2024/04/30

 

Ar bus įvestas socializmas valstybinėse ligoninėse?

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Neseniai sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis prakalbo apie tai, kad valstybinėse ligoninėse visas gydymas būtų visiškai nemokamas. Ministras siūlo uždrausti bet kokius dabar egzistuojančius apsidraudusių pacientų primokėjimus. Jei taip nutiks, tai pacientas turės tenkintis nemokamu gydymu, kokį valstybė gali suteikti.

Lietuviams teks pabūti kuklesniems

Pagal dabartinius gydymo poreikius ir praktiką valstybė dengia maždaug 60 procentų gydymo išlaidų. Skaičiuojama, kad patys ligoniai už vaistus, kitas procedūras valstybinėse ligoninėse per metus primoka maždaug 3 milijonus litų. Sveikatos apsaugos ministras tikina, kad siūlomos naujovės tikslas – ne taupymas pacientų sąskaita, o kova su medikų machinacijomis per priemokas. Ministras svajoja įvesti tokią tvarką kaip Vokietijoje ar Skandinavijoje, kur visas gydymas valstybinėse ligoninėse yra nemokamas. Tik iki vokiečių ar skandinavų gydymo finansavimo Lietuvai labai toli, todėl mūsų ligoniams teks pabūti kuklesniems.

„Yra priemokų, neapskaičiuotų mokėjimų, neaprašytų procedūrų. Žmonės nežino, už ką moka. Pernai Valstybinė ligonių kasa gavo pustrečio šimto pacientų skundų dėl įvairių primokėjimų. Beveik pusė skundų pasitvirtino, todėl teks pacientams grąžinti pinigus. Be to, gydymo įstaigų finansus kontroliuojančios ligonių kasos nenumato, kokia tvarka ar kokią dalį pacientai kiekvienoje ligoninėje turėtų patys primokėti už suteiktas paslaugas ar vaistus“, – teigia užsimojęs įvesti tvarką sveikatos apsaugos ministras V. Andriukaitis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video