2024/05/16

Į šokius kaip į karą

Nekartą apie jaunimo muštynes ir girtavimą šokių metu buvo rašyta spaudoje, tačiau nuaidėję šūviai Antašavoje, o prieš tai panašūs jaunuolių „paišdykavimai“ Noriūnuose, paskatino prie bendro stalo susėsti Kupiškio rajono policijos komisariato viršininką Arvydą Mėlynį, rajono merą Joną Jarutį, mero pavaduotoją Aidą Mikėną, Kultūros ir švietimo skyriaus vedėją Rimantą Jocių bei kultūros darbuotojus, dirbančius kaimo klubinėse įstaigose.

Kultūros darbuotojas – ne auklė

Pasak Kultūros centro direktoriaus Rapolo Lukoševičiaus, kultūros darbuotojas vienas yra bejėgis viską stebėti vienu metu. „Prasidėjus šokiams pro duris įeina blaivūs jaunuoliai, tačiau po pusvalandžio, nežinia kokiu būdu į patalpą įsinešę alkoholio, kartais tampa neprognozuojami, – kalbėjo R. Lukoševičius. – Mes tikrai nesėdėjome sudėję rankų – kiekvieną mėnesį buvo sudarinėjami klubinių įstaigų, kuriose vyks šokiai, tvarkaraščiai. Šiuos tvarkaraščius gaudavo ir policijos pareigūnai. Kaip žinia, policijos galimybės ribotos, todėl incidentų šokių metu išvengti nepavyksta“.

„Atsižvelgdami į jaunimo prašymus, vieną kartą per mėnesį pradėjome rengti šokius. Šokančių vos keli, nes visi kiti susėdę mašinose geria. Po tokių „šokių“ surenkame 3-4 maišus tuščių alaus „bambalių“. Manau, kad šokiai tik pretekstas jaunimui susitikti, – dalinosi patirtimi Šepetos laisvalaikio centro vadovė Gražina Valaitienė. – Nors šokiai baigiasi 12 valandą, jaunimėlis išsiskirsto tik apie 5 valandą, todėl pyksta gyventojai dėl keliamo triukšmo, jaunimo nutrūktgalviško važinėjimosi automobiliais“.

Nepilnamečiams gauti alkoholio – ne problema

Susitikime kalbėję kultūros darbuotojai tvirtino, kad net naktį jaunimas sugeba gauti alkoholio. Vieni atsiveža patys į parduotuvę pardavėją, o kiti žino „taškus“, kurie dirba visą parą. Dauguma nepilnamečių ateina su savo vyresniais broliais ar sesėmis, todėl šokiuose budinčiam kultūros darbuotojui teigia, kad jie ne vieni, nes už juos atsako kartu atėjęs asmuo. Automobiliuose girtaujantis jaunimas savęs neskirsto pagal amžių, ir geria visi, todėl kultūros darbuotojams nesuprantama, kodėl policijos pareigūnai nepatikrina tokių vairuotojų ar ten girtavusių jaunuolių – tarp jų atsirastų tikrai nemažai nepilnamečių.

Mušeikos – tie patys

„Visi žinome jaunuolius, kurie sukelia muštynes šokių metu, todėl gal reikėtų ieškoti galimybės viešai įspėti tokius „aktyvistus“. Štai, kad ir apie įvykį Antašavoje – kas taip padarė – vieša paslaptis“, – kalbėjo R. Lukoševičius.

Pasak kalbėjusiųjų kultūros darbuotojų, numatyti iš anksto muštynes – neįmanoma. Konfliktai, santykių aiškinimaisi tarpusavyje vyksta labai greitai. „Negalime kiekvieną kartą skambinti policijai, jeigu atvyko iš kitur būrelis jaunuolių – gal tai tik jų trumpas apsilankymas šokiuose, o ne atsakomasis vizitas primušti vietinius“, – samprotavo kultūros darbuotojai.

Visur nespėja

Pasak Kupiškio rajono policijos komisariato viršininko A. Mėlynio, vienu metu bent keliose rajono vietose vykstant šokiams, policijos pareigūnai tikrai negali visur užtikrinti saugumo. „Jeigu šokiai Skapiškyje ir Antašavoje vyksta tuo pačiu laiku, tikrai vienas ekipažas įvykus incidentui negalės operatyviai iš vienų kultūros namų atvykti į kitus. Labai pasigendame operatyvios informacijos – visi kažkodėl kalba, bet pranešti policijai nenori. Į konfliktą nereikia kištis, užtenka tik skambučio – toliau tai policijos pareigūnų darbas. Jeigu žmonės pastebėję alkoholį parduodančius „geradarius“ nepilnamečiams, apie tai informuotų policiją, girtavimo problemą spręstume daug efektyviau“, – sakė A. Mėlynis.

Policijos viršininkas siūlė renginius jaunimui vienu metu organizuoti nedaugiau kaip dviejose vietose, galbūt taip pavyktų geriau užtikrinti tvarką šokių metu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video