2024/09/25

 

Apie rajono piktžaizdes arba kas gadina mero įvaizdį

Kupiškio darbdavių klubas praėjusį penktadienį rajono merui Jonui Jaručiui turėjo daug klausimų.
Autorės nuotrauka

Praėjusį penktadienį, kovo 15 d., Kupiškio etnografijos muziejuje Kupiškio darbdavių klubas į savo susibūrimą pasikvietęs rajono merą bandė jį pabaksnoti dėl neveiklumo ir nesprendžiamų mūsų krašte merdinčio verslo, didėjančio nedarbo, emigracijos problemų. Tačiau viso labo išėjo tik lengvas pakutenimas.

Kritikavo dėl neveiklumo

Kupiškio darbdavių klubo prezidentas Zigmantas Aleksandravičius konstatavo, kad nedarbas, siekiantis per 17 proc., šiuo metu pati opiausia problema rajone. Pasak jo, tai vaizdžiai iliustruoja ir šiomis dienomis darbo biržoje nugirstas pavyzdys, kad į vieną pardavėjos vietą buvo atėję net 70 pretendentų. „Aš esu mero Jono Jaručio prašęs paskambinti Lietuvoje pievagrybių auginimo verslą plėtojančiam Kęstučiui Jusčiui. Keista, kad jūs nesugebėjote per pusantro mėnesio su juo susisiekti. O rajone toks klaikus nedarbas. Darbo biržos pateiktais duomenimis, vietos verslininkai per penkerius metus žada įkurti tik 10 proc. naujų darbo vietų. Jaunimui nėra darbo Kupiškyje. Kaip meras, jūs ne viską padarėte, kad padėtis pagerėtų“, – negailėjo kritikos rajono vadovui darbdavių klubo prezidentas.

Vardijo nuveiktus darbus

J. Jarutis neneigė, kad su Z. Aleksandravičiumi buvo tokia šneka apie kontaktų su K. Jusčiumi užmezgimą. Anot jo, bandęs susisiekti su tuo verslininku, tačiau nepavykę, nes šis buvo išvykęs į užsienį, o jo pavaldiniai, matyt, neinformavę savo vadovo apie jo skambutį, nors ir buvo žadėję.

J. Jarutis sutiko su teiginiu, kad vietiniai verslininkai negali sukurti 2 tūkst. darbo vietų ir kad verslo potencialo reikėtų pasidairyti kitur. „Norėtųsi, kad verslo vystymo procesai vyktų greičiau. Žuvivaisos verslo projektas kol kas vystosi pagal planą. Šiuo metu yra rengiamas teritorijos detalusis planas. Taip pat verslo reikmėms Savivaldybė formuos sklypą prie geležinkelio Subačiuje, o Kupiškyje jau yra suformuoti trys sklypai – 1,5 ha sklypas pramogoms priešais polikliniką ir buvusioje RSO teritorijoje 2 ha ir 1,5 ha sklypai pramonei ir sandėliavimui. Tie sklypai – galimybė rajone plėtoti verslą. Gal reikėtų didesnio ir pačių verslininkų aktyvumo, ne tik valdžios. Su rajoną lankiusiais ministrais kalbėta, kad reikėtų pramonės įmones iškelti iš didmiesčių į regionus. Ta mintis šalyje nenauja ir aptariama aukštesniuose valdžios sluoksniuose. Ar bus ta linkme kokių sprendimų, nežinia“, – vardijo valdžios pastangas prisidėti prie verslo pritraukimo į rajoną meras. Jis dar pridūrė, kad Aplinkos ministerija jau atrinko 16 per I etapą atnaujintinų namų rajone. Po poros mėnesių bus dar vienas kvietimas renovacijai ir tas sąrašas pasipildys.

Verslininkas Gintautas Mockus kalbėjo apie keistinus įstatymus, kurie trukdo verslininkams laisviau disponuoti žeme. Antai jis norėjęs išsinuomoti gretimą sklypą ir praplėsti savo bendrovės teritoriją, bet sužinojęs, kad galįs tik pirkti tą sklypą aukcione, o ne nuomoti. J. Jarutis patvirtino, kad Vyriausybės atstovė išaiškino, jog Savivaldybės misija tik suformuoti teritorijos detalųjį planą. O norintiems įsigyti tuos sklypus verslininkams aukcionus skelbtų Nacionalinė žemės tvarkymo tarnyba.

Baksnojo ir ragino baksnoti

Z. Aleksandravičius, išklausęs mero kalbos, teigė, kad žiaurių pretenzijų merui jie nereiškią, suprantą, kad daug sprendimų priklauso nuo aukščiausios valdžios. Bet tą valdžią nuolat reikia pabaksnoti ir savivaldos atstovams. „Manau, kad šiandien mums nereikia ir baseino. Nesugebame net ledo aikštelės žiemą išlieti. Kodėl nėra paprasčiausių treniruoklių aikštynų? Kupiškyje galėtų atsirasti 6–8 tokios aikštelės. Viena kainuotų apie 40 tūkst. litų“, – vėl negailėjo akmenukų į vietinės valdžios daržą darbdavių klubo prezidentas.

J. Jarutis sakė, kad apie treniruoklių aikšteles yra galvojama. Vasarą pirmasis treniruoklių aikštynas turėtų atsirasti Aukštupėnuose.
Z. Aleksandravičius iškėlė dar vieną seną rajono problemą – kodėl į visas svarbesnes vadovaujamas pareigas yra skiriami Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai. Dėl to prarandami kiti iniciatyvūs rajono žmonės. Siūlo keisti tokią taktiką ir strategiją, kuri yra pastebima ir Lietuvos mastu žemdirbiškose organizacijose.
J. Jarutis atsakė, kad nė vieno žmogaus jis nėra atleidęs dėl politinių pažiūrų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video