2024/05/18

Šiaudinis namas – ne utopija

Praėjusią savaitę Kupiškyje vyko seminaras, kuriame specialistai pasakojo, kaip galima pasistatyti ne pigų, bet ekologišką ir šiltą namą iš šiaudų.

Beje, Šimonių seniūnijoje Sokonių kaime gyvenanti jauna šeima būtent tokį būstą sau ir stato. Ten iškilusios šiaudinės sienos tik patvirtina, kad nereikia iš naujo išradinėti dviratį, o galima užsukti pas juos į svečius ir pasižiūrėti bei pasimokyti, kaip galima pasistatyti šiaudinį būstą.

Statyba įsibėgėja

Lietuvoje pamažu didėja susidomėjimas šiaudinių namų statyba. Dar visai neseniai tokius namus buvo galima suskaičiuoti ant abiejų rankų pirštų. Dabar, neoficialiais duomenimis, Lietuvoje yra virš šimto namų, kurie pastatyti naudojant šiaudus.

Pasak apklausoje dalyvavusių šiaudinių namų savininkų, bene pagrindinis kriterijus, kodėl jie nusprendė statyti šiaudinį pastatą, yra tas, kad tai bus ekologiškas, šiltas, pigesnis būstas.

Kupiškio r. Žemės ūkio skyriaus salėje vykusiame seminare dalyvavo architektas, Šiaudinių namų statytojų asociacijos narys Dalius Jurevičius. „Šiaudiniam namui nenaudojamas cementas, izoliacinės medžiagos, jame nesilaiko drėgmės perteklius, – sakė architektas. – Deja, mąstančius, kad tokį namą galima pastatyti žymiai pigiau, nuvilsiu. Namo statyba sudaro tik 30 procentų visų išlaidų. Daugiausiai kainuoja jo įrengimas, todėl statant šiaudinį namą galima sutaupyti tik statybinių medžiagų sąskaita. Pas mus laukuose yra pakankamai šiaudų. Sienų tinkavimui reikia molio, kuris taip pat nėra deficitas.“

Kol kas, pasak D. Jurevičiaus, dar vyrauja mitai, kad toks namas yra nepatvarus ir neilgaamžis, šiaudinėse sienose gali veistis pelės, didelis gaisro pavojus, sienose gali įsimesti pelėsis arba supūti šiaudai.

Mitai ir tikrovė

„Tyrimų analizės rezultatais, galima užtikrintai teigti, kad pastatai iš šiaudų briketų pagal atsparumą degimui niekuo nenusileidžia įprastos konstrukcijos pastatams, – sakė D. Jurevičius. – Buvo atlikta daug bandymų, kurių metu ne kartą įsitikinta, kad tinkuotos šiaudų sienos yra atsparios ugnies poveikiui. Tačiau kol sienos nėra padengtos jokiu tinko sluoksniu, pastatas nesaugus. Tik tuomet, kai sienos aptinkuojamos iš abiejų pusių (iš vidaus ir iš išorės), gaisro pavojaus atveju tokios sienos tampa patvarios, dviejų valandų tarpsnyje gali išlikti nepakitusios ir visiškai patikimai atlikti pastato išlaikymo funkciją.“

Pasak architekto, netiesa yra, ir kad šiauduose gali apsigyventi graužikai. Pelės negali įlįsti į suspaustų šiaudų briketų vidų. Šiaudai aštrūs, todėl jos į ten nelenda. Namo ilgaamžiškumas priklauso nuo šiaudų, jų supresavimo bei statymo kokybės. Gerai pastatyti šiaudiniai namai gali stovėti dešimtmečius ar šimtmečius. Seniausias, šiuo metu tebegyvenamas šiaudų briketų namas yra pastatytas 1903 m. Jame gyvena jau trečia giminės karta.

Iš šiaudų briketų statytų namų sienos „kvėpuoja“. Be to, molio tinkas taip pat labai gerai sugeria drėgmę.

Kadangi šiaudų briketai yra stipriai suspaudžiami, o paskui iš abiejų pusių padengiami tinku, jie tarytum užkonservuojami, todėl bijoti, kad supus ar susmegs, nereikia.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ, Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video