2024/09/29

 

Leiskime vaikams klysti, bet nepulkime dėl klaidų plakti

Kupiškyje paskaitą skaitė šeimos santykių lektorius Vaidas Arvasevičius.
Autorės nuotrauka

Kovo 3 dieną Kupiškio kultūros centre Rokiškio rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro Kupiškio skyrius atžalas auginančius tėvus ir kitus žmones, kurie domisi vaikų auklėjimu, ugdymu, pakvietė į įdomią ir naudingą paskaitą. Kaip ugdyti pareigingą ir atsakingą vaiką, mokė trijų vaikų tėtis, sertifikuotas kūno psichoterapeutas, šeimos, karjeros ir gyvenimo būdo konsultantas, praktiškai taikantis vedų išmintį bei šiuolaikines psichologijos žinias, lektorius Vaidas Arvasevičius.

Tinkamai reaguokime į vaikų klaidas

Šiuolaikinę pedagogiką, psichologiją studijuojantis V. Arvasevičius daugiausia domisi šeimos santykiais, vaikais ir jų aplinka. Veda paskaitas, seminarus mokytojams, tėvams ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Yra dirbęs Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro konsultantu. Iki šiol konsultuoja pedagogus, tėvus, mokinius gyvenimo krypties pasirinkimo bei savo prigimties suvokimo, ateities planavimo per savęs pažinimą klausimais visos šalies mokyklose.

Tėvų ir vaikų santykiai – neišsemiama tema. Plačiai apie kylantį nesukalbėjimą tarp atžalų ir jų mamų, tėčių ir kalbėta paskaitos metu. Klystame visi – ir vaikai, ir mes, suaugę žmonės. Pasak lektoriaus, kad neapsunkintume savo vaikų gyvenimo, turime išmokti tinkamai reaguoti į jų klaidas.
Paskaitos metu aptarta atsakomybės, pareigingumo sąvoka, tai, kodėl vengiame būti atsakingi, iniciatyvūs.

Dažnos tėvų klaidos – per dideli lūkesčiai vaikų atžvilgiu, per didelis susirūpinimas, kad jų atžalos dar nėra labai savarankiškos, pareigingos, per mažai išsilavinusios ar ne tokios kultūringos, kaip mums norėtųsi.

Kupiškyje viešintis V. Arvasevičius teigė, kad principais, apie kuriuos dažniausiai kalba savo paskaitų metu, pagrįsti visi hierarchiniai santykiai, ne vien tėvų ir vaikų, bet ir vadovų bei jų pavaldinių, mokytojų ir mokinių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video