2024/09/23

Bitininkai lanko įvairias Lietuvos vietas

Birželio 5 dieną gausus būrys Kupiškio rajono, septyni Rokiškio ir penki Zarasų miesto bitininkai buvo išvykę į kelionę. Jie aplankė Varėnos rajono Musteikos kaime senovinį bitininkystės muziejų ir kelminių avilių bityną. Vėliau bitininkai lankėsi Druskininkų miškų urėdijos mokymo ir informacijos centro muziejuje „Girios aidas“ ir galiausiai astronomijos žinių sėmėsi Molėtų astronomijos observatorijoje. Kelionę organizavo Kupiškio bitininkų draugijos pirmininkas Juozas Žeimantas.

Tolimas kelias – ne kliūtis naujoms žinioms įgauti

Autobusas su bitininkais iš Kupiškio pajudėjo anksti ryte. Laukė netrumpa kelionė iki Musteikos kaimo. Kelionės metu bitininkai turėjo galimybę ekrane žiūrėti praėjusių renginių akimirkas, įamžintas nuotraukose. Po keturių valandų bičiuliais J. Žeimanto vadinami bitininkai jau lankė senovinį bitininkystės muziejų ir kelminių avilių bityną, su kuriuo keliautojus supažindino bityną prižiūrintis Vytautas Tamulevičius. Dzūkų bitininkystės klėtis-muziejus yra įsikūręs Musteikos kaimo pakraštyje, sunykusios sodybos vietoje. Šalia jo įkurdintas 35 kelminių avilių bitynas. Steigiant muziejų buvo surinkti ir naujai pagaminti 25 įvairių tipų skirtingiems laikams būdingi kelminiai aviliai, išskobta dešimt drevių medžiuose, pagaminti aštuoni senoviniai įvairių tipų rąstiniai bei lentiniai aviliai. Bitininkai apžiūrinėdami muziejų vieni su kitais dalinosi asmenine patirtimi, stebėjosi vieni kitų originalumu naudojant savitą bičių auginimo techniką. Be to, svetur atradome ir titnago, kurio retas neparsivežėme į namus. Papietavus ir pasisėmus žinių kelionė tęsėsi.

Keliaujant Druskininkų link netrūko geros nuotaikos, autobuse skambėjo senos, geros dainos. Taigi nė nepajutome, kaip su dainomis atvykome į kurortinį miestą. Čia aplankėme Druskininkų miškų urėdijos mokymo ir informacijos centro muziejų „Girios aidas“. Ilgai nedelsę tęsėme kelionę į Molėtus.

Observatorijoje – klausimų lavina

Ekskursijų dalyviai observatorijoje yra supažindinami su dangaus pažinimo raida, Lietuvos ir pasaulio astronomijos naujienomis, teleskopais, nuostabaus grožio spalvotomis planetų, žvaigždžių, ūkų, spiečių, galaktikų nuotraukomis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rūta URBONAVIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video