2024/09/24

Skelbiamas karas valkataujantiems šunims

Pavasarį nutirpus sniegui gyventojus itin erzina žaliosiose miesto zonose šunų paliktos krūvelės. Tačiau dar didesnį rūpestį kelia palaidi, be priežiūros likę keturkojai. Jų šeimininkams valdžia paskelbė ultimatumą – kiekvienas gyvūnėlis privalo būti užregistruotas. To nepadariusių gyventojų laukia piniginės baudos, o palaidų šuniukų – dozė migdomųjų.

Problemos dėl šunų

Pavasarį, kaip ir kiekvienais metais, tarp gyventojų kyla didžiausios diskusijos dėl mieste laikomų keturkojų priežiūros. Žmones itin pykdo netvarkingai savo gyvūnėlius vedžiojantys kaimynai.

Šiems Kupiškio mieste galiojančias gyvūnų laikymo ir priežiūros taisykles neseniai priminė ir pagrindinio daugiabučių namų administratoriaus, bendrovės „Kupiškio komunalininkas“, darbuotojai. Kiekvieno namo laiptinėje iškabinti lapeliai, primenantys, kur mūsų mieste yra nustatytos šunų vedžiojimo teritorijos. Taip pat įspėjama, jog žmonės privalo savo gyvūnėlius vedžioti su antsnukiais ir surinkti jų išmatas.

Atšilus orams itin aktuali tampa ir palaidų šunų problema. Šiuo klausimu pirmadienį į pasitarimą su rajono meru Jonu Jaručiu rinkosi seniūnai, Kupiškio rajono policijos komisariato, Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos atstovai, bendrovės „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys bei rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresnysis specialistas Antanas Odinas.

Su meru susitikę rajono seniūnai patikino, kad didelių problemų dėl šunų savo teritorijose neturi. Tačiau kartais ir vienas toks keturkojis pridaro nemenkos žalos.

„Štai atklydo į Palėvenėlę šuo ir papjovė keturias vištas. Gyventojai kviečia mane, bet kur man jį dėti“, – sakė Alizavos seniūnas Antanas Alkauskas.

„Manau, kad valkataujančius gyvūnus reikia naikinti“, – savo nuomonę išsakė ir Kupiškio seniūnijos vadovas Julius Vytautas Semėnas.

Reikia licencijos vietoje

„Kaip galėtume išspręsti šią bėdą? Žmonės skundžiasi dėl palaidų šunų, užregistruota ir viena kita byla dėl apkandžiotų gyventojų“, – į susirinkusiuosius kreipėsi rajono meras.

Pasak jo, anksčiau, kai rajone būdavo vykdomi reguliarūs reidai, kurių metu gaudyti ir naikinti valkataujantys šunys bei katės, efektas jausdavosi ne vienerius metus. Visą įrangą be priežiūros rastiems gyvūnams gaudyti ir naikinti turėjo bendrovė „Kupiškio komunalininkas“. Tačiau dabar gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymas itin apribojo tokius veiksmus ir įmonė nebevykdo šių darbų.

Šiuo metu valkataujančius šunis gali gaudyti tik licenciją tam turinčios įmonės. Mūsų rajoną aptarnauja iš Alytaus atvykstantys „Nuaro“ šungaudžiai. Tokia paslauga Kupiškiui kainuoja apie 1 000 litų.

Dėl tokių lėšų alytiškių vizitai nebūna tokie dažni, kaip reikėtų. Todėl mero nuomone, Kupiškio rajonas turėtų ir vėl įsigyti licenciją šunims gaudyti.

Pirmiausiai – registruoti

Pasitarime dalyvavusių asmenų įsitikinimu kovą su be priežiūros paliktais šunimis reikėtų pradėti nuo privalomos registracijos. Mero pritarimu nuspręsta, kad miesto gyventojai iki gegužės 31 dienos privalo užregistruoti savo keturkojus. Taip pat būtina parūpinti jiems registracijos pasus ir žetonus. Juos šeimininkai privalės turėti vedžiojadami šunis lauke.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video