2024/10/12

 

VERONIKOS ŠLEIVYTĖS KŪRYBINIS PALIKIMAS PRISTATYTAS ČIKAGOJE

Paroda-spektaklis ,,Vėros gyvenimo filma“ pristatyta Čikagoje, lietuvių dailės muziejuje-galerijoje „Siela“. Nuotraukos iš Kupiškio etnografijos muziejaus archyvo

Lietuvos nacionalinėje dailės galerijoje surengta ir didelio susidomėjimo sulaukusi Veronikos Šleivytės fotografijų paroda sėkmingai keliauja toliau.

Su garsios Kupiškio krašto menininkės palikimu ir asmenybe susipažino ne tik vilniečiai ir miesto svečiai – ji nukeliavo į Airiją, Mitchelstown miesto Saint Georges meno centrą. O visai neseniai, spalio 5 d., paroda-spektaklis „Vėros gyvenimo filma“ pristatyta Čikagoje, lietuvių dailės muziejuje-galerijoje „Siela“.

Jurga BANIONIENĖ

Idėjai realizuoti prireikė laiko

Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Jūra Sigutė Jurėnienė pasakojo, kad parodai grįžus iš Airijos, dalis V. Šleivytės darbų keliavo po Lietuvą. Kai Kupiškio ambasadore Jungtinėse Amerikos Valstijose tapo Loreta Timukienė, sulaukta jos vizito muziejuje.

„Tai buvo beveik prieš dvejus metus. Pradėjome kalbėtis, kokią parodą būtų galima surengti Amerikoje. Man iš karto kilo mintis, kad tai turi būti V. Šleivytės darbai. Žinoma, yra ir daug kitų puikių žmonių, turime Juozo Kėdainio skulptūrą, Eduardo Jurėno grafiką, Bronislavos Jacevičiūtės-Jėčiūtės tapybą, liaudies meistrų, pavyzdžiui, Antano Tučiaus keli darbai neseniai eksponuoti MO muziejuje ir sulaukė susidomėjimo. Bet fotografijų parodą nugabenti lengviausia“, – kalbėjo J. S. Jurėnienė.

Anot muziejaus direktorės, L. Timukienė palaikė šią idėją ir pasiūlė dar vieną, kad pristatant parodą labai tiktų vizualizacija – spektaklis ar koncertas. Pradžioje galvota apie Eglės Švedkauskaitės performansą „Žiūrėdama viena į kitą“, kurio centre – V. Šleivytės kūryba ir gyvenimas. Tačiau projekto, kurį buvo rašę Čikagos lietuviai, lėšų neužteko, kad gausi kūrėjų komanda galėtų vykti į Čikagą.

„Minties vis dėlto nepaleidome, toliau bendravome su Loreta. Pagalvojau apie Reditą Dominaitytę ir jos „Knygos teatrą“, kad gali būti sukurtas monospektaklis. Su ja susisiekiau, pristačiau šią idėją. Redita sutiko sukurti spektaklį „Vėros gyvenimo filma“ per Veros laiškus ir nuotraukas“, – teigė pašnekovė.

Plačiau skaitykite spalio 11 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video