2024/09/25

 

Priešgaisrinės tarnybos šimtmetis – tarsi kraštiečių suėjimas

Kaip ir prieš šimtą metų centrine Kupiškio Gedimino gatve, aidint pučiamųjų orkestro maršams, pražingsniavo tądien savo tarnybos įkūrimo garbingą jubiliejų minėję mūsų krašto ugniagesiai.
Autorės nuotrauka

Praėjusį penktadienį Kupiškio ugniagesiai šventiškai ir trankiai paminėjo savo tarnybos įkūrimo 100-ąsias metines. Kupiškio bažnyčioje ta intencija aukotos šv. Mišios. Po jų ugniagesių eisena patraukė centrine Gedimino gatve kultūros centro link. Eisenos priekyje traktoriuko priekaboje įsitaisęs važiavo ir nuotaikingus maršus atliko Kupiškio pučiamųjų orkestras (vad. Saulius Laucius). Šventėje buvo atvykusių aukšto rango svečių iš Seimo, Vidaus reikalų ministerijos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento bei jo struktūrinių padalinių, Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato.

Meniški pamarginimai

Viskas tarsi atkartojo tarpukario metų fotografijose regėtus vaizdus, bet buvo kitaip – ta pati miesto gatvė, tik jau ne akmenimis grįsta; pučiamųjų orkestras, gaila, ne pačių ugniagesių kaip kadaise; nebuvo anuomet ir tokių gaisrinių automobilių, kurie užbaigė šventinę eiseną.

Deja, ir pačių ugniagesių uniforma (kai kurie žingsniavo ir be jos) atrodė ne tokia įspūdinga, kaip senovinėse fotografijose. Tik eiseną stebintys praeiviai, palyginti su anų laikų žmonėmis, buvo stilingesni.

Šventės dalyviams ir svečiams kultūros centro fojė iš Kupiškio viešosios bibliotekos archyvo surengta fotografijų paroda, kurioje, pasak šios bibliotekos Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėjos Danutės Baronienės, užfiksuota kelių dešimtmečių ugniagesių veikla mūsų krašte, šioje srityje dirbę ir tebedirbantys žmonės. Išsamiau kupiškėnų ugniagesių istorija bus gvildenama straipsnyje, rengiamame leidinių ciklui apie Lietuvos valsčius ir skirtame Kupiškiui.

Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistė Irena Mockuvienė papasakojo apie moksleivių plakatų parodą „Kupiškio gaisrinei 100“. „Čia eksponuoti buvo atrinkti trijų amžiaus grupių 25 geriausi moksleivių darbai iš maždaug 300 pateiktų. Tokie konkursai moko vaikus saugiai elgtis su ugnimi ir gamtoje, ir buityje, o ištikus nelaimei nepasimesti“, – sakė parodos kuratorė ir palinkėjo ugniagesiams ir toliau dirbti atsakingai, pasiaukojamai ir būti pavyzdžiu mūsų mokiniams.

Didelio susidomėjimo sulaukė ir asmeninė mūsų kraštiečio Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojo Vygando Kurkulio įvairių šalių ugniagesių šalmų kolekcija.

Apie garbę, tęstinumą ir pažadus

Po parodų atidarymo ugniagesių šventė buvo pratęsta didžiojoje kultūros centro salėje. Šventinio minėjimo pradžioje Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Virginijus Greičius sakė: „Būti ugniagesiu gelbėtoju – didelė garbė. Tauta gerbia mus ir didžiuojasi mumis, reikšdama didžiulį pasitikėjimą. Visada turime tai prisiminti.“

Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Algirdas Rudys kalbėjo, kad per šimtą metų kupiškėnai ugniagesiai ne kartą įrodė, jog yra reikalingi žmonėms. Ši profesija mūsų krašte buvo populiari, ją rinkosi ištisos dinastijos – tai Kurkuliai, Uldukiai, Zulonai, Vyšniauskai. Antai Boleslovas Vyšniauskas buvo priešgaisrinei apsaugai atidavęs apie keturiasdešimt metų. Tėvo pėdomis pasekė du sūnūs ir du anūkai. „Kupiškis yra ir mano širdyje palikęs daug gera. Čia užaugau ir gyvenau, čia 4,5 m. vadovavau priešgaisrinei tarnybai ir su kolegomis populiarinau priešgaisrinę apsaugą“, – sakė A. Rudys.

Ugniagesių Vyšniauskų dinastija su mama ir močiute (iš kairės): Dainius, Egidijus, Zofija, Algirdas ir Audrius.

Autorės nuotraukos

Kitas mūsų kraštietis, Vidaus reikalų ministerijos vyr. patarėjas, buvęs ilgametis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovas generolas Kazys Zulonas prisipažino jaučiąs kaltę, kad Kupiškiui iki šiol nepavyko pasistatyti naujos gaisrinės. Jis perdavė vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko sveikinimus.

Savo sveikinimo kalboje rajono meras Jonas Jarutis aukšto rango svečių prašė išlaikyti ugniagesybą prioritetine mūsų gyvenimo sritimi. „Daug paslaugų tolsta nuo žmonių. Tačiau negalima leisti, kad ir ugniagesiai gelbėtojai nutoltų“, – teigė rajono vadovas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas V. Kurkulis kalbėjo: „Gal dalis atsakomybės, kad kupiškėnai neturi naujos gaisrinės, ir gula ant departamento pečių. Tačiau ne tiek daug tų senų gaisrinių Lietuvoje belikę. Gal tai vertybė? Yra sakoma, jei negali situacijos pakeisti, keisk požiūrį.“ Jis kupiškėnams ugniagesiams perdavė ir departamento direktoriaus Remigijaus Baniulio palinkėjimus ir nudžiugino prasitaręs, kad šiemet Kupiškio priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba sulauks naujo gaisrinio automobilio.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video