2024/05/14

Kokią Lietuvą matysime po dviejų dešimtmečių?

Pastaruoju metu Lietuvoje itin daug kalbama apie šalies likimą, patriotizmą. Tik nežinia, ar tai naujas mados dvelksmas emigruojančiai tautai pagraudenti, ar iš tiesų rimti ketinimai išlaikyti bent tuos tris likusius milijonus gyventojų.

Visai neseniai mūsų rajoną lankė naujo projekto „Lietuva 2030“ dalyviai. Jie kalbėjosi su kupiškėnais, kaip mūsų valstybė galėtų pasikeisti per du dešimtmečius. Tokį patį klausimą „Kupiškėnų mintys“ uždavė ir savo pašnekovams.

Visą liepos mėnesį 70 jaunų žmonių leidosi į kelionę po Lietuvą. Jų tikslas buvo aplankyti 79 miestus ir atlikti svarbią misiją – valstybės pažangos strategijos „Lietuva 2030“ kontekste aptarti kiekvieno miestelio viziją ir kiekvieno žmogaus lūkesčius po 20-ies metų. Tokiu būdu jaunimas stengėsi parodyti, kad didžiausi pokyčiai prasideda nuo kiekvieno iš mūsų.

„Projekto dalyviai pristatė „Lietuvos pažangos viziją – Lietuva 2030″. Ši pažangos strategija turėtų tapti pagrindiniu strateginio planavimo dokumentu, pagal kurį būtų ruošiami visi kiti planavimo dokumentai“, – sakė projekto „Misija: Lietuva 2030“ vadovė Grėtė Švėgždaitė.

Kelionių po Lietuvą metu netradiciniais metodais dalyviai ne tik diskutavo, anot jos, bet kartu su projekto komanda siekė pirmųjų pokyčių kiekviename mieste.

„Žmonės lankydamiesi mūsų susitikimuose teikia pasiūlymus, nors dažniau pageidavimų. Kol kas dalyvavimas susitikimuose tikrai nėra labai aktyvus – tai visiškai nauja idėja, o viskam reikia laiko“, – apie žmonių įsijungimą į projekto veiklą kalbėjo pašnekovė.

Anot jos, susitikimų metu žmonėms labiau rūpi dabartis, nei kas laukia po 20 metų. Tačiau tai, pasak G. Švėgždaitės, natūralu. Juk dabartinė ekonominė situacija nėra labai gera mūsų gyventojams.

„Mes puikiai tai suprantame, tačiau dėl vaikų dabar reikia pagalvoti ir apie ateitį. Juk viskas priklauso tik nuo mūsų“, – patikino projekto vadovė.

Paklausta, ar „Lietuva 2030“ nėra dar vienas mados vaikymasis, G. Švėgždaitė teigė, jog jos suburta komanda jokiu būdu taip negalvoja: „Visi, kurie prisideda prie šio projekto, vienaip ar kitaip įdeda daug širdies. O aš visada buvau įsitikinusi, kad jeigu idėją įgyvendinu nuoširdžiai, ji tiesiog negali būti neįvykdyta ar jos tikslas iškreiptas.“

Šis projektas, pasak pašnekovės, nėra vienkartinė idėja. Surinktos mintys bus perduotos Pažangos tarybai, taip pat miestų savivaldybėms.

Tačiau prieš savaitę „Lietuva 2030“ atstovų sulaukę subatėnai abejoja šio projekto nauda. Žmonės netiki, kad gražios ateities vizijos gali būti lengvai įgyvendinamos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video