2024/04/25

 

TEISINGUMAS ATKURTAS – ŠV. PETRO SKULPTŪRA GRĮŽO Į SKAPIŠKĮ

Šv. Petro skulptūra oficialiai vėl pripažinta Skapiškio parapijos nuosavybe. Dabar ji stovi ne savo ankstesnėje vietoje, bet bažnyčios viduje.
Nuotrauka iš Skapiškio parapijos archyvo

Praėjusių metų gegužę rašėme apie Skapiškio šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčios šv. Petro skulptūrą, dingusią prieš 25 metus. Kai niekas nebesitikėjo, kad ji atsiras, skulptūra aptikta Zarasų krašto muziejuje, bet lengvai jos atgauti nepavyko. Tam prireikė beveik trejų metų, kol sausio 28 d. oficialiai pasirašytas skulptūros perdavimo–priėmimo aktas.

Jurga BANIONIENĖ

1997 m. žiemą iš Skapiškio šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčios eksterjero dingo dvi XIX a. aukštos meninės vertės šv. Petro ir šv. Povilo skulptūros, kurios 1978 m. buvo įrašytos į dailės paminklų sąrašą.
Pakalbinome Kupiškio r. savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausiąjį specialistą, atsakingą už paveldosaugą, Vytį Zavacką.

Jis priminė, kad tuometinė Kupiškio rajono savivaldybės Paminklotvarkos tarnyba raštu nedelsiant kreipėsi į policiją dėl šių vertybių dingimo, buvo iškelta baudžiamoji byla, bet 2009 m. ši byla nutraukta suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui.

„Dar vykstant tyrimui, 1998 m. Lietuvos dailės muziejus iš kolekcininko nuolatiniam saugojimui priėmė 203 senosios liaudies skulptūros eksponatus, tarp jų ir šv. Petro skulptūrą. Įsigytos skulptūros buvo neregistruotos, neturėjo metrikų, nebuvo žinoma jų ankstesnė buvimo vieta, todėl tais pačiais metais Lietuvos dailės muziejus 93 skulptūras (tarp jų ir šv. Petro skulptūrą) perdavė nuolatiniam saugojimui Zarasų krašto muziejui, siekdamas papildyti muziejuje sukauptų meno kūrinių rinkinį. 2019 m. Kultūros paveldo centro darbuotojai, Zarasų krašto muziejuje radę šv. Petro skulptūrą, identifikavo, jog ši vertybė atkeliavo iš Skapiškio bažnyčios“, – pasakojo V. Zavackas.

Plačiau skaitykite vasario 12 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video