2024/05/16

Grūdų supirkimo kainos ūkininkų nelepina

Ak, tie lietuviški orai: kasmet (jei ne kasdien) pateikia staigmenų. Didžiąja dalimi tik nuo jų priklauso, koks kasmet bus grūdinių kultūrų derlius. O šiemet prognozių būta visokių: tai grūdų kainos kils, tai leisis. Kartu su ką tik į mūsų kiemus pasibeldusiu rugpjūčiu ūkininkams prasidėjo pats darbymetis, juk mėnesio pavadinimas – rugpjūtis – reiškia rugių bei kitų grūdinių kultūrų pjovimą.

Ūkininkų ir supirkėjų nuomonės nesutampa

Dauguma smulkiųjų ūkininkų kol kas atsargiai renka žodžius ir nedrįsta prognozuoti, ar kainos šiemet džiugins jų akį, ar ne. O ir apie derlių nelinkę itin atvirauti, nes vienoms grūdinėms kultūroms oras buvo palankus, o kitoms – ne. UAB AGROJAVAI direktorius Jonas Matulionis pasidžiaugė, jog šiemet grūdų supirkimo kainos, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, yra didesnės. Anot pašnekovo, jis, pasikalbėjęs su nemaža dalimi rajono ūkininkų, kartu su jais padarė išvadą, jog kainos ir toliau turėtų augti ir pranokti ankstesniais metais buvusias grūdų supirkimo kainas, mat šiemet neabejotinai kelis kartus išaugo kuro ir trąšų kainos.

Puožo kaime gyvenantis ūkininkas Zigmas Aleksandravičius sakė, jog, paskaičiavus sąnaudas grūdams išauginti ir nukulti, pelno lieka visai nedaug, todėl kol kas kainos tikrai grūdinių kultūrų augintojų nelepina. Z. Aleksandravičiaus žiniomis, šiemet grūdinių kultūrų supirkimo kainos, palyginti su praėjusių metų, ne išaugo, o netgi sumažėjo. Vyras pasakojo, kad jis kasmet seka visų grūdų rūšių kainas ir drąsiai gali teigti, jog jos – absurdiškos, o su kaimo žmonėmis pamažu tokiu būdu yra susidorojama. Jis teigė, jog ūkininkai turėtų būti itin apdairūs ir kovoti dėl savęs bei neparduoti grūdų esant mažoms supirkimo kainoms, nes rudenį, atsiskaičius su trąšų pardavėjais, pelnas tikrai nedžiugins. Nors derlius geras, tačiau, anot Z. Aleksandravičiaus, supirkimo kainos absurdiškos.

Reikia išlaukti

J. Matulionis patarė ūkininkams nusiteikti optimistiškiau ir stebėti kainas rinkoje, mat jos kas savaitę keičiasi. Jau šiek tiek daugiau nei prieš savaitę ūkininkai pradėjo vežti parduoti rugius ir rapsus, o mėnesio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje, kaip ir kasmet, susidarys eilės prie UAB AGROJAVAI. Pašnekovas patarė kol kas šiuo metu dar neparduoti visų grūdų, o pasilaikyti (ypač javus) ilgesniam laikui, jei yra galimybė. Anot jo, ne vienerių metų praktika parodė, jog supirkimo kainos dar tikrai augs, tačiau kai kurie smulkieji augalininkystės ūkiai yra priversti jau dabar parduoti visus nukultus grūdus, nes turi nepakankamai sandėlių laikyti grūdinėms kultūroms iki vėlyvo rudens, kuomet kainos, kaip tikino pašnekovas, vis dar kyla. Javų grūdų kainos ims aiškėti nuėmus visą derlių, o galutinai bus žinomos tik gruodžio pradžioje. Kita priežastis, kodėl smulkiuoju augalininkystės ūkiu užsiimantys žemdirbiai nori parduoti kuo greičiau savo grūdus, yra didelis noras kuo greičiau atsiskaityti su trąšas tiekiančiomis įmonėmis, nes, pasak J. Matulionio, didžioji dauguma ūkininkų (stambieji – anokia išimtis), pirkdami trąšas iš karto nesumoka visų pinigų, o grąžina juos tada, kai parduoda grūdus.

Ūkininkams reikia pinigų

Vis dėlto pašnekovas pridūrė, kad pernelyg ilgai laukti ir laikyti gūdus sandėliuose taip pat rizikinga, nes supirkimo kainos – menkai prognozuojamas dalykas. Z. Aleksandravičius ūkininkams taip pat patarė kol kas dar neskubėti parduoti grūdų, tačiau perspėjo, kad smulkieji ūkininkai, ieškodami vietos grūdams laikyti, dažnai pasirenka netinkamus sandėlius, kur grūdus gali apipulti ir kenkėjai, ir drėgmė gali būti netinkama. Kaip nuimti gerą derlių ir jį sėkmingai parduoti – menas, kurio ūkininkai turėtų mokytis ir mokytis. Zigmas prasitarė, kad jis ir pats jau pardavė nemažą dalį savo grūdų, nes itin trūko pinigų.

Kokios bus grūdų supirkimo kainos, lemia pasaulinė rinka. Ūkininkai jau yra pasidomėję, jog šiemet Lenkijoje išaugintas gana neblogas grūdų derlius, tačiau Ukrainoje po liūčių dauguma grūdų bus, o jau ir yra išguldyti. Todėl Lietuvai yra didesnė galimybė brangiau eksportuoti savo grūdus į kitas šalis, nes ten, kur trūksta grūdinių kultūrų, joms yra siūloma didesnė kaina.

UAB AGROJAVAI direktorius sakė pastebėjęs, kad šiemet atvežamų grūdų kokybė nėra itin gera. O juk nuo grūdų rūšies priklauso jų kaina. Direktorius tikisi, kad, kai ūkininkai pradės vežti javus, situacija bus kiek geresnė. Anot jo, šiuo metu rugiams, kviečiams trūko saulės, todėl ūkininkų atvežami kviečiai nėra aukščiausios rūšies ir netinka miltams – greičiau pašarams. Tačiau čia, kaip ir visoje rinkos ekonomikoje, galioja ta pati taisyklė: jei nori geros produkcijos, mokėk gerus pinigus.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video