2024/09/29

Prie Kupos mokyklos nagų kišti nedrįso

Kupos pradinės mokyklos pertvarkos Kupiškio rajono taryba kol kas nesvarstė.
Jurgitos Banionienės nuotrauka

Kupiškio Kupos pradinės mokyklos bendruomenė laikinai apsigynė nuo planuotos valdžios reformos po poros metų pradinių klasių mokinius atiduoti vienai Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijai. Kupiškio rajono taryba tvirtindama 2016–2020 metų rajono mokyklų tinklo pertvarką šio klausimo nesvarstė. Politikams į rankas pakliuvo Lukonių, Rudilių, Adomynės, Antašavos mokyklų likimai. Panašios reformos gali būti ir kasmet…

Išsilaiko tik gimnazija

„Kupiškėnų mintys“ jau rašė apie planuojamą Kupiškio rajono mokyklų optimizaciją. Mažėjant mokinių ir stengiantis užtikrinti ugdymo kokybę bei racionalų šios srities finansavimą, keturios rajono mokyklos rugsėjį pasitiks pasikeitusios.

Likviduota bus Lukonių pradinė mokykla, daugiafunkciais centrais-mokyklomis taps Antašavos ir Adomynės mokyklos, ir universaliu daugiafunkciu centru (be formalaus švietimo) virs Rudilių mokykla.

„Šį planą rengė daug žmonių. Aišku, smagiau būtų pranešti, kad rajone nebetelpa mokiniai į mokyklas ir reikia naujų. Bet toks laikmetis ir vaikų sparčiai mažėja“, – pristatydama 2016–2020 metų švietimo įstaigų tinklo pertvarkos bendrąjį planą sakė Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė.

Pasak specialistės, šiuo metu lėšų nestokoja vienintelė Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija. Kadangi 7 proc. gaunamo mokinio krepšelio galima perskirstyti, tokiu būdu stengiamasi kompensuoti lėšų trūkumą kitose rajono mokyklose. Adomynės mokyklos krepšelyje stinga net 22 proc. gaunamo finansavimo, Rudilių ir Salamiesčio – po 16 proc.

Reforma – švelni

J. Trifeldienė susirinkusiuosius patikino, kad parengta reforma yra gana švelni – likviduota tik viena mokykla. Daugiafunkciais centrais tapusios įstaigos kaip tik galės dar labiau plėsti veiklą ir aktyvinti savo krašto bendruomenę.
Kur pasidės be darbo likę pedagogai, vedėja Tarybos nariams tiksliai atsakyti negalėjo. Tik pridurta, kad jiems darbo bus ieškoma.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video