2024/05/19

 

Komunalininkai atsisako tuštinti konteinerius. Kodėl?

Pamatę konteineriuose biologiškai skaidžias atliekas, komunalininkai jų neišveža.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Atliekų tvarkymo įpročiai tiek mieste, tiek kaimuose keičiasi, tačiau ne taip sparčiai, kaip norėtųsi. Pastarosiomis savaitėmis rajono gyventojai, ypač tie, kurie gyvena individualiuose namuose, pastebėjo, kad konteineriai dažnai stovi neiškrauti. Labai dažnai nemažą jų turinį sudaro biologiškai skaidžios atliekos, kurių pagal Kupiškio rajono savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisykles mesti į bendrus konteinerius negalima.
Komunalininkai pamatę konteineriuose tokias atliekas jų tiesiog nebeištuština. Apie šią gyventojų „auklėjimo“ priemonę pasišnekėjome su UAB „Kupiškio komunalininkas“ vadovu Rimantu Stundžiu.

Gyventojai, be abejo, šiuos pokyčius jau pajuto. Kodėl nutarta jų imtis?

Pirmiausia prisiminkime, kad rinkliava, kurią moka gyventojai, imama už buitinių atliekų surinkimą. Buitinės atliekos yra visos tos, kurios susidaro buityje, tačiau jos turėtų būti išrūšiuojamos. Gyventojai mieste jau seniai plastiką, popierių, stiklą meta į spalvotus konteinerius. Visi privačių valdų gyventojai, kurie norėjo, galėjo įsigyti kompostavimo konteinerius ir, kad atliekos nepatektų į bendrą srautą, gali jas kompostuoti. Ką tas duotų? Sumažėtų bendrų atliekų, išvežamų į sąvartyną, kiekis. Lietuvoje tai turėtų būti siekiamybė. Kadangi to pasiekti niekaip nepavyksta, jau nuo 2016 metų sausio 1 d. už atliekas, patenkančias į sąvartyną, be vadinamojo vartų mokesčio, dar bus imama ir rinkliava valstybei. Ji sieks 20 eurų už toną. 2017–2019 m. ši rinkliava atitinkamai dar labiau augs ir 2020 m. turėtų pasiekti 75 eurus už toną. Vadinasi, būtina mažinti atliekas. Visą atliekų svorį, kiekį, mašinos talpyklą užima daugiausia biologiškai skaidžios atliekos. Antrinės žaliavos nuo bendro atliekų kiekio sudaro nedaug – apie tris procentus, nes jos lengvos. Todėl turime mažinti biologiškai skaidžias atliekas, kad jos kuo mažiau patektų į bendras atliekas. Tad ir buvo imtasi tokios praktikos. Pabandėme tą daryti, darysime ir toliau. Gyventojai turėtų susiprasti ir nedėti į konteinerius to, ko nereikia.

Vadinasi, komunalininkai radę konteineriuose biologiškai skaidžias atliekas, jų tiesiog neišveža?

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video