2024/09/24

Sveikatos apsaugą gelbsti tik mielaširdystė

Rajono gyventojams šiuo metu bene pati skaudžiausia pokalbių tema – medicinos paslaugos, jų prieinamumas pas mus. Dėl esamos padėties kilo daug ginčų, kalbų. Įvairių institucijų ir įvairaus rango valdininkų apsilankymų sulaukė mūsų rajonas.

Rodosi, kad dėmesio medicinai tikrai netrūksta. Visgi konkreti situacija parodė priešingą dalyką.

Jaučiasi taksistais

Kupiškio greitoji medicinos pagalba (GMP) yra Pirminės asmens sveikatos priežiūros centro padalinys. Šiuo metu ten dirba 16 slaugytojų ir 11 vairuotojų. Rajono gyventojus dienomis aptarnauja 2,5 brigados, o nuo 20 val. lieka 2 brigados. Per parą vidutiniškai sulaukiama apie 17 GMP iškvietimų, per mėnesį jų susidaro apie 500. Per metus į Panevėžio ir aplinkinių rajonų ligonines išvežama daugiau kaip 1000 ligonių. Paskutiniu metu padaugėjo atvejų, kai į kitas rajonų ligonines vis daugiau išvežama neurologiniais susirgimais besiskundžiančių ligonių, nes Kupiškio ligoninė negali jų gydyti, kol nėra tomografinių tyrimų – ligoninei nuo to priklauso įplaukos iš Teritorinės ligonių kasos.

„Kartais situacijos beviltiškumą savo kailiu pajaučia tie žmonės, kurie laukia skubios pagalbos. Jeigu tuo metu mūsų abi brigados yra Panevėžyje, niekuo negalime jiems skubiai padėti. Jeigu nereikia laukti, kol bus apžiūrėtas ligonis, GMP automobilis iš Panevėžio į Kupiškį grįžta po 1,15 val., tačiau nutinka taip, kad ten ne vieną valandą tenka pralaukti“, – sakė greitosios medicinos pagalbos slaugytoja Virginija Inčerauskienė.

Seniau medikų darbą labai trukdžiusių melagingų iškvietimų sumažėjo. Dabar GMP dispečeris kompiuteryje mato skambinančiojo telefono numerį. „Šį pavasarį buvo laikotarpis, kai GMP vis buvo kviečiama į Alizavą. Kaip vėliau paaiškėdavo, tai buvo melagingi iškvietimai, – sakė V. Inčerauskienė. – Mūsų darbą trukdo ne tik tokie bereikalingi iškvietimai, bet ir girti asmenys. Ne kartą medikai buvo iškoneveikti, apstumdyti, todėl dažnai į pagalbą tenka kviestis policijos pareigūnus. Nors ir gaila, skubios medicinos pagalbos suteikiame tik apie 40 procentų, likusioji dalis – kitos paslaugos, kurių neturėtume teikti. Kartais pasijuntame esantys taksistai“.

Kursai – per brangūs

Pasak PASPC vyr. administratorės Rimos Grybauskienės, įvykus nelaimei, žmogaus išgyvenimas priklauso ne tik nuo traumos ar ligos sunkumo, bet ir nuo laiku suteiktos pirmosios pagalbos. Laiku ir kvalifikuotai suteikta pagalba ne tik padeda ligoniui išgyventi po sunkių traumų, bet ir palengvina jų padarinius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video