2024/05/17

 

Atsisakyti rinkliavos už gyvūnų laikymą neketinama

Šunų savininkai kasmet privalo mokėti vietinę rinkliavą už gyvūnų registravimą ir laikymą daugiabučiuose namuose.
Valio Staburo nuotrauka

Gyvūnų laikymo Kupiškio rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklėse numatyta, kad šunų savininkai privalo registruoti ir identifikuoti laikomus gyvūnus ir mokėti vietinę rinkliavą už gyvūnų registravimą ir laikymą daugiabučiuose namuose. Privalomas gyvūnų ženklinimas bus įvestas tik 2016-aisiais metais. Įregistravusieji savo augintinį šeimininkai kasmet turi patuštinti piniginę mokėdami rinkliavos mokestį. Tuo tarpu gyvūnų teises ginančios organizacijos teigia, kad šalies savivaldybės neteisėtai apmokestino šunų ir kačių savininkus.

Moka ir mokės

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija remiasi Vilniaus apygardos administracinio teismo priimtu sprendimu. Teismas konstatavo, kad sostinės gyvūnų laikymo taisyklių punktas, numatantis, jog šunų ir kačių savininkai privalo registruoti ir identifikuoti laikomus gyvūnus, prieštarauja Viešojo administravimo įstatymui.

„Žinau apie šį teismo sprendimą, tačiau jis galioja tik konkrečioje, Vilniaus savivaldybėje. Mūsų savivaldybė nėra gavusi iš Vyriausybės atstovo ar kitų kontroliuojančių institucijų jokio nurodymo, kad Kupiškyje kažkas negerai. Dėl rinkliavos rinkimo jokie teisminiai ginčai pas mus tikrai nevyksta. Pačią rinkliavą Savivaldybė turi teisę numatyti remiantis tiek Vietos savivaldos įstatymu, tiek rinkliavų įstatymu. Jame yra 11 punktų, už ką Savivaldybės taryba gali nustatyti rinkliavą, į juos įeina ir gyvūnų – kačių, šunų registravimas ir laikymas daugiabučiuose namuose. Tačiau skaičiai rodo, kad labai mažai gyventojų registruoja savo augintinius. Mieste tuo užsiima UAB „Kupiškio komunalininkas“, kitose seniūnijose, kur yra daugiabučių – Noriūnuose, Subačiuje tai atlieka seniūnijos. Bet čia registracija realiai visai nevyksta. Kupiškyje 2014 metais buvo užregistruoti 104 šunys, šiemet per 7 mėnesius – 46“, – teigė Kupiškio r. savivaldybės administracijos direktorius Marius Mališauskas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video