2024/05/18

 

KUPIŠKIO VARDADIENIS – LEGENDĄ KURIA ŠĮ KRAŠTĄ MYLINTYS ŽMONĖS

Autorės nuotrauka

Gimsta naujos tradicijos, įprasminančios kraštiečių būtį, įtvirtinančios tapatybę.

Balandžio 29 dieną Kupiškis pirmą kartą šventė savo vardines. Kodėl ši data laikoma tuo įvykiu? Kaip kilo mintis ją paminėti? Kodėl pasirinkta mokinių susitikimų su alumnais forma? Apie tai pasikalbėjome su šios idėjos sumanytoja, Kupiškio kultūros centro režisiere Vilija Morkūnaite.

Taip pat išgirdome iš pačių alumnų, ką jie patyrė bendraudami su Kupiškio mokyklų jaunimu.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Seniai brandinta idėja

Kad 1480 metais Kupiškis paminėtas istoriniuose dokumentuose, V. Morkūnaitė tvirtino seniai žinojusi. Ta data jai nedavė ramybės. Norėjo ją kažkaip įprasminti, kitiems kupiškėnams apie tai priminti.

„Iš Krokuvos universiteto archyvų atsisiunčiau visą matrikuliacijos knygos faksimilę. Ją visą išsinagrinėjau, išsiverčiau visus lotyniškus tekstus ir aptikau, kad įrašas apie studentą Stanislovą Jonaitį iš Kupiškio atsirado balandžio 29 dieną. Pagalvojau, kad šią datą reikia kažkaip įprasminti, nes apie ją niekaip nekalbame, o reikėtų kalbėti. Reikia, kad ji įeitų į kultūrinę kupiškėnų vartoseną. Šiemet su kolegomis dar vieną pokalbį apie tai turėjome ir buvo nuspręsta šį istorinį faktą, susijusį su Kupiškiu, paskelbti.

Skeptikams gali kilti abejonių, kad gal tuose dokumentuose minimas ne Kupiškis, gal ne taip perskaitome lotyniškai, gal dar kokia nors kita, dar ankstesnė, tikslesnė, Kupiškio paminėjimo data gali kada nors išlįsti. Žinoma, gali visaip pasitaikyti. Juk Valstybės diena, minima liepos 6-ąją, irgi yra tik apytikrė. Bet kol šis faktas nepaneigtas, vadinasi, turime visišką teisę kurti šio savo krašto istorinio fakto legendą“, – buvo įsitikinusi pašnekovė.

Pasak jos, pirmas Kupiškio paminėjimas istoriniuose šaltiniuose mokslo, išsilavinimo kontekste yra išskirtinis dalykas.

Plačiau skaitykite gegužės 3 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Alumnai su Savivaldybės atstovais ir renginio organizatoriais prie sienelės su vaikų piešiniais, skirtais Kupiškio vardadieniui.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotraukos
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Labai gera idėja balandžio 29 d. minėti Kupiškio vardines ir labai gera pradžia. Viltis, kad visi geros valios kupiškėnai nepriklaudomai nuo partijų vienysis prasmingoms veikloms. Pagaliau praktiškai, o ne vien kalbomis ịveiklinta deklaracija remti Kupiškio ateitị, augini specialistus Kupiškiui, skatinti jaunimą ịsipareigoti Kupiškiui. Ačiū visiems, kas prisidėjo, kad šis renginys ịvyktų. Linkiu perspektyvai daug daug gerų ir vis geresnių metų.

  • Šaunuolė Vilija.Ačiū.

  • Bet labai jau nedaug tu alumnių iš Kupiškio

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video