2024/09/24

Aukštaitijoje pritilo mūsų rajono verslininkų balsai

Šiemet rugsėjo 30 d. – spalio 2 d. Panevėžio „Cido“ arenoje vyko šešioliktoji tradicinė tarptautinė paroda „EXPO Aukštaitija 2011“. Joje dalyvavo verslininkai ne tik iš Panevėžio regiono, bet ir iš visos Lietuvos, taip pat svečiai iš Baltarusijos, Latvijos, Lenkijos. Buvo demonstruojama apie 180 įvairių įmonių ir organizacijų stendų.

Deja, mūsų rajono verslininkų tarp jų nebuvo.

Sutrukdė reorganizacija

Ankstesniais metais rajono verslininkus vykti į šią parodą visuomet paskatindavo tuometinis Verslo informacijos centras. Kaip buvo šiemet?

Pasak VšĮ Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centro vadovės pareigas laikinai einančios Editos Žalnieriūnienės, šiais metais tam Centro biudžete nebuvo skirta lėšų. Tokiose parodose ekspozicijų plotas nepigus. Mokestis priklauso nuo kvadratūros. Paprastai reikalaujama, kad reklamai būtų skirta ne mažiau kaip 4 kv. m. Dar reikia sumokėti dalyvio mokestį 250-300 Lt be PVM. Pirmaisiais veiklos metais Centras rajono verslininkams išpirkdavo šios parodos ekspozicinį plotą. 2008 m. rajono Verslo informacijos centrui tai atsiėjo 2 200 Lt. Vieną kartą net buvo pasirūpinta, kad rajono verslininkai savo produkciją pareklamuotų ir Lietuvos EXPO parodų rūmuose Vilniuje. Tačiau sumenkus finansiniams ištekliams, vykdant šiuo metu Centro darbo pertvarką, nebeagituoti ir verslininkai, kad toje parodoje dalyvautų. Tiesa, jiems informacijos apie Panevėžyje vyksiančią parodą tikrai neturėjo stigti. Jie buvo organizatorių kviečiami ir asmeniškai. „Anksčiau visos Aukštaitijos parodoje-mugėje aktyviai dalyvaudavo 3-4 rajono įmonės. Vėliau verslininkai darėsi vis pasyvesni. Antai pernai apie Kupiškį berods užsiminta tik Panevėžio apskrities turizmo informacijos stende. Be to, pastaruoju metu ir Lietuvoje, ir užsienio šalyse vyksta ne viena verslo paroda. Įmonės ir organizacijos gali pasirinkti, kur joms naudingiau save parodyti. Norint visur dalyvauti reikia ir piniginę storesnę turėti“, – teigė pašnekovė.

Priklauso nuo požiūrio

Kupiškio r. verslo darbdavių klubo prezidento Zigmanto Aleksandravičiaus nuomone, dalyvauti verslo parodose visais atžvilgiais naudinga ir norintiems pirkti, ir norintiems parduoti. „Patirtis rodo, kad negali žinoti, iš kurios pusės naujas klientas pasirodys. Sena liaudies patarlė sako – vilką kojos peni. Taip ir verslininką. Nebūtina kažką eksponuoti. Svarbu ir pamatyti. Parodose gali betarpiškai pabendrauti su verslo partneriais, konkurentais. Aš kasmet savo lėšomis važiuoju į Vokietijoje rengiamą žemės ūkio parodą „Žalioji savaitė“ ir ten randu peno savo naujiems sumanymams. Artimiausiu metu žadu nukeliauti į Maskvoje rengiamą žemės ūkio parodą „Auksinis ruduo“. Įdomu bus pabendrauti su Rusijos žemdirbiais, sužinoti, kuo jie gyvena, kokia jų verslo politika. Kiek galiu, skatinu ir kitus žmones, kad jie domėtųsi verslo naujovėmis, neapsiribotų tik nuolatiniais verslo partneriais, plėstų akiratį“, – kalbėjo pašnekovas.

Z. Aleksandravičiui kelia nuostabą, kad net dėl vietinių parodų-mugių kartais bendros kalbos neranda kelios giminiškos organizacijos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video