2024/09/23

Leonidas Donskis: „Mes kerpame sparnus sau“

Europos Parlamento narys Leonidas Donskis aplankė Kupiškio visuomenę. Susitikimas vyko viešojoje bibliotekoje, susirinkusiųjų čia netrūko. Kalbėdamas tema „XXI a. Lietuva: vizijos ir iššūkiai“ L. Donskis aptarė dabartinę Lietuvos situaciją pasaulio geopolitikos kontekste, lygino tarpukario ir dabartinę Lietuvą ekonominiais, politiniais ir intelektualiniais aspektais, gvildeno skaudžiausias šiandienos Lietuvos problemas: didžiulio masto emigraciją, iškreiptą viešąją erdvę ir kitas.

Leonidas Donskis savo kalbą pradėjo ne itin džiaugsminga tema, tai yra, kokios problemos kankina ne tik Lietuvos valstybę, bet ir visą Europos Sąjungą. Europarlamentaras akcentavo, kad Lietuva per du pastaruosius dešimtmečius sukūrė stabilią šalies politiką, nors pradėjo nuo nulio. Tapome Europos Sąjungos, NATO nariai. Svečias paminėjo, kad 2013 metais Lietuvos valstybė pirmininkaus Europos Parlamente, tai svarbus žingsnis, nes reikės turėti gerą idėjų paketą.

Europarlamentaras aptarė šiandieninę Europos Sąjungos padėtį, pasak jo, Pietų Europa tapo silpnąja grandimi, tai yra Graikijos ir Portugalijos šalys, o vienos iš stipriausių – Estija ir Švedija. Lietuva taip pat pati sprendžia problemas, neužmesdama sunkumų kitoms šalims. Pasak L. Donskio, pagrindinės problemos, kurios kankina ne tik Lietuvą bet ir visą Europą, tai Europos tapatybės krizė, emigracija.

Svečias akcentavo emigracijos problemą. Ją įvardijo kaip šiandieninę Lietuvos rykštę. Pasak L. Donskio, mūsų šalyje įsiviešpatauja visuomenės negatyvizmas. Šalį valdo negatyvi informacija, nes gera naujiena tampa bloga naujiena. L. Donskis Lietuvą lygino su kaimynine šalimi Estija, kuri, pasak jo, yra jauna ir dinamiška šalis, blogus dalykus paverčianti gerais. Svečio nuomone, Lietuva yra homogeniška valstybė, nes mes galime pasigirti savo etniškumu, nėra tautinių mažumų, kurių apstu kitose šalyse.

L. Donskio teigimu, Lietuva šiuo metu nebepasitiki teisėsauga (įvykiai Garliavoje), švietimo sistema ir kt. Tad šie visi reiškiniai tampa politiniu valstybės bankrotu. Anot L. Donskio, Lietuvoje turi būti kuo mažiau aimanų, turime sugebėti pasinaudoti savo šalies pliusais – tai kvalifikuota darbo jėga, politikos stabilumu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Simona STANELYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video