2024/09/25

 

Vilkų drąsa išgąsdino gyventojus

Manoma, kad vilkas į kaimo šunis nusitaikė dėl lengvo grobio.
Autorės nuotrauka

Kol vilkų globėjai spaudžia aplinkos ministrą apsaugoti šiuos žvėris nuo išnykimo, patys pilkiai jau drąsiai eina į sodybas. Prieš gerą savaitę aplink Vėžionis dvi dienas slampinėjęs vilkas nepabijojo užsukti į keletą kiemų ir juose sudraskyti tris šunis bei vieną sužeisti.

Vilko viešnagė Vėžionyse

Kovo 9-osios rytą „Kupiškėnų mintis“ pasiekė Vėžionių gyventojų pagalbos šauksmas. Telefonu paskambinusi Aldona Kručaitė pasakojo, kad kaimo apylinkėse slankioja vilkas, kuris naktį papjovė jos kieme pririštą šunį. Gyvūnas buvo taip stipriai trauktas, kad vos išlaikė pavadėlis. O nepavykus nusivilkti grobio, šuo sudraskytas čia pat prie jo būdos.
A. Kručaitės sūnus pasakojo, kad vilko šeimininkai jau nespėjo pamatyti. Tik iš pėdų buvo galima spręsti, kad svečiavosi būtent vilkas.

Dar dviejų mažų šunų neberado ir netoli gyvenantys Eligijus ir Gražina Gladučiai. Jų šuniukus plėšrūnas išsivilko su visomis grandinėmis. Žmonės savo keturkojų pasigedo po nakties, tačiau net neįtarė, kad lankėsi vilkas, nes nebuvo jokių sudraskymo pėdsakų. Tik vėliau netoli radę gaišenas išsikvietė medžiotojus ir aplinkosaugininkus, kurie ir patvirtino žiaurų vilko išpuolį.

„Iš tiesų dabar nejauku pasidarė. Čia gyvename ne taip ir seniai, bet kaimynai sako, kad tokio įvykio nėra čia buvę. Juk pas mus tą naktį ir šviesa degė, ir svečių buvo. O šuniukai netoli namų buvo pririšti, nutrūkę niekur neidavo iš kiemo“, – pasakojo G. Gladutienė.
Vėliau paaiškėjo, kad tas pats vilkas bandė įlįsti ir į kito gyventojo šunų voljerą, kur buvo laikomi vilkšuniai. Ketvirtame kieme plėšrūnas šunį sužeidė ir žmogaus pabaidytas paspruko.

Tykojo lengvo grobio

Pasak kalbintų medžiotojų ir aplinkosaugos specialistų, kad vilkas eitų į sodybas pjauti šunų – retas atvejis. Tačiau ir ne pirmas. Tokių išpuolių anksčiau yra pasitaikę Alizavos, Kupreliškio (Biržų r.) apylinkėse.

„Mūsų žiniomis, vilkas aplink Vėžionis slampinėjo ir kitą dieną. Tikriausiai jis tykojo lengvo grobio – per pastaruosius metus, kai buvo sumažinti vilkų medžioklės limitai, jų priviso dar daugiau ir, matyt, žvėrims darosi sunkiau prasimaitinti miške. Įtarti, kad tai buvo pasiutęs gyvūnas, ko gero, neverta – tuomet jis savo grobio neėstų“, – sakė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus medžioklės žinovas Bronislovas Juodviršis.

Tikimybę apie sulaukėjusius šunis Vėžionyse atmetė ir įvykio vietoje apsilankęs aplinkosaugos atstovas Gytautas Stukas. Pėdos, anot jo, rodė, kad tai buvo vilkas.
„Yra pasaka, kad vilkai pyksta ant šunų už tarnystę žmogui ir ateina jų pjauti į sodybas, – juokavo G. Stukas. – Bet ko gero, žvėris norėjo ėsti. Būna tokių nutikimų, nors nedažnai.“
Žmonėms pavojaus tokie žvėries žygiai, aplinkosaugininko nuomone, neturėtų kelti. Nors Vėžionių gyventojai buvo gana smarkiai išgąsdinti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video