2024/04/19

 

VLADAS UŽTUPAS: „TOKS TRENKTAS ŠEIMOJE BUVAU AŠ VIENAS“

Vlado Užtupo gyvenimo stilius vis išsprūsta iš standartinių rėmų. Autorės nuotauka

Pokalbis su alizaviečiu Vladu Užtupu ir nustebino, ir paskatino kitaip pažvelgti į kai kuriuos tradiciškai nusistovėjusius gyvenimo standartus. Lietuvoje įprasta tokia gyvenimo schema – vidurinė, universitete bakalauro ir magistro studijos, blogiausiu atveju kolegija, o vėliau, jei su tais mokslais niekam neįtinki, galima ir profesinę mokyklą baigti.

Mano pašnekovas į šią schemą niekaip netelpa, bet gyvenime nevargsta, dirba, užsiima mėgstama veikla. Įspūdis toks, kad žmogus tarsi mėgaujasi kasdienybe, stengiasi išragauti kuo daugiau paslaptingų, egzotiškų jos skonių ir poskonių.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Apie darbą įmonėje

V. Užtupas šiuo metu dirba UAB „Medienos sprendimai“ lentpjūvės Alizavoje gamybos vadovu. Tokios pareigos jam patikėtos jau dešimt metų. Pasak jo, tai kauniečiui Romualdui Sadauskui priklausanti įmonė. Jos šeimininkas kaskart atvažiuoja pasižiūrėti, kaip čia vyksta, medinių padėklų chemijos pramonei gamyba.

„Per savaitę pagaminame apie 5 tūkst. tokių padėklų. Juos eksportuojame į Olandiją. Ten ant jų padedami didžiuliai maišai, į kuriuos po toną fasuojamos polietileno granulės. Taigi esame labai priklausomi nuo Europos rinkos. Alizavos lentpjūvėje šiuo metu dirba 29 žmonės. Trečdalis jų iš Alizavos. Kiti važinėja iš aplinkinių kaimų. Yra atvažiuojančių ir iš Biržų rajono. Užtektų gal ir vien alizaviečių darbo jėgos, bet kai kurie darbingi žmonės tenkinasi pašalpomis ir čia įsidarbinti nelinkę. Šiuo metu vasaros laikotarpiui esame įdarbinę du studentus“, – pasakojo darbo aktualijas pašnekovas.
Įdomu, kad 99 proc. lentpjūvės cecho įrenginių yra sumanyti paties Vlado ir pagaminti be jokių brėžinių jam pačiam tam procesui vadovaujant. Tik vienos staklės yra įsigytos iš Regimanto Šulčiaus įmonės, pas kurį Vladas pusantrų metų yra dirbęs.

Pašnekovas pasakojo, kad darbo eigoje šaltkalviui parodęs, kur ir ką reikia nupjauti, pridurti. Kaip turi veikti konkretus įrenginys, visą vaizdą visad turįs galvoje. Tik įrenginių skaitmeninį valdiklį padėjęs sumontuoti kompiuterinių technologijų specialistas. Šiuo metu rengiasi paleisti padėklų gamybos automatą, kuris sukals visą padėklą. Tas įrenginys irgi jo paties sumanytas.
Kaip nagingas meistras, vyras garsėjo ir sovietiniais metais, nes puikiai remontuodavo žiguliukus. Išmano šaltkalvystę, suvirinimo darbus ir pats anksčiau be jokių pagalbininkų pasigamindavo įvairių detalių ir įrenginių. Tuo laikotarpiu jam teko ragauti ir mokytojo duonos. Mokykloje dirbo geografijos mokytoju, vairavimo instruktoriumi ir ūkvedžiu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video