2024/09/23

Skundai persekioja mokyklą

Griežtumu pagarsėjusioje Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje ne vienerius metus sklando nepasitenkinimo šmėkla. Šios švietimo įstaigos taisyklėmis neretai suabejoja ir mokiniai, ir darbuotojai. Nors nuo šio rudens jiems vadovauti ėmėsi nauja direktorė, redakciją vis dar pasiekia skundai dėl mokykloje esančios tvarkos.

Praktika ar išnaudojimas?

Savo įspūdžius apie Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje praleistus metus anoniminiame laiške redakcijai ne per seniausiai išdėstė vienas šios švietimo įstaigos mokinių. Neprisistatęs asmuo, kaip ir daugelis, anot jo, kitų šios mokyklos naujokų, iš pradžių labai džiaugėsi maloniais pedagogais bei išpuoselėta mokymosi aplinka. Tačiau vėliau laiško autorius teigė supratęs, kokiu būdu vietinių gyventojų vadinama „profkė“ palaiko idealią tvarką.

„Kokia graži ta mūsų Kupiškio mokykla – išpuoselėti gėlynai, aplinka tiesiog akį traukia. Ir aš ten mokiausi. Pradžia buvo puiki – mokytojai malonūs. Bet kai prasidėdavo praktika, tada prasidėdavo vargai…“, – rašė anonimas.

Anot jo, praktiniai užsiėmimai visai neatitiko mokinių studijuojamos specialybės. Tačiau pedagogams ir mokyklos vadovams – tai buvo nė motais. Ar statybininkas, ar šaltkalvis – pavasarį visi genami daržo darbų dirbti ar į fermą mėšlo mėžti. Tokiu būdu, pasak neprisistačiusio asmens, mokykla rasdavo nemokamą darbo jėgą.

„Per karščius mergaitės ravėdavo daržus, nes nėra kur praktikos atlikti. Užuot lovas klojusios ar ką kitą pagal specialybę dariusios ir viešbučių turizmo specialybės moksleivės savo profesijos žinių sėmėsi laukuose. Nuravėjai keletą lysvių – ir praktika atlikta“, – ironijos laiške negailėjo anonimas.

Tačiau laiško autorius priduria, kad tokia praktika turėdavo ir šiokių tokių privalumų – už nudirbtus žemės ūkio darbus mokiniai gaudavo po dešimtuką ar papildomą laisvadienį.

Kad tokie pasiūlymai mokykloje sklandė ir šį rudenį, „Kupiškėnų mintims“ patvirtino ir pirmakursis Erikas Rossbach. Vaikinas prisipažino pats už laisvą dieną plušėjęs burokų lauke: „Man pasiūlė ir aš sutikau. Už tai gavau laisvą dieną. Bet buvo ir tokių, kurie nenorėjo, tai jų niekas dirbti ir nevertė. Apskritai, man ši mokykla atrodo – puiki. Kas mėgsta eibes krėsti, gal jiems čia ir nepatinka…“.

Apie įdomiai vykdomą praktiką žurnalistams kalbėjo ir dar keli šios įstaigos ugdytiniai. Tačiau jie teigė paskutinį kartą prakaitą lieję dar vadovaujant buvusiam mokyklos direktoriui Bronislavui Rimkui.

Kaltina išgėrinėjimu

Be to, neprisistačiusį mokinį papiktino neteisingas būrelių organizavimas. Anot jo, mokykloje oficialiai prirašyta daugiau užklasinės veiklos, nei iš tiesų vykdoma. O kai kurie būreliai ir jų vadovai tėra išgalvoti.

„Moksleiviui, nebenorinčiam šioje mokykloje mokytis, dokumentų taip pat lengvai neatiduoda, nes tada mokykla netenka didelių pinigų, gaunamų už jį. Ir kai per vargus bei grasinimus mokinys atsiima savo dokumentus, jo iš sąrašų vis tiek neišbraukia – dar laiko visus mokslo metus, kad neprarastų lėšų“, – dar vieną kaltinimą metė anonimas.

Tiesiog kalėjimo sąlygoms laiško autorius prilygino gyvenimą „profkės“ bendrabutyje. Anot jo, čia be pietų nė kojos neįkelsi. Į bendrabutį neįleidžiami gyventojų draugai, išskyrus tėvus. 22 valandą išjungiama šviesa.

„Jiems tai viskas galima, o mus kaip mažus vaikus prižiūri“, – piktinosi mokinys, pridurdamas, kad bendrabučio prižiūrėtojai nevengia alkoholio. Tokios ydos, pasak anonimo, nebijo rodyti ir kai kurie mokyklos darbuotojai bei mokytojai.

Buvęs šios mokyklos mokinys Ignas (pavardė redakcijai žinoma) taip pat patvirtino, kad jam netgi pamokoje teko matyti neblaivų pedagogą, kuris užmigo ant darbo stalo. Mokytojo pavardės vaikinas prašė neviešinti.

Abejojo, ar komentuoti

Anoniminį skundą perskaičiusi dabartinė Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorė Lina Kaušakienė „Kupiškėnų mintims“ teigė likusi nemaloniai nustebinta. Mat jame išdėstyti anonimo argumentai, anot jos, neatitinka tiesos.

Be to, vadovė abejoja, ar iš viso verta reaguoti į laišką, kurio autorius neprisistato. Anoniminiai skundai, anot jos, kai kuriose tarnybose iš viso nenagrinėjami.

„Nežinau, kas taip galėjo rašyti ir kodėl? Juk galima kiekvienam darbuotojui ar mokiniui kreiptis į mokyklos vadovus ir išsakyti savo argumentus, asmeninę nuomonę, išsiaiškinti norimus klausimus.Tačiau nemanau, kad tai būtų mokinio skundas, iš teksto spėju, kad tai galėjo rašyti suaugęs žmogus. Gal kokį pyktį ant mokyklos bandė išlieti nepatenkintas darbuotojas…“, – sakė L. Kaušakienė.

Tačiau patikinus, kad už anonimo visgi slepiasi realus asmuo, direktorė sutiko pakomentuoti jos vadovaujamai įstaigai mestus kaltinimus.

Pirmiausia direktorę užgavo anonimo kalbos apie mokykloje esą šmirinėjančius neblaivius darbuotojus ir mokytojus. Pasak L. Kaušakienės, praeityje buvo nustatyti trys savo darbo vietoje buvę neblaivūs ūkinės dalies darbuotojai. Jie už padarytus darbo drausmės pažeidimus įvertinti griežtomis drausminėmis nuobaudomis ir panašūs nusižengimai šioje įstaigoje nebepasikartojo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video