2024/09/24

Vyriausybės malonė – našta Savivaldybei

Rajono Savivaldybė gavo nelengvą Vyriausybės galvosūkį – ankštame socialinių išmokų ir kompensacijų biudžete rasti užsilikusių lėšų socialinių darbuotojų atlyginimams pakelti. Ministrų kabinete nuspręsta, kad šie specialistai per menkai vertinami, palyginti su pedagogų ar kultūros darbuotojų užmokesčiu. Tik, žinia, kad jau praeitą mėnesį mūsų rajono Savivaldybės Socialinės paramos skyrius pašalpų gavėjus gąsdino lėšų trūkumu.

Paskaičiuoti iš pašalpų

Praėjusio mėnesio pabaigoje socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas kreipėsi į savivaldybių merus ir administracijos vadovus, ragindamas pasinaudoti galimybe bent kiek padidinti atlyginimus socialinį darbą dirbantiems specialistams. Mat jų atlygis šiuo metu itin smarkiai atsilieka nuo darbo krūvio.

Socialiniai darbuotojai pastaraisiais metais priversti priimti žymiai daugiau klientų nei anksčiau, tai lėmė išaugęs socialinių pašalpų gavėjų skaičius. O šių specialistų vidutinis užmokestis 2010 metų trečiąjį ketvirtį buvo beveik 620 litų mažesnis nei vidutinis darbo atlyginimas. Jie gauna mažesnes algas nei kultūros darbuotojai, pedagogai. Būtent todėl ministerija susirūpino socialinių darbuotojų algomis.

Todėl nuo šių metų vasario 1 dienos Vyriausybė leido savivaldybėms nepanaudotas specialiąsias tikslines dotacijas, numatytas socialinėms išmokoms ir kompensacijoms administruoti, o nuo spalio 1 dienos – nepanaudotas specialiąsias tikslines dotacijas, numatytas socialinėms išmokoms ir kompensacijoms skaičiuoti ir mokėti, skirti biudžetinių įstaigų socialinių darbuotojų, socialinių darbuotojų padėjėjų ir seniūnijų specialistų, dirbančių socialinį darbą (pagal pareigybės aprašymą), priedams ir priemokoms iki 50 procentų darbuotojo tarnybinio atlyginimo dydžio bei valstybinio socialinio draudimo įmokoms mokėti.

Jei liks – svarstys

Kupiškio rajono savivaldybė kol kas dar svarsto, kaip pasielgti. Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Laimos Bartulienės, socialinių darbuotojų ir socialinių darbuotojų padėjėjų atlyginimai iš tiesų yra maži, kai lyginame, kokį sunkų ir pavojingą darbą jie atlieka.

Tačiau galimybė jiems finansiškai padėti bus aiškesnė baigiantis pirmajam metų ketvirčiui. Tuomet Savivaldybė galės paskaičiuoti, kiek nepanaudotų lėšų lieka. Jei jos visos bus paskirtos administravimui ir socialinėms išmokoms bei kompensacijoms mokėti, tai priedų mūsų rajono socialiniai darbuotojai negaus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video