2024/09/23

Ritualinės paslaugos – tik su licencija

Daugelis pritartų, bet tik ne patys šios srities atstovai, kad ritualinių paslaugų verslui krizės tai jau tikrai negali būti. Dešimt metų Kupiškyje tokias paslaugas teikiantys Ričardas ir Daiva Dyros tikina, kad šiuo metu žmonės laidodami artimuosius skaičiuoja kiekvieną centą ir įmonei dažnai reikia taikytis prie taupiausiųjų pageidavimų. Be to, ritualinių paslaugų teikėjus užgulė ir neseniai sugriežtinta jų veiklos tvarka.

Prieš dvejus metus Lietuvoje įsigaliojo nauja laidojimo paslaugų tvarka – dabar transportuoti, laikyti, paruošti šarvojimui, šarvoti bei laidoti palaikus galima tik su specialia licencija.

Mūsų rajone, Aplinkos ministerijos duomenimis, šių taisyklių laikosi vienintelė laidojimo paslaugas teikianti D. Dyrienės įmonė. Tačiau pastarosios įmonės administratorius R. Dyra įsitikinęs, kad rajone yra ir daugiau tokias paslaugas be licencijos teikiančių verslininkų. Tuo galima įsitikinti ir vartant kai kurių mūsų rajone veikiančių įmonių puslapius.

„Ne paslaptis, kad mūsų rajone yra įmonių, ritualines paslaugas teikiančių be licencijos. Tačiau apie kokią pagarbą mirusiajam tokiais atvejais galima šnekėti, jei jį bobutė taukuotu chalatu aprengia kažkokiame garaže, – apie nelygiavertę konkurenciją kalbėjo verslininkas. – Bet šiais laikais žmonės visgi stengiasi taupyti, todėl mano, kad tokios paslaugos – pigesnės, nors taip kartais ir nebūna“.

Su mėšlaveže nebenuveši

„Anksčiau viskam užtekdavo higienos paso. O šiandien kiekvienai paslaugai, kurią suteikiame, privalome įsigyti licenciją. Jas susirinkti tikrai nėra lengva, nes įforminti reikia visus darbus – nuo palaikų transportavimo iki palaidojimo. Tačiau pritariu tokiai tvarkai, ji užtikrina paslaugų kokybę“, – pabrėžė pašnekovas.

Naujosios taisyklės, pasak R. Dyros, iš jų pareikalavo didelių investicijų. Todėl ir licenciją įmonė susitvarkė tik prieš mėnesį. Ir patalpos, ir visos paslaugos privalo atitikti nustatytus reikalavimus.

Itin griežtos taisyklės galioja ir ritualinių paslaugų automobiliui.

„Praėjo tie laikai, kai į sunkvežimį, kuriuo iš vakaro vežė mėšlą, ryte įkelia karstą, į kampus sustato po berželį ir važiuoja į kapus“, – kalbėjo R. Dyra.

Šiandien, pasak vyriškio, visoms ritualinėms paslaugoms, už kurias imami pinigai, privaloma išsiimti licencijas. Netgi savarankiškai susirasti duobkasiai, imdami atlygį už darbą, nusižengia įstatymams.

„Licenciją prašoma parodyti net ir atvažiavus į ligoninę paimti mirusiojo. Daugelis mūsų rajono gyventojų dar ir nelabai žino, kad mūsų ligoninėje mirusiųjų palaikai nebelaikomi. Tik mūsų įmonėje yra šaldymo įranga ir čia palaikus savo transportu atsivežame nemokamai“, – sakė pašnekovas.

Viskas skaičiuojama

Paprašyti papasakoti, kaip sunkmetis pakeitė gyventojų poreikius ir galimybes renkantis laidojimo paslaugas, įmonės savininkė D. Dyrienė patikino, kad ir į šį verslą tiesiasi krizės nagai: „Anksčiau žmonės jau buvo per daug išlepinti – numesdavo ant stalo pasą ir darykit ką norit. O šiandien jau sėdame kartu ir viską skaičiuojame“.

Pasak pašnekovės, būna ir taip, kad palaidoti žmogų tenka vien tik iš 1040 litų laidojimo pašalpos. Į tokias lėšas verslininkai teigė dažniausiai priversti „sutilpti“ laidodami asocialius asmenis.

„O ką darysi – tenka taikytis su tuo, ką siūlo. Nors kartais taip išeina, kad būname priversti ir iš savo pinigų kažką padaryti“, – apie nelengvas ekonomines sąlygas kalbėjo D. Dyrienė. Rinkdamiesi ritualines prekes bei paslaugas, pasak verslininkės, šiandien gyventojai renkasi mažesnes nei vidutinės kainas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video