2024/09/24

Subatėnams stinga žemės kapinėms

Lietuvoje kasmet plečiasi kapinių plotai. Kai kurios šalies savivaldybės jau susiduria su nauja problema – stinga žemės kapinėms. Pastaruoju metu vis dažniau šnekama, kad šią problemą padėtų išspręsti palaikų kremavimas. Kolumbariumai – nišos urnoms su velionio pelenais saugoti – užima kur kas mažesnį žemės plotą nei tradicinės kapavietės.

Naujosios laidojimo tradicijos gali greitai įsitvirtinti. Juolab kad Kėdainiuose netrukus pradės veikti modernus krematoriumas, o emigruojančių ir negalinčių nuolat prižiūrėti artimųjų kapų tautiečių nė kiek nemažėja.

Mūsų rajone kai kuriose seniūnijose irgi greitu laiku prireiks plėsti kapines ir, atrodo, jog šis procesas nebus labai sklandus ir paprastas.

Sanitarinių zonų apsuptyje

Subačiaus seniūnijos seniūnas Vidmantas Paliulis sakė, kad jau baigiasi laidojimo vietos Stračnių kapinėse, o Subačiaus miestelio kapinėse galima laidoti tik šeimos kapavietėse. Čia vietos naujoms kapavietėms jau nebėra. Šios abejos kapinės – didžiausios seniūnijoje.

Stračnių kapines realiausia plėsti čia pat už keliuko, vedančio per geležinkelį. Ten joms būtų galima suplanuoti per pusę mažesnį už dabartinį, maždaug 40-50 arų plotą. Tačiau dėl tos žemės reikėtų tartis su AB „Lietuvos geležinkeliai“. Tas plotas patenka į geležinkelio sanitarinės apsaugos 50 m zoną. Pasak seniūno, geležinkeliečiai yra linkę sutikti, kad tai apsaugos zonai užtektų ir 20 m.

Kapinės galėtų plėstis ir į Stračnių kaimo pusę, bet su tuo nesutinka jo gyventojai. Be to, pernelyg priartėti prie kaimo neleidžia nustatytos sanitarinės zonos normos. Dėl tos pačios priežasties šių kapinių nebegalima plėsti nei į Viešintos upelio pusę, nei į žvyro karjero pusę.

V. Paliulis prisiminė, kad Subačiaus miestelio kapines buvo norėta plėsti į miestelio pusę dar dirbant seniūnui Antanui Varnui. Ten iki sanitarinės zonos kažkiek laisvo ploto yra. Tačiau tam irgi pasipriešino gyventojai. Buvo minčių naujas kapines rengti priešais senąsias, kitoje kelio pusėje. Ten yra privati žemė. Dėl jos pirkimo Savivaldybei reikėtų derėtis su jos savininkais. Tačiau prasidėjusi ekonominė krizė šių planų kol kas neleido įgyvendinti.

Paklaustas, ar neketinama kapinėse rengti kolumbariumo ir taip švelninti žemės kapinėms stygių, seniūnas sakė, kad pagal 2008 m. Vyriausybės patvirtintas kapinių tvarkymo taisykles naujai įrengiamose kapinėse reikėtų numatyti vietą ir kolumbariumui, ir pelenų išbarstymui. Kol kas žmonės konservatyvūs. Seniūnijoje girdėjęs tik apie vieno žmogaus norą, kad jo palaikai po mirties būtų kremuoti.

Šimonių seniūnijos seniūno pavaduotoja Audronė Jankauskienė sakė, kad artimiausiu metu plėsti seniūnijos kapinių nereikės. Tačiau Šimonių kapinaitės labai sparčiai pildosi. Pirmiausia čia turėtų iškilti jų plėtros klausimas. „Aplinkui nederlinga, bet privati žemė. Norint platinti kapines reikės Savivaldybei tartis su jos savininkais“, – teigė pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video