2024/10/22

 

UKRAINA REIKALAUJA STIPRIOS SĄJUNGININKŲ REAKCIJOS Į ŠIAURĖS KORĖJOS KARIŲ DISLOKAVIMĄ

Asociatyvi Unsplash nuotrauka

Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Sybiha penktadienį pareikalavo „neatidėliotinos ir stiprios“ Kyjivo sąjungininkų reakcijos, sakydamas, kad Šiaurės Korėja kariškiais ir ginklais prisideda prie Rusijos invazijos.

Tokie jo komentarai nuskambėjo po to, kai Seulo žvalgybos agentūra pranešė, kad Šiaurės Korėja nusprendė nusiųsti „didelį kiekį“ karių, jog padėtų Maskvai šios kare prieš Ukrainą.

„Rusija rimtai eskaluoja savo agresiją, įtraukdama KLDR (Šiaurės Korėją) kaip karo šalį“, – sakė A. Sybiha.

„Reikalaujame neatidėliotinos ir stiprios euroatlantinės bendruomenės ir pasaulio reakcijos“, – nurodė Ukrainos diplomatijos vadovas ir kartu pridūrė, kad „Šiaurės Korėja ginklais ir personalu prisideda prie Rusijos agresijos prieš Ukrainą“.

A. Sybiha pažymėjo, kad šie korėjiečiai nėra samdiniai, o „reguliariosios kariuomenės daliniai, kuriuos Maskva planuoja panaudoti kaip patrankų mėsą“.

Ministras paragino Ukrainos sąjungininkus „išplėsti karinę paramą Ukrainai“ ir visapusiškai paremti prezidento Volodymyro Zelenskio planą nutraukti Rusijos pradėtą karą.

Į V. Zelenskio vadinamąjį Pergalės planą, be kita ko, įtrauktas raginimas nedelsiant pakviesti Ukrainą prisijungti prie NATO.

Pakartodamas plano punktus, A. Sybiha išsakė raginimą: „Panaikinkite apribojimus tolimojo nuotolio smūgiams. Pradėkite virš Ukrainos perimti Rusijos raketas ir bepiločius orlaivius. Pakvieskite į NATO. Padidinkite investicijas į Ukrainos ginklų gamybą. Imkitės veiksmų!“

Pietų Korėjos Nacionalinė žvalgybos tarnyba penktadienį paskelbė detalias palydovines nuotraukas, kuriose, anot jos, užfiksuota, kaip Rusijos karo laivais į Vladivostoką perkeliami elitiniai Šiaurės Korėjos specialiųjų pajėgų kariai.

Vienas aukšto rango šaltinis Ukrainos prezidento kanceliarijoje naujienų agentūrai AFP sakė, kad Rusijos Tolimuosiuose Rytuose jau treniruojasi apie 1 500 Šiaurės Korėjos specialiųjų pajėgų karių.

„Neįmanoma nuspėti, kaip visa tai klostysis mūšio lauke, jei ten bus Šiaurės Korėjos kariuomenė. Tai gali komplikuoti padėtį“, – tvirtino šaltinis.

Pchenjanas ir Maskva yra sąjungininkai nuo Šiaurės Korėjos įkūrimo po Antrojo pasaulinio karo, ir dar labiau suartėjo, kai Rusija 2022 m. įsiveržė į Ukrainą. Seulas ir Vašingtonas jau seniai tvirtina, kad Kim Jong Unas siunčia Rusijai ginklus, skirtus naudoti Ukrainoje.

Lina Linkevičiūtė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video