2024/09/25

 

Spaudos kioskas – atgyvena?

Uždarytas paskutinis spaudos kioskas Kupiškyje.
Autoriaus nuotrauka

Kas būtų, jei vieną rytą atsibustum, užmiršęs praėjusios dienos savo įpročius? Nekaip būtų, tektų iš naujo mokytis kasdieniškų orientacijos ženklų. Eini mieste Vytauto gatve, ir kojos pačios neša link spaudos kiosko pasižvalgyti, kas ten nauja ir įdomu.
Kioskas tebestovi, tik ne ką ten įžvelgsi pro nuleistas žaliuzes. Ir nėra ko paklausti, nes durys užrakintos.

„Kada tas kioskas dirba, kiek einu, vis uždarytas“, – anądien užkalbino gatvėje nepažįstamasis.
Artimiausios parduotuvėlės šeimininkė sako, kad kioskas suvis uždarytas, o galėtų veikti, taip patogu būdavę čia pat išbėgus nusipirkti kokį laikraštį…

Ko paklausti apie pokyčius Kupiškyje, tikėtina, daugiausiai žino internetas. „Lietuvos spaudos“ bendrovė reorganizuota, pasikeitė jos šeimininkai, nuo 2007 metų intensyviai optimizuojama ir modernizuojama. Ką tai reiškia? Dalis kioskų uždaromi, dalis pertvarkomi, perkeliami į kitas didesnio judrumo vietas. Taip daroma didžiuosiuose miestuose. Kupiškis ne toks.

„Lietuvos spaudos“ ir „R-kiosk“ kioskų tinklą šiuo metu valdo UAB „Reitan Convenience Lithuania“, norvegiško kapitalo įmonė. Šios įmonės rinkodaros vadovė Ieva Bingelytė-Anciukevičienė mielai paaiškina situaciją.

„Šiuo metu bendrovė intensyviai optimizuoja savo veiklą ir dėl šios priežasties uždaro nepelningai dirbančias prekybos vietas. Viena iš jų buvo „Lietuvos spaudos“ kioskas Kupiškyje. Bendrovė buvo priversta uždaryti spaudos kioską dėl itin neigiamų pelno rodiklių – per pastaruosius kelerius metus smarkiai krito pardavimai ir daugiau nei trečdaliu sumažėjo pirkėjų skaičius. Šis kioskas uždarytas ir dėl to, kad didžiąją dalį jo produktų sudarė spauda ir saldumynai, o šios prekių grupės nebuvo kioske paklausios“, – sakė I. Bingelytė-Anciukevičienė.

Pasak rinkodaros vadovės, bendrovės veiklos strategijos tikslas yra užtikrinti franšizės principu paremtą patogų apsipirkimą parduotuvių tinkle visoje Lietuvoje. Bendrovė daug dėmesio ir investicijų skiria aukščiausiai produktų kokybei bei rūpestingam klientų aptarnavimui. Žinoma, čia kalbama apie pelno duodančius pirkėjus Lietuvoje, Kupiškis tam išrinktųjų žemėlapiui nebepriklauso.
Dabar Kupiškyje nebėra nė vieno spaudos kiosko, veikęs Kraštiečiuose uždarytas jau prieš kelerius metus.

Yra dar viena galimybė – spaudos, žurnalų, kalendorių ir įvairių suvenyrinių smulkmenų galima gauti „Lietuvos pašto“ skyriuje, Gedimino gatvėje. Bet ir čia darbuotojos ne itin smagiai nusiteikusios. Nebėra spaudos įvairovės, nebėra įprastų dienraščių, regiono laikraščių. Pirkėjai jų teiraujasi, tačiau pirkimas daug mažesnis. Nes sumažėjo Kupiškyje ir gyventojų. O žinant pasiūlos skurdą, kam veltui duris bevarstyti? Užtat Savivaldybės viešosios bibliotekos skaitykloje prie kasdienių laikraščių kartais ir eilutės susidaro. Galima tik džiaugtis, kad bent čia nauda ir pelnas nėra svarbiausi modernizavimo, optimizavimo ir pertvarkų stimulai.

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video