2024/05/14

Laičiuose sunkiu gyvenimu skundžiasi tik tinginiai

Kupiškio rajono rytinėje dalyje, šalia kelio Kupiškis-Rokiškis, yra Laičių kaimas. Dauguma jį aplankiusių sako, kad tai liūdnas, mirštantis kaimas, nes šiuo metu čia gyvena apie 220 žmonių, kurių dauguma – jau vyresnio amžiaus.

Gražią vėlyvo rudens dieną apsilankėme Laičiuose, pakalbinome ten gyvenančius ir dirbančius žmones. Kaip jiems čia sekasi gyventi, kokios nuotaikos? Pasidomėjome, ar tikrai labai nyku bei liūdna čia.

Pragyvenimo šaltinis – pienas

Laičiuose yra du pieno supirkimo punktai: „Pieno putos“ ir „Rokiškio sūrio“. Rokiškėnams pieną parduoda 6 Laičių gyventojai, o „Pieno putai“ – 17.

„Pas mus į punktą žmonės neša pieną labai įvairiais kiekiais – nuo kelių litrų iki šimto ir daugiau litrų pieno per dieną, – sakė „Pieno putos“ punkto vedėja Leokadija Samulionienė. – Daugumai kaimo žmonių tai vienintelis pragyvenimo šaltinis. Žinoma, jau praėjo tie laikai, kai rytais prie pieno punkto savo eilės laukdavo didelis būrys pieno statytojų. Buvo laikai, kai net 63 kaimo gyventojai kiekvieną rytą skubėdavo į pieno punktą priduoti pieno. Dabar didelių pieno ūkių Laičiuose nėra, vienas ūkininkas laiko 17, o kitas – 13 karvių. Jie ir yra didžiausi pieno tiekėjai. Kiti gyventojai turi po 1-3 karves.“

Žmonės pieną į punktą atveža du kartus per dieną: ryte nuo pusės aštuntos ir vakare apie pusę septintos. Čia yra šiuolaikiški šaldytuvai, todėl jau praeityje tie laikai, kai tekdavo vargti namuose šaldant pieną iki tam tikros temperatūros. Dabar pagrindinis reikalavimas pienui – kad būtų švarus ir kad somatinių ląstelių skaičius piene neviršytų leistinų normų.

Pasak L. Samulionienės, dabar kaime karvutes laiko vidutinio amžiaus žmonės. Jauni išvažiuoja iš kaimo gyventi kitur, senoliams nebėra jėgų rūpintis gyvuliais. Žinoma, yra dar viena žmonių grupė, kuriems nieko nereikia – tai tinginiai ir alkoholikai, kuriems brangiausias gėrimas yra ne pienas, o degtinės ar alaus butelis. „Kaimas pamažu miršta, tai jo gyvybę palaikom tik likę „jaunikliai“ -50-60 metų gyventojai“, – liūdnai juokavo pašnekovė.

Pienas ne vienai šeimai kiekvieną mėnesį suteikia garantuotų pajamų, juolab kad šiemet visai neblogos supirkimo kainos – už litrą pieno moka nuo 69 iki 71 cento. Kaina priklauso nuo parduodamo pieno kiekio – kuo žmogus daugiau parduoda pieno, tuo didesnę kainą gauna. Jeigu pienas geras, tai turintys vieną karvę per mėnesį gauna net iki 400 Lt. Kaimo žmogui tai labai dideli pinigai.

Laičiuose didelė bedarbystė, nedaug kas gali pasidžiaugti turintis darbą. Keli kaimo gyventojai važiuoja dirbti į Rokiškį, keli – į Kupiškį.

Perkamiausia prekė – duona

Užsukome ir į vienintelę Laičiuose esančią parduotuvę. Čia galima nusipirkti ne tik maisto, bet ir ūkinių prekių. Pasak jau 11 metų Laičiuose pardavėja dirbančios Linos Guginytės, daugiausiai žmonės perka duoną, alų, sausainius. Vasarą gana nemažai gyventojai perka mėsos gaminių, o rudenį ar žiemą jų paklausa žymiai sumažėja, nes tada ne vienas kaimo gyventojas džiaugiasi savo išaugintos kiaulaitės mėsa.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video