą, O. Arestovyčius sakė, kad Rusijos kariai frontuose nebeturi pakankamai išteklių, kad galėtų toliau žengti į priekį, jiems trūksta degalų, maisto produktų ir šaudmenų. „Okupantas yra alkanas ir basas“, – sakė O. Arestovičius.

Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas teigė, kad ketvirtadienį Rusijos pajėgos, kelias dienas apgulusios rytinį Ukrainos Izyumo miestą, pagaliau perėmė visišką jo kontrolę.

Tačiau netrukus po to Ukrainos valdžios institucijos atmetė šį teiginį kaip dar vieną Rusijos žiniasklaidos provokaciją, o Charkivo srities gubernatorius Olehas Synehubovas „Telegram“ programėlėje rašė, kad „Izyumas yra Ukrainos miestas. Visada toks buvo ir visada bus“.

O. Sinehubovas pripažino, kad regione vyko smarkūs mūšiai, tačiau teigė, kad Ukrainos pajėgos išlaiko savo pozicijas Izyume. Jis taip pat sakė, kad mažiausiai šeši žmonės žuvo laukdami eilėje prie humanitarinės pagalbos antrajame Ukrainos mieste Charkive, ir pridūrė, kad dar 15 žmonių buvo sužeisti.

Charkivo policija pranešė, kad per pirmąjį karo mėnesį mieste iš viso žuvo 294 Ukrainos civiliai gyventojai, įskaitant 15 vaikų, ir pridūrė, kad mieste likę gyventojai šiuo metu beveik neišeina iš savo slėptuvių.

Ketvirtadienį, praėjus mėnesiui nuo karo pradžios, Ukrainos gynybos ministerija paskelbė, kad Rusija surengė daugiau kaip 1 800 oro smūgių virš Ukrainos. Be to, pasak jos, į Ukrainos taikinius iš sausumos ir jūros buvo paleista šimtai raketų.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Gerb. Mere,

    Kada bus paviešinta informacija kaip savivaldybė panaudojo suaukotas lėšas į nurodytą savivaldybės sąskaitą? Turiu omenyje laikotarpį kuomet vieni aukojo daiktus, kuriuos nešė į KKC ir kurie buvo išvežti į Manevičius, o kiti aukojo pinigėlius.

Rekomenduojami video