2024/09/24

„RST“ soduose išpirkinėja elektros tinklus

Iki šių metų pabaigos AB Rytų skirstomieji tinklai (RST) ruošiasi išpirkų visas 11 rajono sodų bendrijų elektros tinklus. Prieš dvi dešimtis metų savo lėšomis į savo sklypus įsivedę elektrą, sodininkai jau kuris laikas pasigenda tvarkos: elektros įranga pakankamai susidėvėjusi, ne visi nori ją atnaujinti, ne visi laiku ir mokesčius už elektrą susimoka. Todėl tikimasi, kad naujieji elektros tinklų savininkai įves tvarką. Sodų bendrija „Klevas“ ir „č„žuolas – 2″jau pardavė savo stulpus.

Pinigų gyventojams nedalins

Tačiau ne vienam sodų bendrijų gyventojui, išgirdusiam apie tokią reformą, kyla klausimų. Į redakciją neseniai kreipėsi Elena Jankauskienė. Moteris domėjosi, ar elektros tinklus nupirksianti bendrovė kompensuos jiems už kadaise pirktus stulpus.

Kalbantis su kitais sodininkais teko išgirsti ir priešingų kalbų. Žmonės būgštauja, kad į sodus atėjusi bendrovė pareikalaus iš jų didelių lėšų elektros tinklams modernizuoti. Mat dar nemaža dalis naudojasi susidėvėjusia įranga – ne visi turi įsivedę naujoviškus skaitiklius.

Prieš savaitę savo elektros tinklus pardavusios vienos sodų bendrijos pirmininkas Povilas Narbutas „Kupiškėnų mintis“ sakė, kad bendrovė RST jiems skyrė beveik 20 tūkst. litų. Iš šios sumos, anot jo, gyventojai negaus nė cento – viskas bus palikta bendrijos reikalams.

„Kategoriškai atsisakau šiuos pinigus išdalinti žmonėms. O kas ten ir išeitų – po 300 litų kiekvienam. Mes gautus pinigus paliksime bendrijos sąskaitoje ir panaudosime keliams tvarkyti ar kitokiems darbams. Kai tokius darbus reikia nuveikti iš gyventojų pinigų, surinkti lėšas būna labai sudėtinga“, – kalbėjo sodų bendrijos pirmininkas.

Paklaustas, ar neteks gyventojams dar ir primokėti, kai naujieji elektros šeimininkai pradės tvarkyti jau gana senus sodininkų elektros tinklus, P. Narbutas teigė, kad naujus skaitiklius ir kitus įrenginius jiems žadėjos apmokėti RST.

„Buvo žadėta, kad RST ieškos pinigų iš Europos Sąjungos lėšų mūsų elektros tinklams tvarkyti. Ar visos rajono sodininkų bendrijos paklius į šį traukinį, negaliu pasakyti“, – apie būsimus darbus kalbėjo pašnekovas.

Šiuo metu, anot vyriškio, jo bendrijoje elektros tinklai nėra itin geros būklės – tik retas gyventojas turi įsigijęs elektros skaitiklius.

Mokės kaip ir visi

„č„žuolas – 2“ bendrijoje šiuo metu yra apie 130 gyventojų – 10 iš jų čia nuolat gyvena.

Pasak vietinių gyventojų, už elektrą čia iki šiol buvo mokama keliais centais brangiau nei yra nustatytas bendras mokesčio už elektrą tarifas. Mat soduose neretai pasitaiko skolininkų, o bendrija už visą soduose suvartotą elektrą moka bendrai. Todėl skolas brangesniu tarifu išlygina pareigingi gyventojai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video