2024/09/24

Komunalininkus slegia senų nuostolių našta

Šiomis dienomis visiems UAB „Kupiškio komunalininkas“ darbuotojams buvo įteikti atleidimo iš darbo lapeliai. Bendrovės administracija teigia, jog tai susiję su jų vykdomos veiklos optimizavimu. Tačiau kai kurie šios įmonės darbuotojai teigė nieko iki šiol nežinoję apie numatomas pertvarkas jų darbovietėje ir dėl to labai nerimaujantys.

Bando tilpti į mažesnį biudžetą

UAB „Kupiškio komunalininkas“ yra viena iš Savivaldybės bendrovių. Tad apie susidariusią padėtį šioje įmonėje pirmiausia pasiteiravome Savivaldybės uždarųjų akcinių bendrovių valdybos pirmininko, Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio. Jis informavo, kad kovo 28 d. buvo gautas šios bendrovės direktoriaus prašymas leisti pertvarkyti bendrovės veiklą. Kovo 30 d. Valdyba nusprendė pritarti šiam prašymui. Po šios pertvarkos bendrovėje nebeliks Sanitarinio valymo ir Želdynų priežiūros tarnybų. Jas sujungus atsiras Aplinkotvarkos tarnyba. Vietoje panaikintų želdynų priežiūros meistro ir dviejų tarnybų vadovų pareigybių bus viena tarnybos vadovo ir dvi meistrų pareigybės. Nutarta atsisakyti 10 valytojų etatų. Miestas bus valomas kas antra diena, padidinti valytojams valymo plotai. Ž. Aukštikalnis pripažino, kad švaros ir geros tvarkos mieste gal ir nepavyks užtikrinti kaip ankstesniais metais, bet kitos išeities nėra. Savivaldybė yra pagrindinė šios bendrovės viešųjų teritorijų tvarkymo paslaugų pirkėja. Jai toms paslaugoms pirkti stinga lėšų. „Rajono biudžetas šiemet faktiškai beveik 2 mln. litų mažesnis nei buvo. Miesto tvarkymui šiais metais taip pat skirta maždaug 600 tūkst. litų mažesnė suma. Taigi bendrovė, dar prieš mėnesį sužinojusi visa tai, pati ėmėsi iniciatyvos ekonomiškiau tvarkytis, kad metų gale nepatirtų didžiulio įsiskolinimo“, – teigė pašnekovas.

Pelnas – į kiaurą maišą

Pasiteiravus, kodėl bendrovė niekaip neišbrenda iš nuostolių, trumpina darbo savaitę, taupumo sumetimais pertvarko tarnybos darbą, nors, pvz., praėjusius metus užbaigė pelningai, didžiuliai pinigai yra surenkami iš gyventojų ir kitų ūkio subjektų už šiukšlių išvežimą, Ž. Aukštikalnis atsakė, jog šios įmonės pelnas paskirstomas buvusiems nuostoliams dengti. Nuo įmonės įsikūrimo pradžios 1995 m. UAB „Kupiškio komunalininkas“ yra susikaupęs 528 tūkst. 796 litų nuostolį. Be to, ir ne kiekvienais metais komunalininkams pavyksta metus baigti pelningai. Antai užpernai jie buvo patyrę apie 60 tūkst. litų nuostolio.

O gal būtų geriau inicijuoti šios Savivaldybės įmonės bankrotą ir nurašius visas skolas atversti naują įmonės veiklos puslapį? Ž. Aukštikalnis atsakė, jog apie UAB „Kupiškio komunalininkas“ bankrotą negalvojama. Skolas galima nurašyti ir įmonės akcininkams sumažinus įstatinį kapitalą. Tačiau panašių žingsnių kol kas šios įmonės akcininkė rajono Taryba nesiruošia imtis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video