2024/05/16

Už litrą pieno – du „Čiupa-čiupsai“

Kai šalyje viskas brangsta, atrodo beviltiška surasti naujieną, kad kokia nors paslauga ar produkcija atpigo. Pasirodo, kai kas ir atpigo, tik tai ne visus džiugina. Nuo gegužės pirmosios ūkininkai sulaukė pranešimų, kad už iš jų ūkių superkamą pieną jo perdirbėjai mokės mažiau. Šiuo metu AB „Rokiškio sūris“ už litrą pieno moka 68 centus. Kiti pieno produkcijos gamintojai savo kainų viešai neskelbia, bet galima daryti prielaidą, kad moka tikrai ne daugiau.

Pasiteiravome, ką apie tokį produkcijos atpigimą galvoja ūkininkai, bendrovės ar kooperatyvai, superkantys pieną.

Gyvenimo paradoksai

„Kupiškėnų minčių“ korespondentei prekybos centre pasiteiravus pardavėjos maisto produkto už 68 centus, veide pamatėme nuostabą. „Už tokią sumą galime pasiūlyti 2 „Čiupa-čiups“ ledinukus, 50 gramų mėtinių žirnelių, 20 gramų vaflinį batonėlį, – nustebusi vardino pardavėja. – Pieno produktų už tokią sumą nenusipirksit, nebent 35 gramų varškės sūrelį“.

„Tai gal paprasto vandens litras išeitų?“ – neatstojome nuo pardavėjos. „Pas mus pigiausio mineralinio vandens litras kainuoja 1,45 Lt“, – atsakė ji.

Pieno produktai irgi ne centus: litras kefyro vidutiniškai kainuoja 1,60 Lt, pieno – 2,60 Lt, raugintų pasukų – 1,95 Lt, varškės sūrio kilogramas – 10 Lt, sviesto – 18 Lt.

Teks keisti ūkio kryptį

„Supirkimo kainomis esu labai nusivylęs. Tikriausiai greitai miesto gyventojai gers ne karvutės, o nežinia kieno ir kur pagamintą pieną. Viskas brangsta, o supirkimo kainos – praėjusių metų. Aš pats pieną parduodu „Rokiškio sūriui“, ir tokios kainos varo į neviltį. Jau prieš metus planavau pieną parduoti kitur, tačiau, kaip ir daugelį ūkininkų, laiko įsipareigojimai įmonei. Kai kūrėsi pieno ūkiai, perdirbimo įmonės, tuo metu palankiomis sąlygomis teikė kreditus, o sutartyse yra punktas, kad kredito gavėjas kreditą grąžina pienu (pieno supirkimo kaina). Žinoma, paimčiau kreditą iš banko ir atsiskaityčiau, tačiau bankų palūkanos ūkį greitai atvestų prie bankroto, – pasakojo pieno ūkio savininkas Antanas Augustavičius. – Vieno pieno litro savikaina yra 85-90 ct, parduodame po 68 ct. Matyt, daugiau komentarų nebereikia apie gaunamą ūkininkų „pelną“. Planuoju naikinti galvijus ir geriausiu atveju dar bandyti auginti tik grūdines kultūras. Grūdai sandėlyje gali pastovėti, kol pakils kainos, o pienas nepalauks“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video