2024/09/24

Pirmasis Tarybos posėdis su išdavystės kvapu opozicijoje

Ketvirtadienį su jauduliu į pirmąjį rajono Tarybos posėdį rinkosi vasario pabaigoje išrinkti rajono Tarybos nariai. Darbotvarkėje buvo tik keletas klausimų, tačiau nuo jų priklausė, kas valdys mūsų rajoną ateinančius ketverius metus.

Prisiekė būti sąžiningi

„Remdamasis Vietos savivaldos įstatymu, pirmame posėdyje pirmininkausiu aš, – sakė posėdį pradėjęs Kupiškio r. savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis. – Į posėdį atvyko ir užsiregistravo 25 Tarybos nariai.“ Paskelbus posėdžio pradžią buvo sugiedotas Lietuvos himnas.

Rinkimų komisijos pirmininkas priminė Vietos savivaldos įstatymo 22 str. 1 d., kurioje sakoma, kas yra Tarybos narys. „Naujai išrinkto Tarybos nario įgaliojimai prasideda, o ankstesnės Tarybos nario įgaliojimai baigiasi, kai naujai išrinkta Savivaldybės taryba susirenka į posėdį ir Tarybos nariai jame prisiekia. Savivaldybės tarybos narys turi pasirinkti vieną iš priesaikos tekstų, kurių skiriasi tik paskutinis sakinys. Vienas jų baigiasi sakiniu „Tepadeda man Dievas“, o kitas – be šio sakinio.

Visų Tarybos narių priesaiką priėmė Savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas R. Aukštikalnis. Tarybos nariai prisiekė abėcėlės tvarka, stovėdami priešais Savivaldybės rinkimų komisijos pirmininką, padėję ranką ant Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir skaitydami pasirinktą priesaikos tekstą. Baigę skaityti tekstą Tarybos nariai pasirašė vardinį priesaikos lapą, o priesaiką priėmęs R. Aukštikalnis įteikė Tarybos nario pažymėjimą.

„Aš … prisiekiu gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai atlikti visas Savivaldybės tarybos nario pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių gyventojų teises ir viešuosius interesus. Tepadeda man Dievas“, – tokius priesaikos žodžius tarė rajono Tarybos nariai. Antrąjį priesaikos variantą, kurio pabaigoje nėra paskutinio sakinio – „Tepadeda man Dievas“ – pasirinko tik vienas Tarybos narys – Jonas Blaževičius.

Rinkimai

Prisiekus visiems Tarybos nariams sudaryta balsų skaičiavimo komisija, kurioje buvo po vieną kiekvienos partijos atstovą: Socialdemokratams atstovavo Andrius Kleniauskas, Valstiečiams liaudininkams – Genė Žilinskienė, Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) – Valentinas Beinoris, Darbo partijai – Antanas Vaclovas Sutkus, Nepartinių ir nepriklausomų koalicijai – Rasa Šaltenienė. Komisija stebėjo, kaip vyko mero ir mero pavaduotojo rinkimai, skaičiavo balsus.

Rinkimų komisijos pirmininkui paprašius pateikti partijoms kandidatus į mero postą, koalicijos rajono Taryboje, kurią sudaro socialdemokratai ir valstiečiai liaudininkai, vardu kalbėjęs Leonas Apšega pasiūlė Joną Jarutį, o TS-LKD partijos vardu Valentinas Beinoris – Nepartinių ir nepriklausomų koalicijai priklausantį Povilą Gurklį.

Visgi rinkimai iš dviejų kandidatų neįvyko, nes P. Gurklys savo kandidatūrą atsiėmė: „Politinėse konsultacijose nesurinkęs reikiamo palaikymo, savo kandidatūrą atsiimu.“

Jonas Jarutis sutiko kandidatuoti į mero pareigas – jo atsakymas buvo tvirtas ir trumpas: „Sutinku kandidatuoti, meru galiu dirbti ir nuo šiandien.“ Šis kandidatas pristatė koalicijos veiklos programą ir kvietė visas partijas atmetus savo ambicijas dirbti rajono gerovei. Pradžia galėtų būti balsavimas palaikant jo kandidatūrą.

Slaptu balsavimu rajono Savivaldybės meru antrajai kadencijai išrinktas Jonas Jarutis. Už jo kandidatūrą balsavo 18 Tarybos narių, prieš – 7.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video