2024/05/19

 

Rajono plėtra – vizijos ir tikrovė

Kai kurie rajono plėtros iki 2020 metų strateginio plano uždaviniai panašūs į gražią svajonę.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Per penkerius metus kupiškėnams gali tapti ne tik realybe, bet ir kasdienybe gamtinės dujos, atnaujintais keliais ir gatvėmis zujantys elektromobiliai, ekologiški autobusai, geoterminis kai kurių pastatų šildymas. Tokios vizijos išdėstytos Kupiškio rajono savivaldybės tarybos gegužės 28 d. vykusio posėdžio metu pakoreguotame rajono plėtros iki 2020 metų strateginiame plane. Tie pakeitimai padaryti atsižvelgiant į Kupiškio r. savivaldybės atsinaujinančių išteklių naudojimo plėtros galimybių studijoje ir Kupiškio r. vietinės reikšmės kelių bei gatvių rekonstravimo ir plėtros galimybių studijoje išdėstytas nuostatas.

Planuose tebėra ir žiemos sporto centro įkūrimas Byčių kaime. Matyt, čia omenyje turimas šiuolaikiškos slidinėjimo trasos įrengimas. Nepamiršti planai įrengti ir 10 vietų kempingą prie Kupiškio marių, įsteigti ekologinį turgelį ir kt. Strateginis planas pagal poreikį gali būti nuolat papildomas. Gražių užmojų daug. Visiems reikės nemažų valstybės biudžeto, Savivaldybės ir ES lėšų. Taigi kyla klausimas, ar tie planai realūs, ar tik svajonė?
Kai kurie dalykai jau ir šiuo metu yra išbandyti. Antai ne pirmus metus geoterminį šildymą naudoja Kupiškio rajono kūno kultūros ir sporto centras. Kuo toks šildymas pranašesnis už mums įprastinį?

Iššūkis – neatsilikti

Pasak Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjo Mažvydo Šalkausko, geoterminį šildymą galima įrengti tik šiuolaikiniuose arba atnaujintuose, gerai izoliuotuose pastatuose. Kupiškio rajono kūno kultūros ir sporto centro pastate ne tik įrengtas geoterminis šildymas, ant šio pastato dar yra sumontuotos ir saulės baterijos karštam vandeniui ruošti. Konkrečiai pasakyti, kiek kainuotų centralizuotas tokio pastato šildymas, negalįs. Tačiau geoterminis šildymas reikalauja tik elektros sąnaudų. Elektriniai siurbliai siurbia iš grunto šilumą. Ta šiluma niekur nedingsta. Panaudota ji ratu sugrįžta atgal į žemę tik pora laipsnių žemesnės temperatūros. Geoterminio šildymo pakanka, kai oro temperatūra būna maždaug iki -15 laipsnių. Kai temperatūra esti žemesnė, automatiškai įsijungia papildoma elektrinio patalpų šildymo sistema. Pastaraisiais metais žiemos Lietuvoje buvo nešaltos, tai užteko vien geoterminio šildymo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video