2024/05/14

 

Konkursus skaidrins bebalsiai stebėtojai

Nuo šių metų kovo 11 d. įsigaliojo nauja konkursų į valstybės tarnautojo pareigas organizavimo tvarka. Ja siekiama užtikrinti didesnį tokių konkursų skaidrumą.

Pakeitimai

Nuo šiol pretendentams į valstybės tarnybą jau gali nebepakakti teorinio egzamino raštu ar žodžiu. Jų bendroji kompetencija galės būti tikrinama ir atliekant konkursą organizuojančios įstaigos parengtas praktines užduotis.

Siekiant tokių konkursų didesnio skaidrumo, jų eigą galės stebėti įstaigoje veikiančių profesinių sąjungų atstovai ir pirmi trys prašymus pateikę visuomenės atstovai. Pastarieji galės būti respublikoje registruotų nevyriausybinių organizacijų įgalioti atstovai. Stebėtojai privalės pasirašyti pasižadėjimą neatskleisti asmens duomenų paslapties bei konkurso metu gautos informacijos.

Praktikos dar neturi

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, pagal naująją tvarką konkursų rengti Savivaldybei dar neteko. Tačiau manąs, kad ir iki šiol galiojusi jų organizavimo tvarka buvo užtektinai skaidri. Nepatenkinti rezultatais konkurso dalyviai ją galėjo ir gali apskųsti. Pakartotinai rengiama iki šiol būdavo maždaug apie 10 proc. konkursų. „Visi konkursai įrašinėjami. Įrašas saugomas. Didžioji dalis testų yra gaunama iš Valstybės tarnybos departamento ir pateikiama tą pačią dieną. Konkursas pradedamas sukvietus visus jo dalyvius į tam skirtą patalpą. Kandidatai išsitraukia savo šifrą, kurio niekam nerodo ir saugo iki konkurso pabaigos. Tas šifras yra užklijuojamas ant lapo su testo atsakymais. Egzaminą raštu visi pretendentai pildo vienoda rašymo priemone. Atsakyti į testo klausimus visiems pretendentams yra skiriama 1 val. Testą vertina bent du konkurso komisijos nariai. Balų skaičiavimo procese dalyvauja visi komisijos nariai. Kad patektų į kitą konkurso etapą, pretendentas turi surinkti daugiau nei 6 balus. Paprastai šią ribą peržengia visi.

Per egzaminą žodžiu visiems konkurso dalyviams yra pateikiami tokie pat klausimai, kad nebūtų pagrindo kažkokioms simpatijoms ar antipatijoms. Egzaminas, kaip minėjau, įrašinėjamas. Tuos įrašus, kilus abejonėms, gali pretendentai pasižiūrėti,„ – dalijosi patirtimi Savivaldybės administracijos direktorius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video