2024/05/14

Mėnulio pėdsakai darže

Dar senosios civilizacijos pastebėjo, kad mėnulio įtaka žmogui ir gamtai – itin stipri. O patyrę sodininkai bei daržininkai ir šiandien akylai stebi besikeičiančias žemės palydovo fazes ir pagal jas planuoja savo darbus. Tam dabar išleidžiami didžiausi kalendoriai, tačiau, pasak senesnių žmonių, užtenka žinoti pagrindinius principus, kurie leis rudenį džiaugtis gausiu derliumi.

Dešimtmečio patirtis

Subačiuje gyvenanti Stasė Klimavičienė jau dešimt metų įdėmiai seka mėnulio įtaką gamtai. Turėdama didžiulius gėlynus, sodą ir daržą moteris teigia įpratusi kiekvieną dieną savo užrašuose pasižymėti, kaip tą dieną esanti mėnulio fazė veikia jos augalus.

Ir subatėnė pastebėjo, jog viskas vyksta pagal kažkokius neapčiuopiamus, bet ritmingus dėsnius.

„Štai jau dešimt metų perku mėnulio kalendorių sodininkams ir įdėmiai seku, kaip jis veikia. Ir galiu tvirtai pasakyti, kad mėnulis tikrai tampo žemę. Dabar ir pati perpratau, kaip kiekviena mėnulio fazė veikia augalus ir kaip žmogus gali pasinaudoti jos pagalba“, – pasakojo savo daržininkystės dienoraščius vartydama ponia Stasė.

Moteris šiandien gali pasakyti vieną pagrindinę taisyklę, kad daržą puoštų didelis derlius: „Visus augalus, kurie derlių duoda po žeme, sodinkite dylant mėnuliui. Jei vaisiai virš žemės, tokias daržoves sodinkite mėnuliui pilnėjant.“

Dar labiau nei mėnulis tvarką darže ar sode reguliuoja kiti dangaus kūnai.

Zodiako ženklų pagalba

S. Klimavičienė per dešimtmetį suprato, kad kiekvieno mėnesio diena turi savo zodiako ženklą, diktuojantį daržininkui konkrečius darbus.

„Kaip yra dvylika mėnesių zodiako ženklų, taip jie visi iš eilės po 2 – 3 dienas išsidėsto ir per vieną mėnesį“, – aiškino subatėnė.

Žinia, visi zodiako ženklai turi savo sferas: žemę, vandenį, orą ir ugnį. Pagal tai galima puikiai pasiskirstyti savo darbus gamtoje.

Gerą derlių prognozuoja daržo darbai žemės ženkluose. Jie globoja augalų lapus, žiedus. Pastarieji labiausiai savo grožį, pasak S. Klimavičienės, atskleidžia, kai danguje stoja priešpilnis.

Svarbiausia, pasak S. Klimavičienės, reikia įsidėmėti, kad augalų geriau neliesti vandens ženklų metu, nes viskas supus. Dar blogiau, jei ir mėnulis tomis dienomis virsta į jaunatį.

Lapuočius sėti geriausia žuvies ženklų dienomis.

„Štai ir dabar laukiu žuvies ženklo dienos, sėsiu salotas“, – kalbėjo pašnekovė. Bulves, anot jos, geriausia sodinti jaučio ženklo dieną ir, aišku, geriau, kad ji sutaptų su mėnulio delčia.

„Aš visada stebiu dangaus ženklus ir pagal juos planuoju savo darbus. Jei matau, kad man ta diena netinka, tai jokių daržovių ar kitų augalų net nesodinu. Geriau palaukiu keletą dienų ir po to džiaugiuosi geru derliumi“, – pabrėžė S. Klimavičienė.

Dar keletas taisyklių

Dangaus pagalba dažnai pasinaudoja ir Rudilių kaimo gyventoja Irina Kiseliova. Nors ji akylai neseka astrologų patarimų, šiokių tokių žinių šioje srityje turi.

„Negalima nieko sėti, kai danguje kartu pasirodo du šviesuliai – saulė ir mėnulis. Jei labai skubu, jau geriau tada palaukti vakaro“, – savo pastebėtas taisykles dėstė pašnekovė.

Vengti sėjos, anot jos, reikia, ir kai verčiasi mėnulio fazės, nes augalai neaugs ir bus silpni.

Kai mėnulis priešpilnyje, galima viską sodinti. Ypač gerą derlių duos šioje fazėje pasėti agurkai, pomidorai ir žirniai. Morkas, pasak I. Kiseliovos, ir kitus augalus, auginančius derlių po žeme, geriau sėti per delčią.

Tuo tarpu nuimti derlių, jį konservuoti ar sandėliuoti, pašnekovės pastebėjimu, geriausia per pilnatį. Morkas ir kopūstus, anot jos, geriausia nuimti po pirmųjų šalčių, šios daržovės bus sultingesnės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video