2024/10/22

 

DŪMŲ SIGNALIZATORIUS – GERIAUSIA INVESTICIJA. AR TAVO GYVENIMAS VERTAS 5 EURŲ?

Kupiškio PGT nuotrauka

Jau praėjo 6 metai nuo privalomo reikalavimo įsirengti autonominius dūmų signalizatorius gyvenamuosiuose būstuose. Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai lankydamiesi prevencinių akcijų metu gyventojų būstuose dar randa tokių būstų, kuriuose neįrengti autonominiai dūmų signalizatoriai.

Šiemet Kupiškio rajono gyvenamuosiuose būstuose kilo 16 gaisrų, o dviejuose būstuose, kur nebuvo įrengti dūmų signalizatoriai, žuvo 4 asmenys.

Primename, kad nebūtumėte abejingi ir primintumėte savo artimiesiems, giminaičiams, draugams ir kaimynams, kad atkreiptų dėmesį, ar namuose turi įsigiję ir tinkamai eksploatuoja dūmų signalizatorius.

Kupiškio PGT nuotrauka

Pateikiame informaciją apie dūmų signalizatorių įrengimą.

Kokiose patalpose ir kiek signalizatorių įrengti?

Gyvenamajame būste (kiekviename aukšte) turi būti įrengtas bent vienas autonominis dūmų signalizatorius. Tai minimalus reikalavimas, tačiau dūmų plitimą riboja įvairios pastato konstrukcijos (sienos, durys, perdangos ir pan.). Todėl siekiant jautresnio dūmų aptikimo, rekomenduojama šiuos prietaisus įrengti kiekvienoje patalpoje, kurioje žmonės miega, ir koridoriuose ar bendrose erdvėse prieš miegamuosius. Nerekomenduojama autonominių dūmų signalizatorių įrengti tose vietose, kur gali išsiskirti garai.

Kaip parinkti tinkamą vietą?

Įrengiant autonominius dūmų signalizatorius būtina vadovautis gamintojo instrukcija. Dūmai kyla į viršų ir pirmiausia kaupiasi palubėje, tad šie prietaisai turėtų būti montuojami ant lubų. Tik tada, kai negalima jų įrengti ant lubų, autonominiai dūmų signalizatoriai gali būti įrengiami ant patalpos sienos, kuo arčiau lubų. Parenkant signalizatoriaus tvirtinimo vietą, būtina prisiminti, kad kartais jį tenka aptarnauti (pakeisti elementus, patikrinti veikimą), todėl rekomenduojama juos įrengti lengvai prieinamose vietose.

Kaip prižiūrėti?

Kad autonominiai dūmų signalizatoriai patikimai veiktų, svarbu periodiškai patikrinti jų veikimą paspaudžiant testavimo mygtuką. Jeigu šie prietaisai yra su keičiamais maitinimo elementais, juos reikėtų keisti periodiškai. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad dulkės ir nešvarumai mažina signalizatoriaus jautrumą, todėl reikėtų neužmiršti nuvalyti dulkes.

Kokį signalizatorių pirkti?

Signalizatoriai gali būti su keičiamais maitinimo elementais ar su integruota baterija, kurios nereikia keisti visą prietaiso tarnavimo laikotarpį (pvz., 10 metų). Galima pirkti belaidį gaisro signalizatorių su dūmų, temperatūros ir CO jutikliais, bet jo kaina bus gerokai didesnė nei paprasto autonominio dūmų signalizatoriaus. Todėl autonominius dūmų signalizatorius galite rinktis atsižvelgdami į savo poreikius ir galimybes.

Konsultuojame dūmų signalizatorių įrengimo ir kitais priešgaisrinės saugos klausimais. Taip pat teikiame konsultacijas Jūsų gyvenamajame būste.
Prašome kreiptis šiais telefono numeriais: (8 459) 69 884 ir (8 459) 69 885, (8 459) 69 886 ar el. paštu [email protected]

Kupiškio priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video