2024/05/18

 

Korupcijos peryklos – įstatymo rėmų pančiojama kontrolė ir perkami gražūs Savivaldybės bendrovių auditai

Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos kontrolierė Vilma Mažeikienė išsakė savo nuomonę, ko reikia, kad Savivaldybės įmonės dirbtų skaidriai ir efektyviai.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Rugsėjį Kupiškį sudrebinę korupcijos skandalai, su kuriais siejami gerai rajone žinomų asmenų vardai, sukėlė didelį visuomenės atgarsį. Kupiškėnai visa tai komentuoja nevienareikšmiškai. Vieni džiaugiasi, kad pagaliau rimtai imtasi tirti visus neaiškius kai kurių pateptųjų darbelius, o antri meta akmenį ir į dabartinės rajono valdžios dirvą, kelia klausimą, ar įtartinų, neteisėtų dalykų jos atstovai iki šiol nematė, neįtarė. Susidarius šiam kontekstui, kliūva ir Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai, kurioje dirba tik viena kontrolierė – Vilma Mažeikienė. Su ja ir pasikalbėjome apie kontrolieriaus galias, atsakomybę ir naujausius patikrinimus.

Kokias galias turi Savivaldybės kontrolierius?

Kontrolieriaus prievolės yra aprašytos Vietos savivaldos įstatymo šešto skirsnio 27 str. aštuoniuose punktuose. Kontrolierius prižiūri, ar teisėtai, efektyviai, ekonomiškai ir rezultatyviai valdomas ir naudojamas savivaldybės turtas ir patikėjimo teise valdomas valstybės turtas, kaip vykdomas savivaldybės biudžetas ir naudojami kiti piniginiai ištekliai.

Jis atlieka išorės finansinį ir veiklos auditą savivaldybės administracijoje, savivaldybės administravimo objektuose ir savivaldybės kontroliuojamose įmonėse. Taip pat kiekvienais metais iki liepos 15 d. rengia ir reglamente nustatyta tvarka teikia savivaldybės tarybai išvadą dėl pateikto tvirtinti savivaldybės konsoliduotųjų ataskaitų rinkinio.

Tos konsoliduotos ataskaitos rinkinį sudaro 32 įstaigos. Tiek įstaigų aš turiu per metus patikrinti, t. y. atlikti finansinį jų auditą. Pagal Valstybės kontrolės metodikas kiekvienais metais turi būti audituojama Savivaldybės administracija, o kitose biudžetinėse įstaigose – tik atliekamos atskiros audito procedūros. Be to, mano veiklos akiratyje yra dar ir viešosios įstaigos bei uždarosios akcinės bendrovės, kuriose yra Savivaldybės kapitalo.
Taigi vienas kontrolierius fiziškai yra nepajėgus nuolat išsamiai patikrinti 32 įstaigas. Tada ir atsiranda sąlygos pažeidinėti įstatymus.

Kodėl Savivaldybėje jau keleri metai nėra antro kontrolieriaus etato?

Rajono Taryba yra patvirtinusi du etatus, tačiau antro etato darbo užmokesčiui keleri metai vis neskiria lėšų. Vadinasi, viskas yra politikų rankose. Jie turi šį klausimą išspręsti. O gal tokia padėtis kažkam yra patogi?

Pagal įstatymą Jūs turite teisę atlikti finansinį ir veiklos auditą Savivaldybės kontroliuojamose įstaigose. Ar auditavote Savivaldybės uždarąsias akcines bendroves – UAB „Kupiškio vandenys“, UAB „Kupiškio komunalininkas“, UAB „Kupiškio autobusų parkas“?

Pagal įstatymą šių uždarųjų akcinių bendrovių finansinės ataskaitos turi būti audituojamos. Tada teikiamos tvirtinti rajono Tarybai ir po šios procedūros jos registruojamos juridinių asmenų registre.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video