2024/05/17

Pataisos matuos verslininkų sąžinę

Kupiškio verslo informacijos centre vyko rajono verslininkų susitikimas su Lietuvos metrologijos inspekcijos Panevėžio apskrities skyriaus viršininke Vitalija Rukavičiene, valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos Panevėžio skyriaus vedėju Antanu Šleiviu, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Panevėžio apskrities skyriaus vedėja Loreta Čerauskiene bei Kupiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. specialiste inspektore Aldona Stukiene.

Pareigūnai susirinkusius verslininkus, įmonių atstovus supažindino su kai kuriais įstatymų pakeitimais, naujovėmis, atsakė į jų klausimus.

Daugiau tikslumo fasuotoms prekėms

Lietuvos metrologijos inspekcijos Panevėžio apskrities skyriaus viršininkė V. Rukavičienė kalbėjo apie problemas, susijusias su matavimo priemonių patikromis.

Pasak viršininkės, vykdant teisinę metrologinę priežiūrą Panevėžio skyrius per praėjusius metus Kupiškio mieste ir rajone patikrino 56 įmones (viešojo maitinimo restoranus, kavines, grūdų supirkimo punktus, turgavietes). Iš trijų šimtų patikrintų matavimo priemonių 46 buvo naudojamos nepatikrintos.

Įmonės ir verslininkai, užsiimantys prekių fasavimu, turėtų atkreipti dėmesį, kad nuo balandžio 11 dienos keičiasi leidžiamos neigiamos paklaidos kiekis. Dabar, pagal naują reglamentą, yra dar vienas naujas reikalavimas, kad fasuotų prekių partijos kiekis pakuotėse vidutiniškai nebūtų mažesnis už vardinį kiekį.

Apeliuojama į verslininkų sąžinę

Aldona Stukienė kalbėjo apie palengvinimus verslininkams dėl pažymėjimų išdavimo. Jeigu seniau maisto tvarkymo patvirtinimo pažymėjimas buvo išduodamas per 10 dienų, vykstama į vietą ir žiūrima, ar viskas atitinka keliamus reikalavimus, tai dabar, jeigu tvarkomi nedideli, negreitai gendančio maisto kiekiai, specialistai nebevyksta į vietą – suteikiamas pažymėjimas ir vykstama į patikrinimus tik pagal numatytą planą. Dabar norint gauti pažymėjimą nebereikia gauti Visuomenės sveikatos apsaugos ekspertizės protokolo.

Naudojant genetiškai modifikuotus produktus gamyboje, vartotojui apie tai turi būti pateikta informacija. Parduotuvėse ant šaldytų produktų turi būti nurodytas jų grynasis kiekis ir kaina, o dabar daugeliu atvejų to nėra – yra tik prekės kodas.

Dažnai žmonės klaidinami akcijų metu. Etiketėje yra nurodyta vienokia kaina, o priėjus prie kasos – jau kitokia. Pardavėjos teisinasi, kad jų kompiuteris dar nerodo naujų kainų, nes nespėjo jų pakeisti.

Dažnai jau įmonėje nurodytą fasuotos prekės svorį pardavėjos dar kartą sveria ir paima 3-4 centais daugiau už prekę, teigdamos, kad tai už vakuuminę pakuotę. Dabar to daryti nebegalima – pakuotės kaina į prekės svorį neįeina, nes gamintojas nurodo tikrąjį prekės svorį ir jos persverti nebereikia.

Norint palengvinti verslininkų darbą yra diegiama rizikos veiksnių analizės svarbių valdymo taškų programa.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video